You are currently viewing Αδύναμος μουσώνας πιέζει την παραγωγή ρυζιού και καλαμποκιού στην Ινδία

Αδύναμος μουσώνας πιέζει την παραγωγή ρυζιού και καλαμποκιού στην Ινδία

Μειωμένη παραγωγή ρυζιού και καλαμποκιού προβλέπει για την Ινδία το USDA, καθώς ο αδύναμος και ασταθής μουσώνας του 2026 επηρεάζει τις σπορές και τις αποδόσεις. Την ίδια ώρα, τα υψηλά αποθέματα κρατούν ισχυρές τις εξαγωγές.

Ο μουσώνας του 2026 εξελίσσεται σε έναν από τους πιο ασταθείς των τελευταίων ετών. Οι βροχοπτώσεις τον Ιούνιο ήταν σχεδόν 40% χαμηλότερες από τα κανονικά επίπεδα, ενώ μετά την προσωρινή βελτίωση του Ιουλίου, οι βροχές υποχώρησαν ξανά τον Αύγουστο, αναφέρει έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Το Ινδικό Μετεωρολογικό Τμήμα αναμένει βροχοπτώσεις μόλις στο 94% του κανονικού για Αύγουστο-Σεπτέμβριο, εξέλιξη που δημιουργεί πρόσθετες πιέσεις στις καλλιέργειες και στα διαθέσιμα αποθέματα νερού.

Μειώνεται η παραγωγή ρυζιού

Το USDA αναθεωρεί την πρόβλεψη για την παραγωγή ρυζιού της περιόδου 2026/27 στους 147 εκατ. τόνους, λόγω των χαμηλότερων σπορών και των πιθανών μειωμένων αποδόσεων. Οι εκτάσεις ρυζιού που είχαν σπαρεί μέχρι τα μέσα Αυγούστου υπολογίζονται σε 37,9 εκατ. εκτάρια, μειωμένες κατά περίπου 4% σε σχέση με πέρυσι. Παρά τη μειωμένη νέα παραγωγή, τα αποθέματα παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Τα αποθέματα τέλους της περιόδου 2025/26 εκτιμώνται σε 58,5 εκατ. τόνους, επίπεδο-ρεκόρ. Η εξέλιξη αυτή επιτρέπει στην Ινδία να διατηρεί δυναμική παρουσία στις διεθνείς αγορές. Οι εξαγωγές ρυζιού για το 2025/26 εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 23 εκατ. τόνους, ενώ για το 2026/27 προβλέπονται ακόμη υψηλότερα επίπεδα, στους 25 εκατ. τόνους.

Πιέσεις και στο καλαμπόκι

Πτωτικά αναθεωρείται και η πρόβλεψη για το καλαμπόκι, με την παραγωγή του 2026/27 να εκτιμάται στους 50 εκατ. τόνους. Οι σπορές μέχρι τις 14 Αυγούστου ανέρχονταν σε 8,8 εκατ. εκτάρια, περίπου 4% χαμηλότερα από πέρυσι, ενώ η καθυστερημένη έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου και η έλλειψη υγρασίας προκαλούν προβληματισμό στις βασικές παραγωγικές περιοχές. Παράλληλα, οι εξαγωγές καλαμποκιού καταγράφουν μεγάλη άνοδο. Στους πρώτους οκτώ μήνες της περιόδου 2025/26 έφτασαν τους 1,8 εκατ. τόνους, έναντι μόλις 445.600 τόνων πέρυσι. Το USDA εκτιμά ότι ο καιρός τους επόμενους μήνες θα αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για την τελική εικόνα της ινδικής παραγωγής. Παρατεταμένη ξηρασία ή, αντίθετα, έντονες βροχές και κυκλώνες κατά τη συγκομιδή μπορούν να προκαλέσουν νέες απώλειες.