Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, που ξεκίνησαν  να εμφανίζονται εδώ και δυόμιση χρόνια, αναφορικά με έγκαιρες  πληρωμές  των αγροτικών επιδοτήσεων και των διαφόρων ενισχύσεων των παραγωγών της χώρας μας.

Προβλήματα που πηγάζουν από τα θέματα που έχουν ανακύψει μεταξύ του ΟΠΕΚΕΠΕ και  του Τεχνικού Συμβούλου του Οργανισμού, τη «Neurobablic» καθώς και του Φορέα Συντονισμού, τη «ΓΑΙΑ Επιχειρείν» .

Ως γνωστό, η σύμβαση μεταξύ του Τεχνικού Συμβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ, τη «Neurobablic», έχει λήξει, όπως  επίσης έχει λήξει στις 31/12/2021 και η σύμβαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον Φορέα Συντονισμού και κατ’ επέκταση μια σειρά διαδικασιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν υφίστανται, όπως και δεν υπάρχουν διάφορες υπηρεσίες προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Επίσης δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι ο διαγωνισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ για ανάδοχο του Τεχνικού Συμβούλου, εξέπεσε τρείς (3) φορές στα δικαστήρια.

Πρακτικά, τι σημαίνουν όλα αυτά για τους αγρότες;

Featured Image

Ότι ουσιαστικά  δημιουργείται τεράστιο πρόβλημα σε όλες τις πληρωμές των αγροτών, αφού δεν «δουλεύει» το μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ καθώς και το υπολογιστικό σύστημα που βγάζει τις πληρωμές των αγροτών.

Και ποιες πληρωμές αναμένουν οι αγρότες το επόμενο χρονικό διάστημα;

  1. Αυτές τις ημέρες λήγουν οι προθεσμίες για τις διοικητικές πράξεις
  2. Μέχρι 31/1/2022 είναι η προθεσμία για διορθώσεις στα ΑΤΑΚ
  3. Ενστάσεις για διάφορες πληρωμές, δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται προβληματική η νέα πληρωμή που προγραμμάτιζε ο ΟΠΕΚΕΠΕ  μέσα στον Φεβρουάριο, σε όσους δεν πληρώθηκαν την Ενιαία Ενίσχυση του 2021.

  1. Κάθε χρόνο, μέσα στον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, πληρώνονταν οι πρώτες Συνδεδεμένες ενισχύσεις (που δεν χρειάζονταν παραστατικά), όπως τα Ψυχανθή και το σκληρό σιτάρι. Φέτος, με βάση τη σημερινή κατάσταση και την κατάσταση που επικρατεί στο Μηχανογραφικό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι αμφίβολο αν θα πληρωθούν κανονικά οι δικαιούχοι.
  2. Αμέσως μετά τις πρώτες Συνδεδεμένες ενισχύσεις, πληρώνονταν οι ειδικές ενισχύσεις των Μικρών νησιών Αιγαίου, όπου κι αυτές θα έχουν το ίδιο πρόβλημα φέτος.
  3. Τέλος, προβλήματα θα υπάρχουν και στα δύο επικείμενα προγράμματα, που αναμένουμε τις προσκλήσεις εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, τα Βιολογικά και τη «νιτρορύπανση», αφού αυτά τα προγράμματα χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και ότι του ΠΑΑ.

Κοντολογίς, ΥΠΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να δώσουν τη δέουσα προσοχή και να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να αποτραπεί ο (ορατός)  κίνδυνος, να μείνουν απλήρωτοι –εκ νέου-χιλιάδες παραγωγοί της χώρας μας.