Καλαμών: Με άδειες αποθήκες και μεγάλη μείωση παραγωγής τη νέα χρονιά

Ακόμα και σε περιοχές που θεωρητικά φαίνονταν πριν δυο μήνες, να υπάρχει παραγωγή, εντοπίζονται μεγάλα προβλήματα από την ξηρασία.

Οι αγρότες φοβούνται ότι αν συνεχιστεί αυτό με τις θερμοκρασίες, θα έχει σοβαρό πρόβλημα και το φυτικό κεφάλαιο, όχι μόνο ο καρπός.

Εξαιρετικά δύσκολα διαμορφώνονται τα πράγματα για τις ελιές Καλαμών της Αιτωλοακαρνανίας, όπως τονίζει στο Agronewsbomb ο κ. Φώτης Ζούκας από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ελαιοπαραγωγών Κεφαλοβρύσου “Ελαία”, ο οποίος έχει 23 μέλη – αγρότες της περιοχής. Όπως λοιπόν μας λέει: “Στην περιοχή μας οι ελιές είναι κατά κύριο λόγο ποτιστικές, αλλά θέλουν πότισμα κάθε 4-5 ημέρες γιατί ζαρώνουν, “σταφιδιάζουν”. Ο καρπός τραβάει ό,τι χυμούς έχει το δέντρο και γυρίζουν τα φύλλα, ξεραίνεται το κοτσάνι και έχει και καρπόπτωση. Έχουν θέμα μαζί και τα δέντρα, το φυτικό κεφάλαιο. Τα ξηρικά είναι σε δραματική κατάσταση, ενώ και τα ποτιστικά όπως πάμε θα έχουν σοβαρότατο πρόβλημα. Οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλές και φτάνουν στην περιοχή μας και τους 44 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι. Αυτή η κατάσταση με τα ποτίσματα θα φέρει πρόσθετα κόστη, ειδικά σε όσους ποτίζουν με γεωτρήσεις. Σε σχέση με τον καρπό που είναι πάνω στα δέντρα, υπολογίζαμε αρχικά ότι είμαστε σε καλύτερη φάση από άλλες περιοχές του νομού, αλλά τώρα με τις ζέστες τα δεδομένα ανατρέπονται και θα είμαστε πολύ πιο κάτω. Υπάρχουν ζώνες ελαιοκαλλιέργειας γύρω από την Τριχωνίδα που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Στη Σταμνά το έδαφος ανοίγει από την ξηρασία, ενώ είμαστε δίπλα στον… Αχελώο”. Αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Ζούκας σημειώνει ότι “τα Καλαμών είναι στα 2,30 τα 200 κομμάτια, οι αποθήκες όμως έχουν αδειάσει, οπότε η νέα χρονιά ξεκινά με σχεδόν μηδενικό απόθεμα”.

Ο έμπειρος παραγωγός, Γιώργος Λουκάς, από την περιοχή της Φθιώτιδας τόνισε στο Agronewsbomb τα εξής: “υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την ζέστη και τον καύσωνα, καθώς αναγκαζόμαστε να ποτίζουμε μέρα νύχτα αλλά και πάλι το νερό… δεν φαίνεται. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα θα έχουμε θέμα με το νερό, τόσο από άποψη επάρκειας, όσο και κόστους αφού υπάρχει μεγάλο μπέρδεμα με τις κιλοβατώρες, τις χρεώσεις κ.λπ.. Όσον αφορά στην παραγωγή, πρέπει να πούμε ότι είναι… κατά τόπους. Προσωπικά, που έχω χιλιάδες δέντρα Καλαμών, από μια κανονική χρονιά είμαι στο 30% της παραγωγής, αλλά είναι ανά περιοχές. Κάποια λιοστάσια δεν έχουν και καθόλου καρπό. Τα ψηλά, τα πιο μεγάλα σε ηλικία, έχουν ελάχιστη παραγωγή. Τα μικρότερα δέντρα έχουν κρατήσει καρπό. Προσωπικά αλλά κι άλλοι παραγωγοί έχουμε μέσα σε κάδες ελιές από πέρσι και πρόπερσι. Εμπορική κίνηση δεν υπάρχει ιδιαίτερη, αλλά βλέπουμε να φορτώνουν ελιές. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε όλοι, είναι την παρουσία του δάκου, ο οποίος με τέτοιες θερμοκρασίες δεν κυκλοφορεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνει ζημιές, καθώς πέφτει αρκετά η θερμοκρασία το βράδυ”.

Τα ίδια προβλήματα εντοπίζονται και σε άλλες ζώνες καλλιέργειας, όπως της Λακωνίας, όπου είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα σε σχέση με το νερό, όπως και σε άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.

Newsroom Agronewsbomb