Το κόστος παραγωγής ενός κιλού έξτρα παρθένου ελαιολάδου το 2024 επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες που σχετίζονται τόσο με τις μεταβλητές συνθήκες της αγοράς όσο και με τις κλιματολογικές και οικονομικές εξελίξεις.

Η παραγωγή του ελαιολάδου ξεκινά με την καλλιέργεια της ελιάς, η οποία περιλαμβάνει διαδικασίες όπως:

Άρδευση: Το κόστος αυξάνει λόγω έλλειψης, παλαιών υποδομών κ.λπ.

Λίπανση και φυτοπροστασία: Οι τιμές των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων έχουν αυξηθεί σημαντικά. Η ακρίβεια και οι τιμές των πρώτων υλών είναι σημαντικοί παράγοντες κόστους, ενώ οι φιλικές προς το περιβάλλον πρακτικές (π.χ. βιολογική καλλιέργεια) συχνά είναι πιο δαπανηρές. Για παράδειγμα όπως μας λέει ο Χρήστος Μπλαχούρης, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι ένα βυτίο χαλκό πριν τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν δυο και τρεις φθηνότερο από σήμερα.

Εργατικά κόστη: Η συγκομιδή της ελιάς, ιδιαίτερα αν γίνεται χειρωνακτικά, έχει υψηλό κόστος. Η έλλειψη χεριών και η αύξηση των μισθών λόγω πληθωριστικών πιέσεων επιβαρύνει τους παραγωγούς. Το θέμα αυτό σηκώνει μεγάλη συζήτηση, καθώς δεν υπάρχουν πολιτικές που να ευνοούν την απασχόληση στον αγροτικό τομέα. Αντίθετα τραστ εργατών εκμεταλλεύονται τους αγρότες, ζητώντας εκβιαστικά 50 έως 80 ευρώ μεροκάματο πολλές φορές.

Μέθοδος επεξεργασίας: Η παραδοσιακή μέθοδος ψυχρής έκθλιψης που απαιτείται για την παραγωγή έξτρα παρθένου ελαιολάδου είναι απαιτητική και ενεργοβόρα.

Άλλοι παράγοντες

Το κόστος των υλικών συσκευασίας (γυάλινα μπουκάλια, μεταλλικά δοχεία, ετικέτες κλπ.) έχει αυξηθεί λόγω των αυξήσεων των πρώτων υλών παγκοσμίως, όπως συμβαίνει επίσης με τα μεταφορικά.

Η κλιματική κρίση ή απλά ο… καιρός έχει επηρεάσει την παραγωγή της ελιάς στη χώρα μας, προκαλώντας μειώσεις και ζημιές, ενώ την ίδια ώρα οι επιδοτήσεις μειώνονται.

Featured Image

Εκτίμηση κόστους

Αν λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω, το κόστος παραγωγής για 1 κιλό έξτρα παρθένου ελαιολάδου το 2024 μπορεί να κυμαίνεται από 2,50€ έως 4,50€ ανά κιλό ανάλογα με:

Το μέγεθος της εκμετάλλευσης

Την τοποθεσία της

Αν μιλάμε για συμβατική ή βιολογική παραγωγή

Το κόστος ενέργειας.

Όπως πάντως μας δήλωσε ο κ. Γιάννης Κοροντίνης, παραγωγός από τον Συνεταιρισμό Θερμασία Δήμητρα με έδρα στην Ερμιονίδα, “ειδικά σε άνυδρες ζώνες, το κόστος έχει εκτοξευθεί πολύ πάνω από τα 4 ευρώ το κιλό”.

Μέσα σε όλα τα κόστη που προαναφέραμε, πρέπει να σημειώσουμε, ότι οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν κάθε χρόνο, τις χρεώσεις για ασφάλιση στον ΕΛΓΑ, στον ΕΦΚΑ, διοικητικά έξοδα λειτουργίας, όπως ο λογιστής, το ΟΣΔΕ, οι αποσβέσεις από αγορές μηχανημάτων, συντήρησης μηχανημάτων – εργαλείων κ.λπ.

Newsroom Agronewsbomb

Featured Image