Featured Image

Συνεχίζουμε με την ένατη με αριθμό 343/6-11-2023 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου της Βουλευτού Πέλλας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ» κ. Θεοδώρας Τζάκρη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Καταβολή προκαταβολών στους αγρότες της Αραβησσού και του Αχλαδοχωρίου για τη θεομηνία του Ιουνίου».

Ορίστε, κυρία Τζάκρη, έχετε τον λόγο για την πρωτολογία σας.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κύριε Σταμενίτη, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, στις 4 Ιουνίου του τρέχοντος έτους οι δημοτικές κοινότητες της Αραβησσού και του Αχλαδοχωρίου επλήγησαν από σφοδρή χαλαζόπτωση συνοδευόμενη και από ισχυρή βροχόπτωση που προκάλεσε τεράστιες ζημιές και στις καλλιέργειες, αλλά και στις αστικές υποδομές και σε σπίτια και επιχειρήσεις.

Πιο συγκεκριμένα, η πολύ ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε και προκάλεσε τεράστιες ζημιές ως επί το πλείστον στις δενδρώδεις καλλιέργειες της περιοχής, δηλαδή στα ροδάκινα, στα κεράσια, στα δαμάσκηνα, στα βερίκοκα και στα ακτινίδια, αλλά και στις αροτραίες καλλιέργειες και σε κάποιες εκτάσεις με βαμβάκι κ.λπ., ενώ οι τεράστιες ποσότητες από την πολύ έντονη βροχόπτωση προκάλεσαν πλημμυρικά φαινόμενα σε σπίτια και επιχειρήσεις.
Την επόμενη μέρα, όπως επίσης πολύ καλά γνωρίζετε, προκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη, στην οποία κλήθηκαν να παραστούν και παρέστησαν πέρα από τους τοπικούς Βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι των αγροτών, αλλά και των επιχειρηματιών για τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών, προκειμένου να προταθούν τα κατάλληλα μέτρα και να αξιολογηθεί και η έκταση των ζημιών. Και πραγματικά αποφασίστηκε να ζητηθεί και η κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά και να χορηγηθούν προκαταβολές και να καταβληθούν οριστικές αποζημιώσεις, να αποζημιωθούν οι ζημιές στο 100% και να γίνει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με μελλοντικές αποζημιώσεις. Και όσον αφορά βεβαίως τις ζημιές που προκλήθηκαν στα σπίτια και τις επιχειρήσεις, να υπάρξει η κάλυψή τους από το πρόγραμμα της κρατικής αρωγής.

Να πω βεβαίως εδώ ότι πράγματι σε μερικές μέρες, στις 15 του μηνός Ιουλίου, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκαν οι δύο δημοτικές κοινότητες Αραβησσός και Αχλαδοχώρι της πρώην Δημοτικής Ενότητας του Δήμου Κύρρου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως πραγματικά ζητούνταν, για τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, με ισχύ ως τις 4 Δεκεμβρίου του 2023.

Παρά το γεγονός ότι έγινε το πρώτο βήμα, τίποτα από αυτά που συνιστούν την έκτακτη ανάγκη δεν υπάρχει, δηλαδή προκαταβολές που θα ενίσχυαν τη ρευστότητα των κατοίκων γιατί καταστράφηκε ολοσχερώς η παραγωγή τους και που θα αποκαταστούσαν σε κάθε περίπτωση το οποιοδήποτε εισόδημα. Από αυτές δεν καταβλήθηκε τίποτα και ούτε γίνεται λόγος ότι θα καταβληθούν. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τα οριστικά πορίσματα, πότε εν πάση περιπτώσει αυτά θα ολοκληρωθούν για την οριστική καταβολή και την εξόφληση των αποζημιώσεων. Δεν ξέρουμε αν υπήρξε -και δεν υπήρξε μάλλον- επίσπευση των διαδικασιών για την αποζημίωση των ζημιών που υπάρχουν και στο φυτικό κεφάλαιο -γιατί έχουμε κι εκεί ζημιές- μέσω του προγράμματος των κρατικών οικονομικών ενισχύσεων. Δεν γίνεται λόγος για την καταβολή των αποζημιώσεων στο 100%, δεν γίνεται κανένας λόγος για τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τις μελλοντικές αποζημιώσεις που είναι να καταβληθούν λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Το κυριότερο, κύριε Υπουργέ. Γίνεται το εξής: Παρά το γεγονός ότι δεν είναι αρμοδιότητά σας, είστε όμως κι εσείς Βουλευτής της περιοχής και εκπροσωπείτε σήμερα συνολικά εδώ την Κυβέρνηση. Δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως και για την κάλυψη των αστικών ζημιών στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις -λίγες στον αριθμό- μέσα από το Πρόγραμμα της Κρατικής Αρωγής.

Επομένως, η ερώτησή μου προς εσάς είναι τι γίνεται με τα πολύ σημαντικά αυτά ζητήματα σχετικά με όλες αυτές τις αποζημιώσεις που δικαιούνται οι συμπολίτες μας και δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Αγαπητή συνάδελφε, διάβασα με πολλή προσοχή το κείμενο της επίκαιρης ερώτησής σας και θέλω να ξεκινήσω την απάντησή μου με μια καταγραφή των γεγονότων, για να μιλάμε με στοιχεία και αριθμούς, τα οποία θα μας οδηγήσουν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και όχι να συζητάμε γενικώς και αορίστως επιχειρώντας να δημιουργηθούν έωλες εντυπώσεις.

Πάμε, λοιπόν, στα στοιχεία. Τι έχουμε ακριβώς; Στην περιφέρειά μας, στην Πέλλα, για ζημιές που προκλήθηκαν εντός του 2023 στη φυτική παραγωγή διαφόρων καλλιεργειών από διάφορα ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια, έγιναν 450 αναγγελίες, υπεβλήθησαν 19.738 δηλώσεις ζημιάς. Το έργο των εκτιμήσεων έχει ολοκληρωθεί, πλην των ζημιών των πολύ πρόσφατων αναγγελιών, για τις οποίες όμως θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ημερών. Μάλιστα, γι’ αυτόν τον λόγο ενισχύσαμε το οικείο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ με εποχικό γεωτεχνικό προσωπικό επιπλέον του μόνιμου, με αποτέλεσμα το συγκεκριμένο υποκατάστημα να λειτουργεί με 91 γεωτεχνικούς συνολικά.

Τώρα, για τις ζημιές που αναφέρατε στις περιοχές Αραβησσού και Αχλαδοχωρίου, τα στοιχεία έχουν ως εξής: Για την Αραβησσό για διάφορα ζημιογόνα αίτια έχουν γίνει 582 δηλώσεις ζημιάς για δενδρώδεις κυρίως καλλιέργειες. Από αυτές, τέσσερις αναγγελίες για χαλάζι, με συνολικό αριθμό δηλώσεων ζημιάς 401. Εξ αυτών, 148 δηλώσεις ήταν για την αναγγελία στις 4/6/2023 που αναφέρετε στην ερώτησή σας. Επίσης, συμπεριλαμβάνονται και δύο αναγγελίες για βροχόπτωση με συνολικό αριθμό δηλώσεων ζημιάς 68 για κεράσια και βερίκοκα. Για το Αχλαδοχώρι για διάφορα ζημιογόνα αίτια 420 δηλώσεις ζημιάς για δενδρώδεις καλλιέργειες, εκ των οποίων δύο αναγγελίες για χαλάζι, με συνολικό αριθμό δηλώσεων ζημιάς 249, εκ των οποίων οι 97 για τη συγκεκριμένη αναγγελία της συγκεκριμένης ημερομηνίας και επίσης 2 αναγγελίες για βροχόπτωση, με συνολικό αριθμό δηλώσεων ζημιάς 101 για κεράσια.

Δεδομένου ότι, όπως προανέφερα, οι εκτιμήσεις έχουν ολοκληρωθεί, θα ακολουθήσει άμεσα κοινοποίηση των πορισμάτων και μετά η πληρωμή των ασφαλιστικά ενήμερων δικαιούχων, όπως προβλέπεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις γεωργικές ασφαλίσεις.

Συμπέρασμα πρώτο: Εμείς έχουμε πετύχει η πληρωμή των παραγωγών για ζημιές καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ να ολοκληρώνεται στο δωδεκάμηνο από τον χρόνο εκδήλωσης ζημιάς και σε μία δόση, αν δεν καταστεί ανάγκη προκαταβολής. Αυτό έχει γίνει και έχει καταστεί εφικτό επειδή ακριβώς η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτή που για πρώτη φορά το 2020 ενεργοποίησε το άρθρο 7 του ν. 3877/2010 να επιχορηγεί και επιχορηγεί τον ΕΛΓΑ. Το ποσό της επιχορήγησής του μέχρι σήμερα, τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια και το 2023, έχει φτάσει σε περισσότερο από τα 400 εκατομμύρια, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε επί ημερών σας.

Να σας θυμίσω πώς πλήρωνε ο ΕΛΓΑ επί ΣΥΡΙΖΑ; Το 70% του ποσού δώδεκα μήνες μετά, μετά το 20% του ποσού και το 10% του ποσού δεκαεπτά μήνες μετά την εκδήλωση της ζημιάς.

Εξόφληση, δηλαδή, έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ δεκαεπτά μήνες μετά τη εκδήλωση ζημιάς. Να σας θυμίσω πόσο ήταν το ποσό της επιχορήγησης του ΕΛΓΑ επί ΣΥΡΙΖΑ; Μηδέν.

Θέλετε να πάμε και λίγο πιο πίσω, να σας θυμίσω ποιο ήταν το ποσό επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ 2010-2011-2012, τότε που ήσασταν Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ; Πάλι μηδέν. Επομένως, το ποιος με έργα και όχι με λόγια και λαϊκισμούς στηρίζει τους αγρότες αποδεικνύεται από τα πεπραγμένα.
Για τα αναλυτικά της ερώτησής σας θα απαντήσω στη δευτερολογία μου.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κυρία Τζάκρη, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΘΕΟΔΩΡΑ ΤΖΑΚΡΗ: Κύριε Υπουργέ, ειλικρινά με καταπλήξατε με την απάντησή σας. Θα μπορούσε αυτήν την απάντηση τη γενικόλογη για το μεγάλο έργο που έχει επιτελέσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στο διάβα των αιώνων για τον αγροτικό πληθυσμό γενικότερα της χώρας να την έδινε ο παρακαθήμενός σας κ. Γεωργαντάς. Εσείς, όμως, προέρχεστε από την Πέλλα και έχετε συμμετάσχει στα γεγονότα στα οποία προηγουμένως αναφέρθηκα, έχετε παραστεί και στη σύσκεψη η οποία έγινε την επόμενη μέρα μετά τις καταστροφικές αυτές ζημιές στην Αραβησσό και στο Αχλαδοχώρι, έχετε πάει και έχετε δει ακριβώς το μέγεθος των ζημιών. Αυτή η ζημιά έγινε στις 4 Ιουνίου, μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Υπήρχε βέβαια η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ενώπιον ολόκληρου του πληθυσμού είχατε αναλάβει εκεί τη δέσμευση ότι θα δοθούν προκαταβολές, ότι θα αποζημιωθούν οι κάτοικοι για το 100% των ζημιών, ότι θα υπάρξει συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με μελλοντικές αποζημιώσεις που θα καταβληθούν, ότι θα «τρέξει» το πρόγραμμα της κρατικής αρωγής μέσω του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και εδώ ήρθατε και μου ανακοινώσατε κατάλογο έργων, πόσες εκτιμήσεις έγιναν σε ολόκληρη την Πέλλα, πόσες δηλώσεις έγιναν. Δεν σας ρώτησα αυτό, κύριε Υπουργέ.

Ξέρετε, η κήρυξη μιας περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν είναι γράμμα κενό περιεχομένου, δεν είναι λευκή επιταγή. Αυτό σημαίνει ότι η Κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση –πρώτον- να λάβει συγκεκριμένα μέτρα, όχι δηλαδή τη συνήθη διαδικασία. Εσείς τι μας είπατε εδώ; Ότι θα πληρωθούν οι άνθρωποι καλό Πάσχα, όπως γίνεται συνήθως. Όχι με τη συνήθη διαδικασία, αλλά να δοθούν οι προκαταβολές, να εκτιμηθούν οι ζημιές πιο γρήγορα, ακόμη και οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις στο φυτικό κεφάλαιο να πάνε πιο γρήγορα. Εσείς μας περιγράψατε το γενικόλογο πλαίσιο. Δεν σας ρώτησα αυτό.

Σας ξαναρωτώ: Τι θα γίνει με τις προκαταβολές; Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας. Σε λίγο λήγει η απόφαση για την έκτακτη ανάγκη. Στις 4 Δεκεμβρίου λήγει η απόφαση. Θα δοθούν προκαταβολές; Συγκεκριμένα πράγματα. Πότε θα πληρωθούν ολοκληρωτικά οι αποζημιώσεις; Θα πληρωθούν οι άνθρωποι στο 100% των ζημιών; Έχετε κάποιο πρόγραμμα για την επίσπευση αποζημίωσης των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο; Πότε θα πληρωθούν οι άνθρωποι ή θα λάβουν πρώτης αρωγής αποζημίωση για τις ζημιές στα σπίτια και τις επιχειρήσεις τους;
Αυτά τα πράγματα σας ρώτησα, κύριε Σταμενίτη, κι εσείς μου απαντήσατε γενικόλογα και γενικά τυρβάζετε περί άλλων. Σ’ αυτά έχετε να μου δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις;
Και κάτι άλλο: Τα τελευταία χρόνια συμβαίνει αυτό, γιατί αναφερθήκατε στο μεγάλο έργο της Κυβέρνησής σας. Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνησή σας δεν κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία ούτε καν την προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης της ΚΑΠ, το οποίο είναι ένα έργο που υλοποιείται τα τελευταία είκοσι χρόνια και όλες οι κυβερνήσεις πριν από εσάς κατόρθωσαν να το φέρουν σε πέρας με επιτυχία. Άλλα περίμεναν να δουν οι αγρότες στους λογαριασμούς τους και πολύ λιγότερα πήραν κι έχουμε τις δηλώσεις του κ. Αυγενάκη ο οποίος μίλησε για αδικαιολόγητα λάθη και ζήτησε –παρακαλώ- και την παραίτηση της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αλήθεια, για ποια αδικαιολόγητα λάθη μιλάει ο κύριος Υπουργός;
Ξέρετε, όλα αυτά έχουν να κάνουν και οδηγούν στη συνεχή συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος στην περιοχή μας. Στο 27% κατά μέσο όρο ήταν η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης που πήραν οι αγρότες στην περιοχή. Έχετε να μας πείτε κάτι επ’ αυτού; Και αφήστε το μεγαλεπήβολο έργο. Το γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΤΑΜΕΝΙΤΗΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Για να μη μείνουν σκιές, ξέρετε πολύ καλά, κυρία Τζάκρη, ότι ο Υπουργός και ο Βουλευτής έχουν δύο τρίλεπτα να απαντήσουν, επομένως εκμεταλλευόμαστε τον χρόνο αυτό για να απαντήσουμε συνολικά στην ερώτησή σας. Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ περιμένετε την απάντηση που θα δώσει ο συνάδελφος στον κ. Κόκκαλη για να τα δείτε.

Πρώτον, όσον αφορά τον συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών, γνωρίζουμε όλοι ότι οι ασφαλιστικές εισφορές αποτελούν το έσοδο του οργανισμού, προκειμένου να διασφαλίζεται η καταβολή των αποζημιώσεων. Επιστρέφονται, δηλαδή, στους ίδιους ασφαλιζόμενους παραγωγούς. Χωρίς ασφαλιστικές εισφορές δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ασφάλιση, άρα και αποζημίωση των παραγωγών. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι όποτε κρίνεται απαραίτητο, δίνονται οι δέουσες παρατάσεις για την καταβολή των ασφαλίστρων. Νομίζω ότι αυτό είναι απόλυτα κατανοητό και η συνέχιση της υποστήριξης του συμψηφισμού είναι απλά λαϊκισμός.

Δεύτερον, όσον αφορά το φυτικό κεφάλαιο και τα αποθηκευμένα προϊόντα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, υπήρχαν δύο δηλώσεις ζημιάς στο δημοτικό διαμέρισμα Αραβησσού, η μία αφορούσε σε αποθηκευμένα προϊόντα 15 τόνοι μηδικής και η άλλη σε φυτικό κεφάλαιο εκμετάλλευσης βερίκοκων 5 στρεμμάτων. Γνωρίζετε, ασφαλώς, ότι οι ζημιές αυτού του είδους δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ. Μπορούν, όμως, να αποζημιωθούν με άλλα εργαλεία, όπως η κρατική αρωγή, η ΚΟΕ και συγκεκριμένα οι διαδικασίες έχουν ξεκινήσει.

Τρίτο και τελευταίο ζήτημα των προκαταβολών. Αρχικά, εδώ θέλω να επισημάνω ότι θεομηνία -γιατί μας ακούν στην Πέλλα- έπληξε σχεδόν το σύνολο του δήμου Κύρου, όχι μόνο την Αραβησσό και το Αχλαδοχώρι, όπως αναφέρεται στην ερώτηση σας. Απλώς, τα δύο χωριά αυτά κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς για τα υπόλοιπα σημεία της δημοτικής ενότητας Κύρου είχε προηγηθεί η κήρυξή τους. Άρα, λοιπόν, ήταν αδύνατον δύο φορές ο κ. Τάμτος και ο κ. Τζαμτζής να κηρύξουν την περιοχή σε έκτακτη ανάγκη. Επομένως, το ενδιαφέρον σας είναι όψιμο και εδώ εντοπίζεται ότι είναι και ελλιπές, καθώς το πρόβλημα που αναφέρεστε είναι στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο στα δύο συγκεκριμένα σημεία.

Στην επίσημη δε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Πέλλας που έγινε αμέσως μετά τη ζημιά και στην οποία νομίζω ότι δεν παραβρεθήκατε, παρουσία του προέδρου του ΕΛΓΑ και την οποία αποσιωπάτε στην ερώτησή σας -την αναφέρετε εδώ- ο κ. Λυκουρέντζος υποσχέθηκε την άμεση καταγραφή των ζημιών, αλλά και την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση του ζητήματος, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η νομοθεσία και όπως έγινε.

Να σας θυμίσω τώρα ότι με το νομοθετικό πλαίσιο που διαμορφώσαμε εμείς, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, δίνουμε δυνατότητα στην ηγεσία του ΕΛΓΑ να εισηγείται προς την πολιτική ηγεσία τη λήψη μέτρων, περαιτέρω αυτών που προβλέπετε στο κανονισμό ασφάλισης, όπως η προκαταβολή ή η αποζημίωση στο 100% της αθροιζόμενης αξίας. Και αυτό, όπου κρίνεται αναγκαίο, το εφαρμόσαμε. Το είδαμε και στη δική μας περιοχή, στον παγετό της άνοιξης του ’21, οπότε και υποβλήθησαν δεκαπέντε χιλιάδες εκατόν ογδόντα δυο δηλώσεις ζημιάς. Το είδαμε στην περιοχή μας πάλι -και συγκεκριμένα στη δημοτική ενότητα Πέλλας- για ισχυρές ανεμοθύελλες και τις χαλαζοπτώσεις το καλοκαίρι του ’22. Τότε, με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΓΑ χορηγήθηκαν προκαταβολές ύψους 24.438.000 ευρώ στην πρώτη περίπτωση, ενώ 598.000 ευρώ στη δεύτερη περίπτωση του ’22. Και στις δύο περιπτώσεις, η εκκαθάριση τους ξεκίνησε την ίδια χρονιά. Το βλέπουμε, επίσης, και τώρα στις περιπτώσεις των καταστροφών στη Θεσσαλία για την κακοκαιρία Daniel και Elias αλλά και στον Έβρο εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών.

Με ανάλογα κριτήρια, δηλαδή την ένταση και την έκταση της ζημιάς, ως Κυβέρνηση ανταποκριθήκαμε και σε άλλα αιτήματα των παραγωγών, εντάσσοντας σε ένα ad hoc πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, τις μη καλυπτόμενες από τον ΕΛΓΑ ζημιές δενδρωδών καλλιεργειών που ήταν σε προανθικό στάδιο. Το ύψος της ενίσχυσης που έλαβαν ήταν 5.830.000 ευρώ.

Κι αν ακόμα δεν έχετε πειστεί για το γεγονός ότι είμαστε πάντοτε αρωγοί στις πραγματικές ανάγκες των παραγωγών. Σας θυμίζω ότι ειδικά για τα πυρηνόκαρπα κατά το διάστημα 2019-2023 για την Πέλλα είχαν χορηγηθεί 29.000.000 ευρώ.

Επομένως, και στην περίπτωση της ισχυρής ανεμοθύελλας και χαλαζόπτωσης της 4ης Ιουνίου του 2023, μπορεί να δοθεί η δυνατότητα στον ΕΛΓΑ να προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων που σας προανέφερα, στην περίπτωση που αυτό κριθεί απαραίτητο και αναγκαίο από τη διοίκηση του ΕΛΓΑ και τους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Αγαπητοί συνάδελφοι, με μερικά μόνο παραδείγματα στο μέτρο που έχουμε λάβει για τους παραγωγούς της Πέλλας, αλλά και για το σύνολο της χώρας, απέδειξα ότι εμείς στηρίζουμε τους παραγωγούς στην πράξη και όχι στα λόγια, όπως εσείς. Υπάρχει μέριμνα και μελετημένος προγραμματισμός για όλες τις ζημιές και γι’ αυτό οι παραγωγοί μας δεν πρέπει να ανησυχούν και γι’ αυτό οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι στις εκλογές επιλέγουν τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς δίνουμε λύσεις βασισμένες σε στοιχεία, δεδομένα και όρια. Λύσεις δίκαιες προς το σύνολο του παραγωγικού πρωτογενούς τομέα και όχι με τυχαίες και μεμονωμένες κινήσεις εντυπωσιασμού.

Σας ευχαριστώ.