H συγκομιδή επιτραπέζιων σταφυλιών συνεχίζεται, μέρος της παραγωγής που ήταν πρώιμη ξεχωρίζει για την ποιότητά της που είναι πολύ καλή αλλά μειωμένος ο όγκος τους στις κυριότερες παραγωγικές περιφέρειες, αφού έχει επηρεαστεί από δυσμενείς καιρικές συνθήκες.
Η ζήτηση για σταφύλια είναι εξαιρετική και οι τιμές είναι υψηλές. Υπάρχει πάντα έλλειψη σταφυλιών τον Οκτώβριο, αλλά φέτος η έλλειψη ξεκίνησε από την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Οι εξαγωγές τοματών 1/1/2024-13/9/24 εκτιμώνται σε 29.700 τόνους έναντι 31.300 τόνων -5,1% το αντίστοιχο διάστημα 2023 με εξαγωγή και προς το Ισραήλ μέρος τους προερχόμενες από Τουρκία;
Εντύπωση προκαλούν οι εισαγωγές από 1/1 ανερχόμενες σε 17.000 τ. περ. προερχόμενες από Τουρκία (8.500), Σερβία, Πολωνία, Βέλγιο, Ολλανδία και από Κόσοβο με εισαγωγές από αρχές Σεπτέμβριου 4.000 τ εξ ων περ. 3.200 τόνων από Τουρκία.
O διεθνής ανταγωνισμός, ειδικά από χώρες όπως το Μαρόκο και η Τουρκία, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, οι κλιματικές αλλαγές και οι επιβαρύνσεις του κόστους καλλιέργειας επηρεάζουν την κερδοφορία των παραγωγών.
“Οι τιμές εισόδου και αναφοράς για τις ντομάτες δεν έχουν ενημερωθεί εδώ και πολλά χρόνια και βλάπτουν την παραγωγή τομάτας στην Ε.Ε. Οι μηχανισμοί διασφάλισης που προβλέπονται στις συμφωνίες με τρίτες χώρες δεν εφαρμόστηκαν , όταν υπήρξαν περιπτώσεις πολύ χαμηλών τιμών όπου έπρεπε να ληφθούν μέτρα διασφάλισης για την προστασία των κοινοτικών παραγωγών τομάτας»
Υπενθυμίζεται στους διακινητές-εξαγωγείς κρητικών κηπευτικών (μελιτζάνες, πιπεριές & βρώσιμου καλαμποκιού) ότι απαιτείται φυτουγειονομικό διαβατήριο με την επισήμανση επί της συσκευασίας με το απαραίτητο αυτοκόλλητο Με το συγκεκριμένο μέτρο, ουσιαστικά, παρέχονται φυτουγειονομικές εγγυήσεις μετά από μακροσκοπικό εργαστηριακό έλεγχο, σχετικά με την ελαχιστοποίηση της πιθανότητας εξάπλωσης του εντόμου σε νέες περιοχές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ, μέσω της μεταφοράς και διακίνησης καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και σπαδίκων αραβοσίτου. Αφορά το έντομο Spodoptera frugiperda πολυφάγο λεπιδόπτερο, εξαιρετικά επιζήμιο για πολλές καλλιέργειες που εντοπίσθηκε στην χώρα μας. Άλλως προβλέπεται δέσμευση του φορτίου και επιβολή των προβλεπομένων αυστηρών ποινών
Συνεχίσθηκε με καλύτερους ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή +4,7%των θερινών φρούτων και λαχανικών με τις μέχρι σήμερα ποσότητες
α) καρπουζιών να ανέρχονται σε 159.066.τόνους έναντι 167.450 πέρσι -5%,
β) βερίκοκων 25.699 τ. έναντι 26.151 τ.-1,7%,
γ) ροδάκινων 75.316 τ. έναντι 70.900 τ +6,2%,
δ) νεκταρινιών 60.423 τ. έναντι 49.370 t. 22,4%,
ε) κερασιών 32.120 τ. έναντι 26.509.370,τ.και
στ) επιτρ. σταφυλιών 21.176 t έναντι 19.226 τ. 10,1%.
z) ακτινιδίων 757 τ. έναντι 269 τ 181% επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες για εξαγωγή προς Ουκρανία 106 τ. Αίγυπτο 183 ισραήλ και προς Ολλανδία 5 τ. όταν επί δυό εβδομάδες πωλούνται Αναμένουμε την ανακοίνωση ότι τα εξαχθέντα είχαν μετρηθεί σε επίσημα εργαστήρια και πληρούσαν τις προδιαγραφές όταν με βάση πληροφορίες της αρμόδιας Διεύθυνσης σε τυχαίο έλεγχο ευρέθησαν προϊόντα που δεν ανταποκρίνοντο ούτε στα ελάχιστα Μπρίξ ούτε στην ξηρά ουσία.
Η ζήτηση για πολλά προϊόντα εξακολουθεί να είναι σταθερή, αλλά με το πέρας των καλοκαιρινών διακοπών αναμένεται να αυξηθεί και οι πωλήσεις θα αυξηθούν.
Η παραγωγική περίοδος των κερασιών ουσιαστικώς τερματίσθηκε Η κατανάλωση και οι τιμές υπόκεινται αναπόφευκτα στο νόμο της προσφοράς και της ζήτησης, αλλά τα τελευταία χρόνια τα πυρηνόκαρπα, συμπεριλαμβανομένων των κερασιών, φαίνεται να δυσκολεύονται ιδιαίτερα λόγω της γενικής μείωσης της κατανάλωσης.
Έχει αποκατασταθεί μια ομαλοποίηση των ποσοτήτων που συγκομίζονται στο χωράφι και μια καλύτερη προσαρμογή στις ποσότητες που ανταποκρίνονται στην ζήτηση στην εγχώρια και διεθνή αγορά Εντύπωση προκαλεί η εισαγωγή ροδακίνων & νεκταρινιών τις τελευταίες μέρες από Τουρκία!!!
Γ. Πολυχρονάκης, Incofruit Hellas