Σύμφωνα με στοιχεία, οι εισαγωγές φοινικέλαιου της Ινδίας εκτινάχθηκαν κατά 18,7% τον Μάρτιο, καθώς, όπως αναφέρεται, οι έμποροι κινήθηκαν προς αυτή τη λύση προκειμένου να εξασφαλίσουν “εναλλακτικές” αντί του ηλιέλαιου που δεν μπορούν πλέον να αγοραστούν από την Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2022, 539.793 τόνοι φοινικέλαιου εκφορτώθηκαν στην Ινδία έναντι 454.794 τόνων που εκφορτώθηκαν τον Φεβρουάριο, ανέφερε σε δήλωσή της η Ένωση Εξαγωγέων Διαλυτών της Ινδίας (SEA).

Το φοινικέλαιο ήρθε ως εναλλακτική του ηλιελαίου, γεγονός που αποτυπώνεται και στα στοιχεία εισαγωγών. Η Ινδία σύμφωνα με τα στοιχεία εισήγαγε 212.484 τόνους ηλιέλαιο τον Μάρτιο, έναντι 152.220 τόνων που εισήχθησαν τον Φεβρουάριο, οπότε και έφτασαν τα τελευταία πλοία από την Ουκρανία, ενώ τον Απρίλιο δεν έφτασε καμία αποστολή από την Ουκρανία.

Η Ινδία αντιμετωπίζει τη συρρίκνωση των εισαγωγών ρωσικού ηλιελαίου σε 45.000 τόνους σε τιμή ρεκόρ, καθώς οι τιμές των βρώσιμων ελαίων στην τοπική αγορά αυξήθηκαν λόγω της διακοπής της ουκρανικής προσφοράς.

Αντίστοιχα, οι εισαγωγές σόγιας της Ινδίας τον Μάρτιο μειώθηκαν στους 299.421 τόνους από 376.594 τόνους πριν από έναν μήνα, ανέφερουν οι πηγές και σημειώνουν ότι οι μεγάλες εμπορικές δυνάμεις, Βραζιλία και Αργεντινή έχουν περιορισμένο πλεόνασμα σόγιας και αυτό οδήγησε την Ινδία τους τελευταίους μήνες να επιχειρήσει να αγοράσει σογιέλαιο από άλλη προέλευση, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γερμανίας, ωστόσο αυτές οι χώρες δεν μπορούν να στείλουν μεγάλο όγκο.

Featured Image

Η Ινδία εισήγαγε ρεκόρ 112.576 τόνων σόγιαλου από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά τους πρώτους πέντε μήνες της τρέχουσας περιόδου εμπορίας 2021/22 που έληξε στις 31 Οκτωβρίου, έδειξαν τα στοιχεία της SEA. Καθώς οι προμήθειες ηλιέλαιου και σογιέλαιου είναι περιορισμένες, η Ινδία δεν έχει άλλη επιλογή από το να εισάγει περισσότερους από 600.000 τόνους φοινικέλαιου τον Απρίλιο, αναφέρει έμπορος στο Reuters.

Η Ινδία αγοράζει φοινικέλαιο από τους κορυφαίους παραγωγούς, Ινδονησία και Μαλαισία, ενώ σογιέλαιο αγοράζει κυρίως από την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Αgrogata


Πηγή: Reuters (Αναφορά από Rajendra Jadhav· Επιμέλεια από Subhranshu Sahu)