Του Γιώργου Κράλογλου

Οι αραχτοί στο Κολωνάκι με 1 δισ. μαϊμού εισοδήματα θα κερδίζουν φόρους καυσίμων (ΕΦΚ), αν ψηφίσουν αριστερά της προόδου… Τι δεν κατάλαβε η κυβέρνηση; 

Είπαν στην κυβέρνηση, με κάθε τρόπο, πρατηριούχοι, βιοτέχνες, αγρότες, μεταφορείς, μειώστε το απαράδεκτο ύψος του ΕΦΚ,  μπας και δούμε άσπρη μέρα στον ενεργειακό τυφώνα που μας έρχεται.about:blankRemaining Time-0:00FullscreenMute

Τίποτε η κυβέρνηση. Ούτε να το ακούσει. Δεν υπάρχει άλλος δημοσιονομικός χώρος…, λέει και ξαναλέει το οικονομικό της  επιτελείο… 

Να όμως που την έπαθε. Τα βάζει κάτω η αριστερά της προόδου και πού καταλήγει. Ότι ο κορβανάς έχει λεφτά να αναλάβει και τον ΕΦΚ, όλων των αγροτών. 

Πολλές οι απορίες στην  αριστερή κατάργηση του ΕΦΚ, στα καύσιμα των αγροτών. Και η πιο βασική είναι το ποιον δεν λες αγρότη, από τους μισούς κατοίκους του Ελλαδιστάν που έχουν στριμωχτεί στην Αθήνα.

Ποιον δεν λες αγρότη όταν (κατά πώς δείχνουν τα φορολογικά τους) παραμένουν και αγρότες. Έστω και αραχτοί στο Κολωνάκι… Οπότε ( ερώτημα…) θα δικαιούται κατάργηση ΕΦΚ και εκείνος με τις  τζιπάρες…, τις δηλωμένες και ως αγροτικές; Και τι θα γίνει με τους άλλους ιθαγενείς. 

Όλους τους άλλους που θα περιμένουν να βρει η αριστερά της προόδου… (ως κυβέρνηση βέβαια) ποιος βάζει τους λιγότερους ΕΦΚ στην Ε.Ε. για να βάλει τους ίδιους… Πιάσε το αυγό και κούρευτο…; ή έχουν βάση (παράλληλα  με τις εξαγγελίες) και οι πλάγιοι ήχοι της…, ότι οι  καταργήσεις και οι  μειώσεις θα είναι για ένα χρόνο…, όταν και αν κυβερνήσουμε. Η  κυβέρνηση πάντως,  όπως και να το κάνεις, στριμώχτηκε… προεκλογικά. 

Είπαν στην κυβέρνηση (εργατοπατέρες και εργαζόμενοι) ότι μισθούς της προκοπής στο Ελλάδιστάν δεν πρόκειται να δούμε. Ειδικά τώρα με τα ενεργειακά. Συνεπώς τι χάνεις αν υποσχεθείς  μια εντυπωσιακή αύξηση του κατώτατου. 

Ποια ήταν η κυβερνητική αντίδραση; Ψείρισε το θέμα και κούτσα-κούτσα τον πήγε στα 713 ευρώ με σκοπό (λέει) να τον φθάσει,  στα 750 ευρώ.

Μα αυτά τα είχε τάξει το 2014 η αριστερά της προόδου. Πόσο δύσκολο είναι να περιμένεις ότι θα μπει ξανά στην προεκλογική “δημοπρασία” των μισθών με περισσότερα.

Featured Image

Και μπήκε… Τον στρογγύλεψε στα 800 ευρώ. Και γιατί όχι; Μήπως πρόκειται να τον δώσει ή μήπως και μας απάντησε κανείς στην αγγελία “…ζητούνται εργοδότες να δίνουν κατώτατο μισθό…”. Τη μόνιμη αγγελία, από το 1995 της έντονης αποβιομηχάνισης και αποεπένδυσης, που έδιωξε και τους  680.000 νέους και νέες. 

Ούτε τώρα πρόκειται να ανταποκριθεί η αγορά (πέραν των κάπου 300.000 επιχειρήσεων) έστω και αν ο κατώτατος μείνει στα 713 ευρώ. 

Άρα γιατί όχι τα 800 ευρώ της αριστεράς και προόδου ή και τα 1.800 των παραδοσιακών αριστερών;   

Είπαν επίσης,  από το 2019, στην κυβέρνηση, (Βρυξέλλες και  δανειστές)  ότι έτσι και δεν ανοίξετε την αγορά ενέργειας και θέλετε να συντηρείτε το κρατικό μονοπώλιο ΔΕΗ, θα έχετε να κάνετε με πρόστιμα και παραπομπή στα δικαστήρια του Λουξεμβούργου. 

Ποιος τους άκουσε τους κουτόφραγκους. Κανείς. Και γιατί να τους ακούσουν. Αν ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ (στην ουσία και όχι στα χαρτιά…, όπως τώρα) πού και πώς θα τοποθετήσεις την τόση νομενκλατούρα που βάζεις στις Διοικήσεις και στα Συμβούλια.  

Τι θα απαντήσεις στη ντόπια επιχειρηματική κοινότητα που ούτε να ακούσει πώληση ΔΕΗ. Και -το κυριότερο- τι θα πεις στους κομματικούς εργατοπατέρες. 

Επειδή λοιπόν το θέμα της (επί ουσίας της ιδιωτικοποίησης) της ΔΕΗ θα συνεχίσει να σούρνεται τι είχε να χάσει η αριστερά της προόδου και να μην υποσχεθεί  επανακρατικοποίηση…

Στην πράξη φυσικά δεν πρόκειται να διαφέρει σε τίποτε (απολύτως τίποτε) από ό,τι συμβαίνει σήμερα. Και ό,τι συμβαίνει,  πάνω από μισό αιώνα…

Εκτός από το ότι θα κληθούν οι ιθαγενείς να πληρώσουν και τα πακέτα μετοχών ΔΕΗ, που ήδη αγοράστηκαν. Τίποτε άλλο. Τι θα κάνουν οι Βρυξέλλες; Καλά… Θα δούμε. 

Για όλα τα άλλα, ειδικά για τις συγγνώμες προς  μικρομεσαίους, από κάθε πλευρά, τα στεγαστικά, την κατάργηση των σίγουρων οθωμανικών χαρατσιών όπως το τέλος επιτηδεύματος και τις άλλες λαχταριστές παροχές…, απλά κοιμηθείτε με όλα αυτά στο μυαλό σας. Ονειρευτείτε τη σοβιετία μας, που θα βάλει τη νέα της φορεσιά…, μετά τις εκλογές. Και όταν ξυπνήσετε θυμηθείτε το γνωστό, ότι αν θέλεις να ακούσεις τρανταχτά πολιτικά ψέματα,  πήγαινε στα εγκαίνια της ΔΕΘ…

capital.gr