Με δυο αποφάσεις του τις προηγούμενες ημέρες ο ΥΠΑΑΤ κ. Γ. Γεωργαντάς αποφάσισε να χρηματοδοτήσει τον ΕΛΓΑ για να καλύψει λειτουργικές του ανάγκες. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το συνολικό ποσό χρηματοδότησης με τις αποφάσεις αυτές αγγίζει τα 42 εκατ. ευρώ.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΕΛΓΑ ετοιμάζεται για να πληρώσει αποζημιώσεις για ζημιές σε καλλιέργειες που έγιναν το 2022, λίγο πριν το Πάσχα.

Μέσα σε αυτές θα είναι και διάφορες ζημιές από χαλάζι κ.λπ. σε δενδρώδεις καλλιέργειες.

Στα 8 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις

Featured Image

Τα ζητήματα της τροποποίησης του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής αλλά και της αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών από την πυρκαγιά του 2021 στο Βασιλίτσι απασχόλησαν τη συνάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας της ΝΔ Μίλτου Χρυσομάλλη με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Αναφορικά με την καθυστέρηση στην αποζημίωση των πληγέντων αγροτών από την πυρκαγιά στο Βασιλίτσι, εξαιτίας του προβλήματος που παρουσιάστηκε με τις εικόνες που απέστειλε το σύστημα «Copernicus», ένα θέμα που έχει απασχολήσει τους δύο άνδρες πολλές φορές το τελευταίο διάστημα, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε το Μίλτο Χρυσομάλλη πως βρισκόμαστε στο στάδιο της πληρωμής. Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή Αρωγής και πλέον στην αμέσως επόμενη καταβολή αποζημιώσεων ύψους 8.000.000 ευρώ, που θα δοθεί στις επόμενες ημέρες, θα περιλαμβάνεται και η αποζημίωση των αγροτών της περιοχής, σύμφωνα με τις καταγραφές των ζημιών από τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ.

Το μεγαλύτερο μέρος της συνάντησης μονοπώλησε, και με αφορμή την ζημία στην ελαιοπαραγωγή της Μεσσηνίας από το γλοιοσπόριο, η τροποποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του ΕΛΓΑ. Όπως τόνισε στο Μίλτο Χρυσομάλλη ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, ήδη επιτροπή του Οργανισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επεξεργάζεται τις σχετικές τροποποιήσεις τόσο στο μέρος που αφορά τη μείωση της γραφειοκρατίας στη διαδικασία των εκτιμήσεων ζημιών, μέσω της ψηφιοποίησης, όσο βεβαίως και της συμπερίληψης νέων καλύψεων ζημιάς με την ταυτόχρονη αναπροσαρμογή των ασφαλίστρων ανάλογα με την επικινδυνότητα των καλλιεργειών αλλά και την επιθυμία του αγρότη. Πλέον με την ολοκλήρωση και των σχετικών αναλογιστικών μελετών ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχωρούν με γρήγορο ρυθμό στην μεταρρύθμιση της ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής, που εκκρεμεί από το 2014.

«Ο ΕΛΓΑ τα τελευταία χρόνια αδιαμφισβήτητα έχει σταθεί με συνέπεια και ταχύτητα δίπλα στους αγρότες μας, αποζημιώνοντας τους άμεσα για τις ζημιές στην παραγωγή από καιρικά φαινόμενα ή άλλους παράγοντες. Μέχρι σήμερα ο ΕΛΓΑ έχει καταβάλει 1,025 δισεκατομμύρια ευρώ για αποζημιώσεις, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις πυρκαγιών. Όπως με ενημέρωσε στη συνάντησή μας ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και έπειτα από πολύμηνες πιέσεις και συζητήσεις μας, επιτέλους κλείνει μέσα στις επόμενες ημέρες και η εκκρεμότητα στην αποζημίωση των αγροτών μας που επλήγησαν από την πυρκαγιά στο Βασιλίτσι το 2021. Οφείλουμε πλέον στους αγρότες μας να προχωρήσουμε και στην αναμόρφωση του Κανονισμού Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής και επ’ αυτού συζητήσαμε αναλυτικά με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο, προκειμένου να καλύπτονται αρτιότερα οι νέοι κίνδυνοι στην παραγωγή από την κλιματική αλλαγή αλλά και για να γίνει ταχύτερο, δικαιότερο και σύγχρονο το σύστημα ασφάλισης και αποζημίωσης στον πρωτογενή τομέα. Γιατί αποζημίωση που δεν δίνεται στην ώρα της δεν είναι ούτε δίκαιη ούτε βέβαια αποζημίωση! Η μεταρρύθμιση στον ΕΛΓΑ είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της επόμενης τετραετίας για την κυβέρνηση της ΝΔ.», δήλωσε ο Μίλτος Χρυσομάλλης.