“Καμπανάκι” κινδύνου κρούουν οι ντόπιοι παραγωγοί σχετικά με το λεμόνι και τις χαμηλές τιμές, οι οποίες οδηγούν σε εγκατάλειψη κτημάτων.
Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου τονίζει μιλώντας στο Agronewsbomb τα εξής: “ξεκινήσαμε να κόβουμε Ιντερντονάτο τον Σεπτέμβριο, αλλά τώρα έχουν τελειώσει. Τώρα κόβουμε τα Μαγληνά. Η κατάσταση δεν είναι καθόλου καλή για τον παραγωγό, αφού τα λεμόνια παραμένουν πάνω στα δέντρα τα περισσότερα και οι παραγωγοί προσπαθούν να διαθέσουν τη σοδειά τους. Οι τιμές είναι μόλις στα 25 με 28 λεπτά το κιλό, αλλά το αρνητικό είναι πως έχει πέσει γενικώς η κατανάλωση. Αυτό οφείλεται στην παρατεταμένη ακρίβεια. Ο κόσμος δεν νομίζω ότι έχει άλλες αντοχές κι αυτό φαίνεται πλέον στην κατανάλωση. Όταν ο καταναλωτής έχει κόψει π.χ. το κρέας, περιορίζει και τα λεμόνια”.
Πεσμένη η παραγωγή, ασύμφορο το μάζεμα
Σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη: “η παραγωγή στην περιοχή της Αιγιαλείας είναι πεσμένη φέτος και ήρθε και πιο πίσω, λόγω της ξηρασίας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να πέσει αρκετό λεμόνι μαζεμένο μαζί και να πέσουν οι τιμές. Το κακό είναι πως είναι ασύμφορο πλέον για την πλειοψηφία των παραγωγών να μπουν να μαζέψουν με τέτοιες τιμές απορρόφησης. Μόνο τα εργατικά, αν ψάξεις και καταφέρεις να βρεις εξειδικευμένο συνεργείο, φτάνουν τα 13 με 15 λεπτά το κιλό, άρα με τιμή στα 25 με 28 λεπτά στο χέρι, τι να μείνει στον αγρότη; Τι να πρωτοπληρώσει με αυτά; Την πανάκριβη ενέργεια ή τα ψεκάσματα και τα υπόλοιπα εφόδια και το νερό;”.
Πολλοί παρατάνε τα κτήματα
Ως συνεπακόλουθο της έλλειψης κέρδους, σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη, είναι ότι αρκετός κόσμος έχει αφήσει στην… τύχη τους πολλά κτήματα και ιδιαίτερα, μικροί παραγωγοί. Μάλιστα πολλοί δεν μπαίνουν καν να κόψουν αφού είναι και ποιοτικά χαμηλά σε μερικές περιπτώσεις τα λεμόνια λόγω έλλειψης περιποίησης. “Μεγάλα είναι τα προβλήματα από τετράνυχο και ψώρα”, λέει καταλήγοντας ο έμπειρος παραγωγός.
ΑγγελίαΛακωνία: “Διαζύγιο” με την καλλιέργεια
Ο Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας τονίζει μιλώντας στο Agronewsbomb: “η κατάσταση με τα λεμόνια για τη χώρα μας, δυστυχώς, δεν είναι καλή, γιατί ποτέ δεν υπήρξε στρατηγική και δεν έχουμε επαφή με τις αγορές. Στην περιοχή μας είχαμε κάνει κάποιες προσπάθειες με νέες ποικιλίες, αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε προοπτική και κέρδος και οι περισσότεροι παραγωγοί πήγαν στο πορτοκάλι καθώς δεν τα παίρναν ούτε για χυμό. Ελάχιστα που καλλιεργούνται πάνε για πώληση σε λαϊκές αγορές”.
Newsroom Agronewsbomb