“Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται ο αριθμός των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται εντός των απαγορευμένων ζωνών. Για τον ακριβή αριθμό των εκμεταλλεύσεων που βρίσκονται στις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και στις περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες αντίστοιχα, ανά Περιφερειακή Ενότητα, τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρά μόνο στις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας.
Η επιχειρησιακή διενέργεια των ελέγχων για τον εντοπισμό παράτυπων μετακινήσεων ζωικού κεφαλαίου ανήκει στην αρμοδιότητα της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Η υπόδειξη των σημείων ελέγχου πραγματοποιείται από τις κατά τόπους Περιφερειακές Ενότητες, μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ), στο πλαίσιο της συνεργασίας για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και την προστασία της υγείας των ζώων.
Σε πανελλαδικό επίπεδο λειτουργούν 218 σημεία ελέγχου, τα οποία καλύπτουν γεωγραφικά όλες τις κρίσιμες περιοχές ή σημεία από τα οποία διενεργείται μετακίνηση του ζωικού κεφαλαίου. Αναφορικά με τα αποτελέσματα ελέγχων για το διάστημα 14/10/2025 – 07/07/2026 σημειώνονται τα κάτωθι:
Κατά το εξεταζόμενο διάστημα, η Ελληνική Αστυνομία πραγματοποίησε 107.188 ελέγχους σε άτομα και οχήματα, στο πλαίσιο της επιτήρησης των μετακινήσεων ζωικού κεφαλαίου.
Από τους διενεργηθέντες ελέγχους προέκυψαν 139 καταγεγραμμένες παραβάσεις, οι οποίες οδήγησαν σε 136 προσαγωγές ή συλλήψεις στο πλαίσιο του αυτοφώρου.
Η συντριπτική πλειονότητα αφορούσε μη συμμόρφωση με την υπ’ αριθ. 33 κατηγορία παράβασης η οποία προβλέπεται στο άρθρο 23, παρ. 2, σημείο δ΄ του ν. 4235/2014 (Α΄ 32/11-2-2014) (Τομέας Υγείας των Ζώων), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με τον ν. 5243/2025 (Α΄ 187/31-10-2025), ήτοι τη «μη συμμόρφωση με την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία περί μεταδοτικών νόσων των ζώων και μη τήρηση των μέτρων που επιβάλλονται για την προστασία της υγείας των ζώων και της δημόσιας υγείας»”.
Δείτε εδώ όλη την απάντηση Καββαδά

