Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών θα ονομάζεται το κοινό σχήμα Αγροτικών Συνεταιριστικών Φορέων που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει το χάσμα των αδύναμων και χωρίς ουσιαστική παρουσία στα αγροτικά δρώμενα της χώρας για αρκετά χρόνια, ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ και ΣΑΣΟΕΕ.

Για το θέμα αυτό οι ζυμώσεις έχουν ξεκινήσει και έχει γίνει και μια σύσκεψη – συνάντηση στο ΥΠΑΑΤ του Υπουργού Μάκη Βορίδη, με τις δυο πλευρές και συγκεκριμένα τους Παύλο Σατολιά (ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ) και Αλέξανδρο Κοντό (ΣΑΣΟΕΕ).

Η επαναθεσμοθέτηση μιας ναυαρχίδας για το συνεταιριστικό κίνημα θα γίνει με το νομοσχέδιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, που προωθείται στη Βουλή.

Featured Image

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό έως σήμερα είναι αν το νέο σχήμα, που φιλοδοξεί να αποτελέσει μια μετεξέλιξη της άλλοτε πανίσχυρης ΠΑΣΕΓΕΣ, που διαλύθηκε από τα οικονομικά συμφέροντα και τις λανθασμένες επιλογές των διοικούντων της, αλλά και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ (γιατί δεν ελέγχονταν πολιτικά), είναι αν θα υπάρξει… τυράκι για τις δυο πλευρές, δηλαδή αν μαζί με τη διάταξη για τη σύσταση της νέας οργάνωσης, θα υπάρξει και χρηματοδότησή της. Και αν ναι, αν αυτή θα προέρχεται από χρήματα των αγροτών, όπως γινόνταν παλιά μέσω ΕΛΓΑ ή αν θα βρεθούν άλλοι πόροι.

Το σίγουρο είναι ότι αμιγώς ιδιωτικά συμφέροντα δεν θα δουν με καλό μάτι μια αναβίωση της παλιάς ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία κάποτε είχε δυνατή φωνή και ρόλο στα πράγματα.