Ας έδιναν καλές τιμές οι έμποροι να μη διακινείται το προϊόν σε ντενεκέ.

Την έντονη αντίθεσή της, σε προτάσεις καταναλωτικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων της Ε.Ε. για τη δυνατότητα πώλησης χύμα ελαιολάδου από καταστήματα πώλησης και διάφορα άλλα δίκτυα διανομής, εκφράζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Ελαιολάδου (FEDOLIVE), με ομόφωνη απόφαση όλων των επαγγελματικών οργανώσεων της μεταποίησης από τις ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε., μεταξύ των οποίων και του ΣΕΒΙΤΕΛ.

Ο κ. Γιώργος Οικονόμου, γενικός διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «κάποιες ευρωπαϊκές καταναλωτικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις κατέθεσαν αίτημα προς την Κομισιόν για να επιτραπεί η πώληση στη λιανική αγορά χύμα ελαιολάδου. Ως δικαιολογία αναφέρουν ότι θα υπάρξει έτσι μείωση των συσκευασιών και προστασία του περιβάλλοντος.

Featured Image

Βέβαια, ήδη στη Γαλλία υπάρχει νομοθεσία που δίνει το δικαίωμα στον καταναλωτή να πηγαίνει με δική του συσκευασία σε συγκεκριμένα καταστήματα και να αγοράζει ελαιόλαδο. Όμως, εκεί υπάρχει έλεγχος και σφραγίζεται η φιάλη μετά το γέμισμα. Εμείς υποστηρίζουμε ότι αν επιτραπεί η χύμα πώληση ελαιολάδου στην αγορά της Ε.Ε. θα πάμε πολλά χρόνια πίσω όσον αφορά στην ασφάλεια του προϊόντος και την αντιμετώπιση της νοθείας».

Ο πρόεδρος της FEDOLIVE και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Βιομηχανιών Τυποποίησης Ελαιολάδου – ΣΕΒΙΤΕΛ, Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Μετά πολλές, συγχρονισμένες, δύσκολες και μακροχρόνιες προσπάθειες για αλλαγή, τόσο της νομοθεσίας όσο και της αντίληψης των καταναλωτών, με στόχο την εγγύηση ποιότητας και την προστασία από φαινόμενα νοθείας και φοροδιαφυγής, η πιθανότητα να επιστρέψουμε στην αβεβαιότητα διακίνησης σε ανώνυμη μορφή ενός τόσο ευαίσθητου τροφίμου, όπως το ελαιόλαδο, θεωρούμε ότι θα αποτελέσει σοβαρή οπισθοδρόμηση και πλήγμα στη βιωσιμότητα για το σύνολο του τομέα».