Απολογισμός του 2020

Το 2020 σημαδεύτηκε από τη πανδημία του κορονοιού με σοβαρές υγειονομικές και οικονομικές επιπτώσεις σε κάθε κλάδο. Ξεγυμνώθηκαν οι αδυναμίες του συστήματος και αναδείχθηκαν οι δυνάμεις που στηρίζουν το οικοδόμημα της οικονομίας.

Ο πρωτογενής τομέας και ο αγροτικός κόσμος όχι μόνο «άντεξαν» αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν, είναι και θα είναι ο πυλώνας της  ανάπτυξης ελληνικής οικονομίας.

Βέβαια, ο αγροτικός κόσμος επλήγη τόσο από αιφνίδιες φυσικές καταστροφές όσο και από τις συνέπειες της πανδημίας, αλλά στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με τα πενιχρά κρατικά βοηθήματα.

Το ελληνικό κράτος και οι εκπρόσωποί του έδειξαν να αναγνωρίζουν τη σπουδαιότητα του αγροτικού τομέα μόνο στα λόγια, χωρίς να έχουν λάβει επαρκή μέτρα για τη στήριξή του.

Προβλέψεις για το 2021

Featured Image

Το 2021 ξεκινά με τις πλέον ευοίωνες προβλέψεις για τον αγροτικό κόσμο γιατί έχει ήδη αναδειχθεί η ανάγκη για εξασφάλιση ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων και ιδίως τα ελληνικά προϊόντα έχουν αναγνωριστεί για τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά από το διεθνές κοινό, γεγονός που αποδεικνύεται από τη κατακόρυφη αύξηση των εξαγωγών.

Παράλληλα, αυξάνονται οι χρηματοδοτικές δυνατότητες που έχουν ήδη προβλεφθεί στη μεταβατική φάση της νέας ΚΑΠ και θα προέρχονται μεταξύ άλλων και από διεθνείς πόρους.

Το στοίχημα για τη νέα χρονιά

Η αναμενόμενη άνοδος του αγροτικού τομέα για να γίνει πραγματικότητα πρέπει να συνοδευτεί από μέτρα  προστασίας κατά των ελληνοποιήσεων και μέτρα ενίσχυσης των αγροτών.

«Στοίχημα», λοιπόν, της κυβέρνησης για τη νέα χρονιά πρέπει να είναι η έμπρακτη, άμεση και ουσιαστική προστασία και  ενίσχυση των αγροτών προκειμένου τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα να κατακτήσουν υψηλές θέσεις στη προτίμηση του διεθνούς κοινού και ακόλουθα να πωλούνται στη τιμή που αναλογεί στη ποιότητα του και στο κόπο των αγροτών, οι οποίοι δεν είναι πολίτες «β’ κατηγορίας» αλλά πολίτες «πρώτης γραμμής». Καλή χρονιά, καλές σοδειές και καλές πωλήσεις.