Featured Image

Η Παυλίνα φορά τα «τακούνια» της και μας ανοίγει τις πόρτες της στάνης της! Όπως λέει στο Agronewsbomb δεν διαχειρίζεται μόνη της τα 800 αιγοπρόβατα.

Πες μας λίγα λόγια για σένα. Πόσο καιρό ασκείς το επάγγελμα της κτηνοτρόφου; Πριν από αυτό ασχολούσουν με κάτι διαφορετικό που «επέτρεπε» τα τακούνια;

Ονομάζομαι Παυλίνα και είμαι 34 ετών. Έχω δυο παιδάκια, 13 και 5 ετών. Μένω σε ένα μικρό χωριό της δυτικής Αχαΐας, λίγο πιο έξω από την Πάτρα. Είμαι παντρεμένη με κτηνοτρόφο εδώ και 13 χρόνια και κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι μου στην κτηνοτροφία. Έχω σπουδάσει Πληροφορική, ενώ ασχολήθηκα και με την αισθητική. Τις αγαπώ και τις δύο δουλειές, αλλά δεν με εκπροσωπούν. Πάντα ήθελα να ασχοληθώ με τα ζώα. Εκεί που ονειρευόμουν να έχω μια στάνη με άλογα, απέκτησα χίλια γιδοπρόβατα κι αποφάσισα να σταθώ δίπλα στον σύζυγο μου ακολουθώντας αυτό το επάγγελμα.

Πώς προέκυψε η ονομασία του ιστολογίου;

Τα τακούνια συμβολίζουν τη δυναμικότητα και τη σιγουριά σε μια γυναίκα, όποτε προσπάθησα να παντρέψω όλα αυτά που αγαπάω κι έτσι δημιούργησα το ιστολόγιο «Κτηνοτρόφος με τακούνια». Αστεία ονομασία, αλλά προκαλεί να το επισκεφτείς. Και όταν την καταλάβεις συνήθως ακολουθείς και μένεις. Βλέπεις πως ακόμα και μια αισθητικός μπορεί να αρμέγει γίδια και πρόβατα με αγάπη και μεράκι. Και να το αγαπάει αυτό, κι ας είναι δύσκολο να το πιστέψουν μερικοί.

Δείτε την σελίδα της

https://www.facebook.com/groups/780912509038693/user/100066999090939

Ποια είναι η σχέση σου με τα ζώα της φάρμας; Τρως κρέας;

Ευτυχώς δεν είμαι εγώ το αφεντικό της φάρμας γιατί προκοπή δεν θα είχαμε δει! Δένομαι απίστευτα με τα ζώα, κάτι που δεν πρέπει να γίνεται! Για να πετύχει μια εκτροφή πρέπει να κάνεις σωστές επιλογές και κινήσεις. Τα λάθη και τα συναισθήματα δυστυχώς δεν επιτρέπονται γιατί κοστίζουν. Τα ζώα εκτροφής και παραγωγής δεν είναι κατοικίδια και πέρασαν αρκετά χρόνια για να το συνηθίσω αυτό. Ευτυχώς έχουμε ζώα γαλακτοπαραγωγής αλλά και γι’ αυτά ο κύκλος τελειώνει κάποια στιγμή. Στεναχωριέμαι όχι μόνο εγώ, αλλά όλοι οι κτηνοτρόφοι. Κάνοντας όμως αυτήν τη δουλειά εδώ και 10 χρόνια, το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι έχει σημασία η ποιότητα ζωής τους. Όπως ανέφερα, δεν είναι κατοικίδια αλλά ζώα φαγώσιμα. Παρόλα αυτά τα φροντίζουμε και τα αγαπάμε. Παίρνουν πολλή αγάπη και φαίνεται σε όλα τα βίντεο που ανεβάζω πόσο ήμερα και χαδιάρικα είναι. Βέβαια υπάρχουν στη φάρμα και ζώα τα οποία ότι και να γίνει δεν θα καταλήξουν στο σφαγείο -ας πούμε το λατρεμένο μου μωρό, μια κατσίκα που μου έχει κλέψει την καρδιά. Όσον αφορά το κρέας σίγουρα υπάρχουν κάποια ζώα που θα καταλήξουν στο πιάτο του σπιτιού, αλλά εγώ δεν τα τρώω γιατί γενικώς δεν είμαι λάτρης του κρέατος.

Περίγραψέ μας μια τυπική σου ημέρα στη φάρμα.

Ξυπνάω καθημερινά λίγο μετά τις 6, φτιάχνω καφέ και ξυπνάω το παιδί για το σχολείο και στις 7 φεύγω. Καθένας από μας έχει το πόστο του. Ξεκινάω πρώτη για να βγάλω τα ζώα έξω και καθαρίζω τις ταΐστρες. Ακολουθεί το τάισμα στο πρώτο γκρουπ, ενώ φέρνω το δεύτερο για άρμεγμα. Το πρωινό άρμεγμα κρατάει 3 ώρες. Έπειτα, τα ζώα βγαίνουν για βοσκή, ενώ εγώ συνεχίζω τις δουλειές: καθημερινή καθαριότητα, ταΐσματα και φροντίδα των μικρών της παρέας και προετοιμασία για την απογευματινή συνέχεια, η οποία ξεκινάει λίγο μετά τις 6 και τελειώνει στις 10 το βράδυ.

Ποια εργασία αγαπάς να κάνεις καθημερινά στη φάρμα και ποια δεν θα έκανες εάν μπορούσες να την αποφύγεις;

Θα ξεκινήσω λέγοντας πως δεν υπάρχει κάτι που θα ήθελα να αποφύγω. Το μόνο που με κουράζει είναι οι πολλές ώρες δουλειάς. Βρίσκομαι στον στάβλο καθημερινά για 12 ώρες. Είμαι όρθια, σηκώνω βάρη και δεν θα πω ψέματα πως μερικές φορές νιώθω τεράστια εξάντληση που δεν μπορώ να αποφύγω. Όταν τα ζώα είναι πολλά, η κούραση αυξάνεται. Η καθημερινότητά μας θα μπορούσε να αλλάξει και να είναι πιο ξεκούραστη εάν το κράτος βοηθούσε λιγάκι τους κτηνοτρόφους. Να φανταστείς πως δεν έχουμε ρεύμα στον στάβλο και αυτό είναι κάτι που προσωπικά με ξεπερνάει. Ζούμε στο 2023 και αντί να πηγαίνουμε μπροστά, μας πηγαίνουν πίσω.

Featured Image

Ποια είναι η πιο σκληρή στιγμή της ημέρας σου;

Μάλλον όταν κοιτάζω το ρολόι και οι δείκτες δείχνουν 10 το βράδυ κι εγώ είμαι ακόμα στον στάβλο. Γενικά, δεν υπάρχει ελεύθερος χρόνος. Τις διακοπές μου τις παίρνω τον Αύγουστο, γιατί τότε τα ζώα δεν με χρειάζονται καθημερινά. Είναι η περίοδος που ξεκουράζονται λίγο πριν τις γέννες, οι οποίες ξεκινάνε τον Σεπτέμβριο.

Πώς είναι να βλέπεις το παιδί σου να μεγαλώνει μέσα στη φύση;

Η ζωή στο χωριό έχει τα καλά και τα κακά της. Σίγουρα δεν είναι εύκολη, ειδικά για τα παιδιά τους, όμως τους παρέχει ασφάλεια. Με όλα αυτά που γίνονται καθημερινά ευχαριστώ τον εαυτό μου που δεν επέμεινα να φύγω από το χωριό. Τα παιδιά μεγαλώνουν μέσα στη φύση κι έχουν επαφή με το χώμα, παίζουν χωρίς φόβο, μαθαίνουν καθημερινά την αγάπη και τον σεβασμό για τα ζώα, βοηθάνε στις δουλειές του στάβλου όταν το επιτρέπει ο καιρός και μαθαίνουν ότι τίποτα στη ζωή δεν έρχεται απλόχερα -για να αποκτήσεις κάτι πρέπει να δουλέψεις.

Τελικά, ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει την αρμονία μεταξύ φύσης και αστικού τρόπου ζωής;

Είμαστε δημιουργοί των στιγμών ευτυχίας μας. Όταν σκέφτεσαι θετικά και τα βρίσκεις με τον εαυτό σου, η καθημερινότητά σου κυλάει όμορφα. Εξάλλου, όλα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Ο καθένας αναζητάει κάτι διαφορετικό. Εγώ πάντα αναζητούσα ηρεμία, όποτε ναι, μπορεί να το καταφέρει.

Πώς προέκυψε η ιδέα για farm life ιστολόγιο;

Η τεχνολογία είναι η δεύτερη αγάπη μου. Βιντεοσκοπούσα καθημερινά τις στιγμές μου με τα ζώα και σκέφτηκα γιατί να μην τις μοιραστώ με τον κόσμο. Και πιστεύω πως ήτανε θαυμάσια ιδέα… Πέρα από κότερα, ελικόπτερα και καινούργια φίλτρα στο Instagram, υπάρχει και μια απλή καθημερινότητα, γεμάτη κούραση, ταλαιπωρία, αλλά και χαμόγελα και ευχάριστες στιγμές. Και ο κόσμος αυτό το αγάπησε. Αγάπησε εμένα, την αλήθεια μου, την καθημερινότητά μου, τον αυθορμητισμό και την απλότητά μου.

Πόσους followers έχεις τώρα;

Καλή ερώτηση… Είμαστε ακόμα λίγοι, αλλά καλοί… περίπου 24.000 ακόλουθοι. Τα βίντεό μου έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο προβολές, ατέλειωτες κοινοποιήσεις και πάρα πολλά likes. Τέτοια ανταπόκριση δεν την περίμενα ούτε στα όνειρά μου! Είμαι ευγνώμων για όλους αυτούς που ταξιδεύουν μαζί μου. Γνώρισα υπέροχους ανθρώπους και τους έχω μέσα στην καρδιά μου.

Υπάρχουν εταιρείες που έχουν δείξει ενδιαφέρον για συνεργασία μαζί σου, ώστε να προωθήσεις τα προϊόντα τους;

Θα το ήθελα πολύ, δεν θα πω ψέματα, και ποιος δεν θα το ήθελε; Όχι με πληρωμή όμως γιατί έτσι υποχρεώνεσαι να κάνεις πράγματα που δεν θα έκανες. Σίγουρα δεν θα διαφήμιζα κάποιο προϊόν χωρίς να το δοκιμάσω και είναι λογικό. Πρόσφατα συνεργάστηκα με ένα ηλεκτρονικό κατάστημα διαφημίζοντας τροφές για τα μικρούλια της παρέας. Αντιμετώπιζα ένα σοβαρό διατροφικό θέμα και αυτή η τροφή με βοήθησε πάρα πολύ. Δεν έγινε επί πληρωμή, πήρα τα δώρα μου βέβαια, αλλά δεν με ενδιαφέρει η αμοιβή.

Ποια είναι τα σχόλια που δέχεσαι σχετικά με το γιατί μια νέα γυναίκα όπως εσύ να εργάζεται σε ένα «σκληρό» για τη γυναικεία φύση περιβάλλον;

Λόγω εμφάνισης μερικοί δυσκολεύονται να πιστέψουν πως ασχολούμαι με τα ζώα. Παρακολουθώντας όμως το ιστολόγιο και τις αναρτήσεις αλλάζουν γνώμη και όπως γράφουν «μου βγάζουν το καπέλο». Το χαμόγελο που προσφέρω καθημερινά σε άλλους γυρνάει πίσω σε μένα. Αυτό φτάνει και περισσεύει.

ipolizei.gr