Αν και λέγεται ότι υπάρχει άφθονη γη στη γη για να φιλοξενήσει όλη την ηλιακή ενέργεια που θέλουμε, υπάρχουν ζητήματα διαθεσιμότητας γης όταν κάποιος αρχίζει να ψάχνει για γη για εγκατάσταση ηλιακών σταθμών – η γη δεν είναι διαθέσιμη, είναι ακριβή ή υπάρχουν καλύτερες ή περισσότερες ζωτικής σημασίας χρήσεις όπως η καλλιέργεια τροφής σε αυτό.

Η μη επιβαρυμένη και φθηνότερη γη είναι διαθέσιμη μακριά από το σημείο χρήσης, αυξάνοντας το κόστος μεταφοράς και διανομής. Τα ηλιακά πάνελ καταλαμβάνουν χώρο και σταματούν τις ηλιακές ακτίνες να φτάνουν στο έδαφος και τα φυτά.

Έχουν βρει έναν τρόπο – να κάνουν γεωργία και παραγωγή ηλιακής ενέργειας μαζί στο Πακιστάν.

Μια λύση είναι να εγκαταστήσετε ηλιακούς συλλέκτες σε τέτοιο ύψος (ας πούμε γύρω στα 3 μέτρα) έτσι ώστε τα πάνελ να μην εμποδίζουν τη γη εκτός από τις κολώνες που μπορεί να δημιουργήσουν μόνο κάποιο εμπόδιο. Το άλλο είναι η εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών διπλής όψης που έκαναν το ντεμπούτο τους πρόσφατα.

Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα και συνέργειες – το χρησιμοποιημένο νερό από το πλύσιμο των ηλιακών πάνελ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καλλιέργειες.

Οι ηλιακοί σχεδιαστές προτιμούν να χρησιμοποιούν γεωργική γη σε σχέση με την άνυδρη γη. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις έχουν χαμηλότερες θερμοκρασίες από τις άνυδρες εκτάσεις και υπάρχει και υγρασία, η οποία προσφέρει λίγη ψύξη.

Έτσι, η απειλή της εκτροπής της γεωργικής γης σε ηλιακή μπορεί να αποφευχθεί ή να μειωθεί με αγροβολταϊκά.

Αυτό που είναι διασκεδαστικό είναι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ακόμη και ευεργετικό για ορισμένες γεωργικές καλλιέργειες να υπάρχει κάποιο ηλιακό εμπόδιο εν μέρει για να τις σώσει από την υπερβολική θερμότητα, η οποία μπορεί να είναι επιβλαβής για την καλλιέργεια και να προκαλέσει απώλεια νερού.

Το θέμα είναι ποιες είναι αυτές οι καλλιέργειες και ποιες είναι οι αντιστοιχίες μεταξύ των ηλιακών χρονισμών και των απαιτήσεων των καλλιεργειών. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει λύση που να ταιριάζει σε όλους.

Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι μεταβλητές που απαιτούν έρευνα και συνακόλουθους κανόνες και τη δημόσια πολιτική τους.

Υπάρχουν τρεις χώρες που έχουν κάνει μεγάλες εγκαταστάσεις αγροβολταϊκών – η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα. Η Ευρώπη έχει κάνει αρκετή Ε&Α σε αυτό.

Η Ιαπωνία και η Κορέα έχουν προβλήματα διαθεσιμότητας γης, ενώ η Κίνα έχει πολλή άνυδρη γη. Το Πακιστάν φαίνεται να έχει τα ίδια προβλήματα με την Κίνα από αυτή την άποψη.

Στην Κίνα εγκαταστάθηκε αγροβολταϊκός σταθμός στην περιφέρεια της ερήμου Γκόμπι. Τα μούρα καλλιεργούνται μαζί με ηλιακούς συλλέκτες 700 MW.

Στην Ιαπωνία, εγκαταστάθηκε μια μονάδα αγροβολταϊκών 35 MW το 2018. Η ιαπωνική νομοθεσία απαιτεί ότι η απώλεια γεωργικής γης δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20%.

Στην Ινδία, το Cazri (Ερευνητικό Ινστιτούτο Κεντρικής Άνυδρης Ζώνης) έχει κάνει έρευνα για το θέμα. Έχουν δοκιμαστεί αρκετά χωριά και έχει γίνει πολιτική ταξινόμησης της γης σε αυτό το πλαίσιο. Στις ΗΠΑ, οι αγροβολταϊκές εγκαταστάσεις έχουν φτάσει τα 2.900 MW.

Μια μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα και του Μέριλαντ υπολόγισε ότι υπάρχει ψύξη 16 βαθμών Φαρενάιτ, η οποία δημιουργείται από τις γεωργικές καλλιέργειες κάτω από το ηλιακό πάνελ, αυξάνοντας έτσι την ηλιακή παραγωγή κατά 2%.

Επίσης μείωσε την κατανάλωση νερού κατά 15% ή περισσότερο. Από κάτω, ορισμένες καλλιέργειες (φρούτα και λαχανικά) κάτω από ηλιακούς συλλέκτες αυξήθηκαν κατά 100-300%.

Όσον αφορά το πρόσθετο κόστος, μόνο οι ψηλότερες στήλες (3 μέτρα ή υψηλότερες ή χαμηλότερες) μπορεί να κοστίζουν μερικές. Αλλά υπάρχει μείωση του κόστους με τη μορφή κυριολεκτικά καμία απαίτηση γης για ηλιακή ενέργεια, ενώ η γεωργία συνεχίζεται χωρίς μεγάλες απώλειες.

Οι αγρότες μπορούν να κερδίσουν επιπλέον έσοδα ενοικιάζοντας τον αέρα σε ύψος 3 μέτρων και κολώνες χερσαίου χώρου ή μπορούν να εγκαταστήσουν τα δικά τους έργα.

Featured Image

Οι γεωπόνοι και οι γαιοκτήμονες που ανήκουν στο Jhelum μπορεί να το βρουν αρκετά ελκυστικό βραχυπρόθεσμα. Υπάρχουν γεωργικές εκτάσεις στο Μπαλουχιστάν (Khuzdar, Kachhi και προς τα πάνω μέχρι Qila Saifullah), που μπορεί να ενδιαφέρονται άμεσα.

Έχει γίνει κριτική κατά της επιλογής γης για έργα μεγάλης κλίμακας όπως το Quaid-e-Azam Solar Park. εκτροπή γης και νερού.

Η ηλιακή παραγωγικότητα ήταν χαμηλότερη λόγω του σκονισμένου περιβάλλοντος της άνυδρης περιοχής. Επίσης, οι υψηλές θερμοκρασίες θεωρήθηκαν υπεύθυνες για τη χαμηλότερη ηλιακή απόδοση.

Δεν σημαίνει ότι θα υπήρχαν ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλων θέσεων για ηλιακή ενέργεια.

Ωστόσο, με την αύξηση της εγκατάστασης ηλιακής ενέργειας, οι βέλτιστες χερσαίες εκτάσεις μπορεί να γίνονται όλο και λιγότερες. Ούτε θα ήθελε κανείς να κάνει υπόθεση για αγροβολταϊκά παντού. Ωστόσο, η ιδέα ή η πρόταση των αγροβολταϊκών ενδέχεται να τραβήξει την προσοχή τις επόμενες ημέρες.

Μέχρι το 2030, 1.000 MW ηλιακής ενέργειας μπορεί να εγκαθίστανται κάθε χρόνο. Όπως ανακοινώθηκε, αυτά θα εγκατασταθούν με ανταγωνιστική διαδικασία (αντίστροφη δημοπρασία), σε αντίθεση με το καθεστώς κόστους-συν που επικρατούσε μέχρι τώρα.

Οι ανταγωνιστικές πιέσεις θα έκαναν τέτοιες προτάσεις μείωσης του κόστους ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση. Απαιτείται μια απαίτηση γης ηλιακής ενέργειας και μια ευρεία μελέτη παρατήρησης για τη διευκόλυνση της επαγωγής ηλιακής ενέργειας, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει επίσης εξέταση αγροβολταϊκών δυνατοτήτων.

Υπάρχουν και άλλες ιδέες, όπως η εγκατάσταση πλωτών ηλιακών φωτοβολταϊκών σε δεξαμενές και επιφάνειες νερού, προκειμένου να εξοικονομηθούν απώλειες από την εξάτμιση νερού. Το Πακιστάν έχει σχέδιο εγκατάστασης ηλιακών φωτοβολταϊκών στη δεξαμενή Tarbela. Η Ινδία έχει εγκαταστήσει ηλιακά φωτοβολταϊκά σε κανάλια νερού.

Υπάρχουν διάφορες σχεδιαστικές έννοιες των αγροβολταϊκών, που ποικίλλουν από απλά υπερυψωμένα ηλιακά πάνελ έως αυτοματοποιημένους και ανακλινόμενους μηχανισμούς. Η ανυψωμένη ηλιακή ενέργεια εφαρμόζεται ήδη στο Πακιστάν στην ηλιακή ταράτσα.

Η τεχνολογία αγροβολταϊκών είναι μια πρόσφατη εξέλιξη και εξελίσσεται. Στο Πακιστάν μπορούν να σχεδιαστούν διάφορα έργα που περιλαμβάνουν εξαγωγικά έργα για εξαγωγές φρούτων και λαχανικών.

Θα μπορούσαν να εγκατασταθούν ολοκληρωμένα έργα που περιλαμβάνουν αγροβολταϊκά, γεωργία και ψύξη για την προώθηση μιας αποτελεσματικής εξαγωγικής οικονομίας των γεωργικών προϊόντων.

Δεν γνωρίζω εάν η απαιτούμενη επίσημη έρευνα έχει διεξαχθεί στο Πακιστάν ως προς αυτό. Υπάρχει πρόβλημα διαθεσιμότητας γης στο κέντρο του Παντζάμπ.

Το Παντζάμπ δεν έχει πόρους πετρελαίου ή φυσικού αερίου ή υδροηλεκτρική ενέργεια. Το Παντζάμπ δεν έχει άνεμο επίσης. Θα χρειαστεί τελικά ηλιακή ενέργεια, περισσότερο από οπουδήποτε αλλού.

Στο νότιο Παντζάμπ, υπάρχουν μεγάλες άνυδρες περιοχές, ομοίως στη Σιντ και στο Μπαλουχιστάν. Όλες αυτές οι περιοχές έχουν μεγάλο ηλιακό δυναμικό.

Η πρόκληση είναι να βρεθούν εκτάσεις γης που μπορούν να ωφεληθούν από τα αγροβολταϊκά και τους τύπους καλλιεργειών που μπορεί να είναι κατάλληλοι για μειωμένη ή σκιασμένη ακτινοβολία.

Πώς έγινε η Ουκρανία και η Ρωσία εξαγωγείς σιταριού; Δεν έχω γνώση αγροτικών θεμάτων. Αφήστε την κοινότητα της γεωργικής έρευνας να ανακαλύψει εάν η ιδέα είναι σχετική στο Πακιστάν και πώς;

Ο συγγραφέας είναι πρώην ενεργειακό μέλος της Επιτροπής Σχεδιασμού και συγγραφέας πολλών βιβλίων για τον ενεργειακό τομέα

Πηγή: The Express Tribune, 2 Μαΐου 2022