Το «φιάσκο» με τις πληρωμές του αγροτικού πετρελαίου στη Μαγνησία ανέδειξε ο Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, ο οποίος κάλεσε με Ερώτηση του τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης να απαντήσουν για ποιο λόγο οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Μαγνησίας, παρά το γεγονός ότι ήταν δικαιούχοι της πίστωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, δεν είδαν τελικά καθόλου λεφτά στους λογαριασμούς τους, ή είδαν λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Όπως επεσήμανε ο Βουλευτής, στις 31/08/2022 πιστώθηκαν στους λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων τα ποσά ενίσχυσης για την κατανάλωση αγροτικού πετρελαίου, με βάση τις δηλώσεις των αγροτών για το προηγούμενο διάστημα. Σύμφωνα όμως με καταγγελίες αγροτών και κτηνοτρόφων στη Μαγνησία, αν και η επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο στην περιοχή δεν ήταν μεγάλη και έφτανε από 100 ως 300 ευρώ, οι περισσότεροι αγρότες δεν είδαν καθόλου ποσά στους λογαριασμούς τους, ενώ αρκετοί είδαν λιγότερα από τα αναμενόμενα.

«Εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων πανελλαδικά καταγγέλλουν ότι βάσει υπολογισμών, το ποσό της επιστροφής που πιστώθηκε αντιστοιχεί μόλις στο 5% της συνολικής δαπάνης των αγροτών για πετρέλαιο φέτος», ανέφερε ο Βουλευτής και τόνισε ότι μπορεί η ΑΑΔΕ να επιχειρεί να δικαιολογήσει τη μη καταβολή των ποσών στους δικαιούχους εξαιτίας της αδυναμίας ταυτοποίησης των στοιχείων που είχαν δηλώσει πολλοί εξ αυτών (IBAN και Μητρώο), ωστόσο οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα δηλώνουν ότι μία απλή συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου τηρείται το σύνολο των στοιχείων τους, θα έλυνε το ζήτημα.

«Μετά από μία δύσκολη χρονιά για τον πρωτογενή τομέα και μπροστά σε έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα, όπου η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης φέρνουν αγρότες και κτηνοτρόφους σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, οι παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο προκαλούν δικαιολογημένη αγανάκτηση στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και κάλεσε τους αρμόδιους Υπουργούς να διορθώσουν άμεσα την αδικία εις βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων της Μαγνησίας, οι οποίοι προσπαθούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες να κρατήσουν «ζωντανές» τις δραστηριότητές τους.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Φιάσκο» οι πληρωμές αγροτικού πετρελαίου στη Μαγνησία

Στις 31/08/2022 πιστώθηκαν στους λογαριασμούς αγροτών και κτηνοτρόφων τα ποσά ενίσχυσης για την κατανάλωση αγροτικού πετρελαίου, με βάση τις δηλώσεις των αγροτών για το προηγούμενο διάστημα.

Όπως καταγγέλλουν ωστόσο αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία, τα ποσά που πιστώθηκαν τελικά ήταν σημαντικά μικρότερα σε σχέση με αυτά που περίμεναν αναλογικά με την κατανάλωση που είχαν κάνει.

Οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της περιοχής, αναφέρουν ότι αν και η επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο στην περιοχή δεν ήταν μεγάλη και έφτανε από 100 ως 300 ευρώ, οι περισσότεροι αγρότες δεν είδαν καθόλου ποσά στους λογαριασμούς τους, ενώ αρκετοί είδαν λιγότερα από τα αναμενόμενα.

Εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων πανελλαδικά καταγγέλλουν ότι βάσει υπολογισμών, το ποσό της επιστροφής που πιστώθηκε αντιστοιχεί στο 5% της συνολικής δαπάνης των αγροτών για πετρέλαιο φέτος.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ, πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έλαβαν καθόλου ποσά εξαιτίας της αδυναμίας ταυτοποίησης των στοιχείων τους (IBAN και Μητρώο), με τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα να ισχυρίζονται ότι μία απλή συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ όπου τηρείται το σύνολο των στοιχείων τους θα έλυνε το ζήτημα.

Μετά από μία δύσκολη χρονιά για τον πρωτογενή τομέα και μπροστά σε έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα, όπου η ενεργειακή κρίση, η ακρίβεια, το συνεχώς αυξανόμενο κόστος παραγωγής και τα ανεπαρκή μέτρα της κυβέρνησης φέρνουν αγρότες και κτηνοτρόφους σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, οι παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο προκαλούν δικαιολογημένη αγανάκτηση στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.

Επειδή, όπως καταγγέλλουν αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία, τα ποσά που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς τους για το αγροτικό πετρέλαιο ήταν σημαντικά μικρότερα σε σχέση με αυτά που περίμεναν, ενώ οι περισσότεροι δεν είδαν καθόλου ποσά.
Επειδή, εκπρόσωποι αγροτών και κτηνοτρόφων πανελλαδικά καταγγέλλουν ότι βάσει υπολογισμών, το ποσό της επιστροφής που πιστώθηκε αντιστοιχεί στο 5% της συνολικής δαπάνης των αγροτών για πετρέλαιο φέτος.
Επειδή, οι παλινωδίες της κυβέρνησης σχετικά με το αγροτικό πετρέλαιο προκαλούν δικαιολογημένη αγανάκτηση στους επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα.
Επειδή, αγρότες και κτηνοτρόφοι στη Μαγνησία αλλά και πανελλαδικά προσπαθούν να μείνουν όρθιοι μετά από μία δύσκολη χρονιά για τον πρωτογενή τομέα και μπροστά σε έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί:
1. Για ποιο λόγο σύμφωνα με τις καταγγελίες αγροτών και κτηνοτρόφων στη Μαγνησία, ενώ ήταν δικαιούχοι της πίστωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, οι περισσότεροι από αυτούς δεν είδαν τελικά καθόλου λεφτά στους λογαριασμούς τους, ενώ αρκετοί είδαν λιγότερα από τα αναμενόμενα;
2. Προτίθενται να παρέμβουν άμεσα και να διορθώσουν την αδικία εις βάρος των αγροτών και κτηνοτρόφων της Μαγνησίας, οι οποίοι εξαιτίας των ανεπαρκών μέτρων της κυβέρνησης προσπαθούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες να κρατήσουν «ζωντανές» τις δραστηριότητές τους και τέτοιες παλινωδίες τους προκαλούν δικαιολογημένη αγανάκτηση;

Ο ερωτών βουλευτής

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ