Προκαταβολές για άμεσες πληρωμές από την εκστρατεία Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) του 2022 καταβάλλονται επί του παρόντος από την ιδιότητα του ενεργού αγρότη, κανόνας που θα αλλάξει το επόμενο έτος. Το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA) άρχισε πριν από ένα μήνα να προκαταβάλλει στις αυτόνομες κοινότητες περίπου 2.800 εκατομμύρια ευρώ της ΚΓΠ, από την οποία θα ωφεληθούν περίπου 650.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι.

Οι προκαταβολές θα διαρκέσουν έως τις 30 Νοεμβρίου και επιδιώκουν να δώσουν στα αγροκτήματα περισσότερη ρευστότητα για να αντιμετωπίσουν το κόστος που προέκυψε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι υπόλοιπες άμεσες πληρωμές για την εκστρατεία του 2022 θα καταβληθούν από την 1η Δεκεμβρίου.

Καμία αλλαγή το 2022

Πηγές από το Ισπανικό Αγροτικό Ταμείο Εγγυήσεων (FEGA) εξηγούν στην Efeagro ότι δεν έχει υπάρξει καμία αλλαγή στους κανόνες που ρυθμίζουν τον αριθμό των ενεργών αγροτών μεταξύ των εκστρατειών 2021 και 2022, επομένως δεν απαιτείται ελάχιστο γεωργικό εισόδημα έναντι των συνολικών εσόδων.

Κανένας αγρότης δεν έχει αποκλειστεί για τον λόγο αυτό, λένε οι πηγές, αν και υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις.

Για παράδειγμα, εάν ο αιτών ασκεί δραστηριότητα που ορίζεται ως εξαιρούμενη (αεροδρόμια, σιδηροδρομικές υπηρεσίες, εγκαταστάσεις ύδρευσης, κτηματομεσιτικές υπηρεσίες και μόνιμες εγκαταστάσεις άθλησης και αναψυχής), θα απαιτείται κριτήριο σε σχέση με το αγροτικό εισόδημα για να είναι επιλέξιμος. θεωρείται ενεργός αγρότης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η FEGA υπενθυμίζει ότι ο δικαιούχος πρέπει να έχει γεωργικό εισόδημα εκτός από άμεσες πληρωμές τουλάχιστον 20% του συνολικού γεωργικού του εισοδήματος.

Από το 2015, όταν το γεωργικό εισόδημα εκτός από τις άμεσες πληρωμές δεν αγγίζει το 20% του συνολικού αγροτικού εισοδήματος, εννοείται ότι υπάρχει κίνδυνος τα άτομα αυτά να μην ασκούν πραγματική αγροτική δραστηριότητα στα αγροτεμάχιά τους, επομένως η αρμόδια αρχή Μπορείτε να ζητήσετε πρόσθετη τεκμηρίωση που αποδεικνύει την άσκηση της δραστηριότητας.

«Κανένας γεωργός δεν θα αποκλειστεί άμεσα από το ευεργέτημα της ενίσχυσης για αυτόν τον λόγο. Είναι μόνο μια κατάσταση κινδύνου που θα διερευνηθεί λεπτομερέστερα», επισημαίνουν οι πηγές.

Ο τεχνικός της Asaja , Ignacio López, βεβαιώνει ότι, στην άμεση ενίσχυση του πρώτου πυλώνα της ΚΓΠ, η προϋπόθεση που διέπει είναι αυτή του ενεργού γεωργού, ενώ στην περίπτωση της συνδεδεμένης ενίσχυσης που σχετίζεται με την παραγωγή, δεν είναι απαραίτητο να βασικά δικαιώματα αμοιβής.

Featured Image

Προσθέτει ότι κάποιος αγρότης μπορεί να επηρεάστηκε εξαιρετικά φέτος ως αποτέλεσμα της κρίσης ή λόγω μιας κακής εκστρατείας που δεν είχε ασφαλίσει, εμποδίζοντάς τον να φτάσει σε ένα ελάχιστο ποσοστό εισοδήματος, αν και, εάν υποβληθεί σε επιθεώρηση, μπορεί να δικαιολογήσει ότι πληροί κανονικά τις προϋποθέσεις.

Νέοι κανόνες το 2023

Στη νέα ΚΓΠ που τίθεται σε ισχύ από το 2023, ενισχύεται ο αριθμός του ενεργού γεωργού για τον καθορισμό των δικαιούχων της άμεσης ενίσχυσης.

Ο αιτών πρέπει να είναι συνδεδεμένος με την Κοινωνική Ασφάλιση για την άσκηση αγροτικής δραστηριότητας ή να έχει αγροτικό εισόδημα που αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 25% του συνολικού εισοδήματος.

Ο τεχνικός διευθυντής της COAG , José Luis Miguel, θεωρεί ότι, με τη νέα μεταρρύθμιση, πολύ λίγα άτομα θα μείνουν εκτός βοήθειας και τονίζει ότι οι αγρότες έχουν επίσης τη δυνατότητα να λάβουν την επιδότηση εάν λαμβάνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ ετησίως για το καπάκι.

Επί του παρόντος, «ο ορισμός του ενεργού αγρότη χρησιμοποιείται ως κριτήριο κινδύνου», που συνεπάγεται μια πιο εμπεριστατωμένη εξέταση της δήλωσης που γίνεται, υποστηρίζει ο Miguel.

Ο τεχνικός του PAC της UPA , Javier Alejandre, διαβεβαιώνει ότι σε αυτά τα δύο χρόνια μετάβασης στη νέα αγροτική πολιτική εφαρμόστηκε ο παλιός κανόνας, χωρίς κανένα νέο μεταβατικό στοιχείο.

Όσον αφορά τα άτομα που έχουν αποκλειστεί από τις προκαταβολές ή υπέστησαν καθυστερήσεις στην πληρωμή, ο Alejandre θεωρεί πιθανό ότι είχαν πρόβλημα στους ελέγχους ή ότι η πληρωμή δεν έγινε λόγω κάποιου περιστατικού.

Η Ένωση Ενώσεων Αγροτών και Κτηνοτρόφων ζήτησε την προκαταβολή της βοήθειας που σχετίζεται με την κτηνοτροφία για να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες δυσκολίες, αφού κατήγγειλε ότι ορισμένοι αγρότες δεν έχουν λάβει την προκαταβολή της ΚΓΠ λόγω της κακής διαχείρισης ορισμένων διοικήσεων.