Στην ΕΕ κολλάει το θέμα και δεν είναι ακόμα τίποτα σίγουρο.

Στα έκτακτα μέτρα στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων, για την ανάσχεση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης και της ανατίμησης και των εφοδίων και του κόστους παραγωγής, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς.

«Υπάρχει συνεχής προσπάθεια στήριξης των αγροτών, καθώς είναι αυξημένο το κόστος παραγωγής. Η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης που παίρνουν οι αγρότες κάθε χρόνο, στο πλαίσιο της ένταξης της χώρας μας στην ΕΕ, δόθηκε για πρώτη φορά τόσο νωρίς, πριν από τις 20 Οκτωβρίου. Είναι 657 εκατομμύρια ευρώ. Θα βοηθήσει τους αγρότες εν μέσω της δύσκολης περιόδου», είπε ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί του Σαββάτου (22/10).

Σε ό,τι αφορά τα 60 εκατ. ευρώ που θα δοθούν για την αγορά λιπασμάτων, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως «ψηφίστηκε από την Βουλή η τροπολογία. Την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθεί η ΚΥΑ. Θα ανοίξει η πλατφόρμα από την ΑΑΔΕ για την κατάθεση αιτήσεων για να δοθούν τα χρήματα σε κάθε δικαιούχο», εκτιμώντας ότι η πίστωση των χρημάτων θα γίνει μέσα στον Νοέμβριο.

Για τους κτηνοτρόφους, ο κ. Γεωργαντάς είπε πως υπάρχει κονδύλι 89 εκατ. ευρώ για επιδότηση που αφορά αγορά ζωοτροφών, αναφέροντας πως «έχουμε καταθέσει την πρόταση στην ΕΕ και περιμένουμε απάντηση για να δρομολογήσουμε τις πληρωμές. Έχουμε ήδη δώσει άλλα 50 εκατομμύρια ευρώ για ζωοτροφές» και εκτιμώντας πως αυτές οι πληρωμές θα γίνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Σημείωσε πάντως πως «προσπαθούμε να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε όσους κτηνοτρόφους μπορούν να παράγουν μόνοι της ζωοτροφές για τα ζώα τους».

Featured Image

Ο υπουργός επεσήμανε πως «υπάρχει περιθώριο εντατικοποίησης των ελέγχων στην αγορά, κάτι που θα συμβεί το επόμενο διάστημα, λόγω και της περιόδου των Εορτών», σχετικά με τις τιμές διάθεσης των προϊόντων από τους παραγωγούς και τις τιμές που πωλούνται αυτά στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

«Ό,τι έχει δοθεί μέχρι σήμερα, είναι στήριξη με εθνικούς πόρους. Επιδιώκουμε από την ΕΕ να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα σε όλες τις χώρες και πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν και άλλες παρεμβάσεις», είπε ο κ. Γεωργαντάς.

Τέλος, ο υπουργός αναφέρθηκε στην έκθεση Agrotica, στην Θεσσαλονίκη, λέγοντας πως είναι ενθαρρυντικά τα μηνύματα, αναφέροντας πως μετά από δύο χρόνια κορονοϊού, καταγράφεται ρεκόρ, με 1.650 εκθέτες από 49 χώρες, ενώ παρατηρείται μεγάλη επισκεψιμότητα από αγρότες για να δουν μηχανήματα και νέα τεχνολογικά επιτεύγματα, που θα τους βοηθήσουν στις καλλιέργειές τους.

Πηγή: Reporter.gr