Το 2022 θα μείνει αξέχαστο για την άνοδο των τιμών όλων των προϊόντων στο καλάθι αγορών, καθώς και των καυσίμων, του ρεύματος ή του φυσικού αερίου. Όλα αυτά έχουν προκαλέσει τον πληθωρισμό να είναι πάνω από το 10% για μήνες, αν και θα κλείσει το έτος πάνω από το 7%. Αύξηση στις τιμές που γνώρισε και το ελαιόλαδο, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες αγγίζει τα ιστορικά υψηλά της αξίας πωλήσεων, αφού είναι 5,45 ευρώ ανά λίτρο έξτρα παρθένου, δηλαδή 60% περισσότερο από την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου. ήταν στις 3.36, σύμφωνα με το Poolred Observatory.

Πάνω από δύο ευρώ διαφορά που ξεπερνά τις μέγιστες τιμές που έχουν επιτευχθεί έως τώρα, που ήταν 4,26 ευρώ ανά λίτρο, το 2005. Αυτή η τάση είχε ήδη μεταφερθεί από το 2021, όταν από το καλοκαίρι οι τιμές άρχισαν να αυξάνονται αφού το εξαιρετικό παρθένο λάδι είχε φτάσει κάτω από τα δύο ευρώ. Έτσι, από το περσινό καλοκαίρι άρχισαν να ανεβαίνουν μέχρι που κατάφεραν να κλείσουν τη χρονιά με αξία άνω των 3,30 ευρώ.

Featured Image

Τάση που συνεχίστηκε όλο το 2022, συνοδευόμενη από τον πληθωρισμό ολόκληρης της οικονομίας, η τιμή διαμορφώνεται στα 5,45 ευρώ το λίτρο για το EVOO, ενώ το παρθένο πωλείται, στην πηγή, στο 4,97 και το λαμπάντε στο 4,83. Αξίες που αναμενόμενα θα παραμείνουν υψηλές λόγω της χαμηλής πρόβλεψης συγκομιδής για αυτή την εκστρατεία και που είναι αισθητή στο χωράφι, με τους ξερικούς ελαιώνες χωρίς ελιές και τους αρδευόμενους ελαιώνες με χαμηλή παραγωγή. Τέτοια είναι η σφοδρότητα της ελαιοκομικής περιόδου, που από τους 500.000 τόνους που συγκεντρώθηκαν την περασμένη σεζόν στην επαρχία Jaén, φέτος μετρήθηκαν 200.000, αν και η πραγματικότητα είναι ότι θα είναι πολύ χαμηλότερη, αφού δεν έβρεχε σχεδόν καθόλου το φθινόπωρο. Για το λόγο αυτό αναμένονται περίπου 750.000 τόνοι στο σύνολο της χώρας, που δεν θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την αγορά ελαιολάδου, στην οποία την περασμένη σεζόν πούλησε περισσότερους από 1,6 εκατ. τόνους.