You are currently viewing Δημοσκόπηση Prorata: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ, υποχωρεί το ΠΑΣΟΚ, 4% κάτω η Πλεύση

Δημοσκόπηση Prorata: Ισχυρό προβάδισμα ΝΔ, υποχωρεί το ΠΑΣΟΚ, 4% κάτω η Πλεύση

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης που πραγματοποίησε η Prorata αποκλειστικά για το Newsbomb, αποτυπώνοντας την τρέχουσα πολιτική τάση, λίγο πριν την είσοδο στον Αύγουστο του 2025.

Η έρευνα εξετάζει ποια μέτρα θεωρούν οι πολίτες πιο αποτελεσματικά για την καταπολέμηση της διαφθοράς και ποια συναισθήματα τους προκαλεί η παρούσα πολιτική και οικονομική κατάσταση στη χώρα.

Πρόθεση ψήφου: Πρώτη η ΝΔ, οκτώ κόμματα εντός Βουλής

Στην πρόθεση ψήφου, στην υποθετική περίπτωση διεξαγωγής εκλογών την προσεχή Κυριακή, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 23%, παρουσιάζοντας αύξηση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2025.

Ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 11,5%, σημειώνοντας οριακή πτώση 0,5%. Τρίτη δύναμη η Πλεύση Ελευθερίας με 10%, τέσσερις μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη καταγραφή. Η Ελληνική Λύση εμφανίζεται στο 9%, σημειώνοντας κάμψη 2,5 μονάδων από το 11,5% του Απριλίου.

Το ΚΚΕ κατατάσσεται πέμπτο, διατηρώντας σταθερά ποσοστά στο 8%. Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μικρή άνοδο, φτάνοντας στο 7% (+0,5%). Ακολουθούν το ΜέΡΑ25 με 3,5% και η Φωνή Λογικής με 3%.

Τρία ακόμα κόμματα βρίσκονται κοντά στο εκλογικό όριο του 3%: η Νίκη με 2,5%, η Νέα Αριστερά με 2% και το Κίνημα Δημοκρατίας επίσης με 2%.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει στο 18,5%, με 14% να δηλώνει αναποφάσιστο και ένα επιπλέον 4% να επιλέγει κάποιο άλλο κόμμα εκτός των αναφερόμενων, σύμφωνα με το tomanifesto.gr

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών: Πρώτος σε εμπιστοσύνη ο Μητσοτάκης

Στην ερώτηση «ποιον πολιτικό αρχηγό θεωρείτε καταλληλότερο για Πρωθυπουργό», ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με ποσοστό 23%. Έπονται οι Ζωή Κωνσταντοπούλου και Κυριάκος Βελόπουλος με 8%, ο Νίκος Ανδρουλάκης με 7%, ο Σωκράτης Φάμελλος με 6% και ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 5%.

Αναφορικά με τις προσωπικές γνώμες για γνωστά πολιτικά πρόσωπα, ο Μητσοτάκης συγκεντρώνει 25% θετικές απόψεις. Ακολουθούν Κουτσούμπας και Κωνσταντοπούλου με 21%, ο Βελόπουλος με 16%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 14%, ο Φάμελλος με 13%, ο Ανδρουλάκης και η Λατινοπούλου με 12%, ο Κασσελάκης με 8% και ο Νατσιός με 7%.

Στο ερώτημα «ποιο κόμμα θεωρείτε ότι ασκεί τη μεγαλύτερη αντιπολίτευση στη ΝΔ», το 35% απαντά «κανένα». Ακολουθούν η Πλεύση Ελευθερίας με 21%, η Ελληνική Λύση με 14%, το ΠΑΣΟΚ με 11% και το ΚΚΕ με 6%.

Το βασικότερο πρόβλημα: Η ακρίβεια κυριαρχεί στη σκέψη των πολιτών

Η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων (74%) αναδεικνύει την ακρίβεια ως το πιο κρίσιμο πρόβλημα για τη χώρα σήμερα. Ακολουθούν τα ζητήματα διαφθοράς και διαφάνειας με 46%, το μεταναστευτικό με 25%, η κατάσταση στο σύστημα υγείας με 23% και τα εθνικά θέματα / εξωτερική πολιτική με 20% — ίδιο ποσοστό καταγράφεται και για τις χαμηλές αποδοχές και τις συνθήκες εργασίας.