Την τιμητική τους φαίνεται να έχουν για το 2021 το ελληνικό βαμβάκι και τα εκκοκκιστήρια βάμβακος, με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος κ. Αντώνη Σιάρκο, να δηλώνει έκπληκτος από την ανοδική πορεία της αγοράς με τη μεν τιμή του βαμβακιού να έχει σημειώσει μια τρελή ανοδική κούρσα, φτάνοντας στα 89,93 σεντς ανά λίμπρα ή σχεδόν +44% σε σχέση με τις περσινές τιμές των 62 σεντς ανά λίμπρα και τις τιμές των συμβολαίων προαγοράς στο σύσπορο να πηγαίνουν ακόμα και πάνω από 50 λεπτά ανά κιλό για τον παραγωγό.

Μάλιστα σύμφωνα με το κύριο Σιάρκο οι τιμές αυτές αναμένεται να μείνουν ή ακόμα και να αυξηθούν για το υπόλοιπο του έτους μιας που η μειωμένη παραγωγή στις ΗΠΑ, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στην περιοχή του Τέξας που οδήγησε στην εγκατάλειψη περίπου του 28% της παραγωγής, η μείωση της παραγωγής του Πακιστάν, η μείωση των στρατηγικών αποθεμάτων της Κίνας (υπολογίζονται στο 50% της σεζόν 2013 -2014) και η αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης η οποία αναμένεται να υπερβεί κατά πολύ την παραγωγή λόγω των υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης, οδηγούν κατευθείαν προς τα εκεί. Πέρα από αυτήν την προοπτική για το ελληνικό βαμβάκι, λάδι στη φωτιά ρίχνει και η υψηλή ρευστότητα που διοχετεύεται στο παγκόσμιο σύστημα, καθώς δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις, αναγκάζοντας αρκετούς παγκόσμιους επενδυτές να κατευθυνθούν προς τα εμπορεύματα όπου θεωρούνται ως “καταφύγια” κάλυψης έναντι των πληθωριστικών κινδύνων.

Περιττό να αναφέρουμε ότι η ανοδική αυτή κίνηση θα προσδώσει ισχυρή κερδοφορία στις εταιρείες των εκκοκκιστηρίων και των νημάτων, οι οποίες σύμφωνα με ντόπιους παράγοντες που ασχολούνται με το είδος τρέχουν και δεν φτάνουν, με τις δεσμεύσεις παραγωγής από τους βαμβακοπαραγωγούς και τις παραγγελίες του εξωτερικού. Από τις εισηγμένες δύο είναι οι εταιρείες που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου ΑΒΕΕ και η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ.

Ο όμιλος Ναυπάκτου (ΝΑΥΠ) ιδρύθηκε το 1964 και δραστηριοποιείται στην κλωστοϋφαντουργία, στα αγροτικά προϊόντα και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ο όμιλος χρησιμοποιεί ως πρώτη ύλη 100% ελληνικό βαμβάκι ανώτατης ποιότητας το οποίο προμηθεύεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό από την θυγατρική της εταιρεία Εκκοκκιστήρια Σοφάδων. Επίσης διαθέτει ιδιόκτητο κλωστήριο δυναμικότητας 13.000 αδραχτιών (RIETER) κατασκευής 1997 (πρόκειται φέτος να αναβαθμιστεί) με ετήσια παραγωγική δυναμικότητα που ανέρχεται σε 1.550 τόνους βαμβακερά νήματα και υφαντήριο με 8 υφαντικούς ιστούς. Τα προϊόντα της εξάγονται σε ποσοστό άνω του 70% στην Ευρωπαϊκή Ένωση με βασικότερους προορισμούς: Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία και Βουλγαρία, ενώ σε επίπεδο ομίλου, αν βάλουμε και τις χώρες εκτός Ε.Ε. όπως την Τουρκία και την Ινδονησία, οι εξαγωγές ξεπερνούν το 80%. 

Συν τοις άλλοις έχει κάνει άνοιγμα και στην πράσινη ενέργεια μέσω της Ενεργειακής Πηνείας 2 Α.Ε. όπου έχει την εκμετάλλευση φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 1,3 MW στο νομό Ηλείας. 

Να σημειωθεί ότι ο όμιλος “τρέχει” ως το τέλος του έτους, όπου και θα τεθεί σε πλήρη ισχύ, επένδυση ύψους 5,7 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση της παραγωγικής της μονάδας στο Λυγιά Ναυπάκτου, αυξάνοντας έτσι την παραγωγική δυναμικότητά της κατά 35%, όπου θα τροφοδοτείται από τη σημαντική συμφωνία που υπέγραψε με την ΕΑΣ Μεσολογγίου. 

Featured Image

Ο όμιλος αναμένεται να παρουσιάσει ιδιαίτερα ανοδικό πρώτο εξάμηνο τόσο σε επίπεδο κύκλου εργασιών όσο και σε κερδοφορία, ενώ η τάση με τα μέχρι τώρα δεδομένα αναμένεται να συνεχιστεί και το 2022. Από πλευράς τώρα διαγραμματικής ανάλυσης η μετοχή της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου φαίνεται μετά την ανοδική διάλυση της καθοδικής γραμμής τάσης “S” να συνεχίζει αργά αλλά σταθερά το ταξίδι της προς την πρώτη περιοχή αντίστασης των 1,60 ευρώ βάζοντας ως μεσομακροπρόθεσμο στόχο τα 1,84 με 2 ευρώ. 

πιν


 
Μεγάλη ανάσα μέσα στο 2021 φαίνεται να παίρνει η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία ΑΕΒΕ (ΕΠΙΛΚ), που μετρά 50 χρόνια ιστορία και ασχολείται με την εκκόκκιση σύσπορου βαμβακιού, την παραγωγή και εμπορία εκκοκκισμένου βάμβακος, την παραγωγή και εμπορία νημάτων και την παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας. Ο όμιλος έχει υποδομή με 3 ιδιόκτητα εκκοκκιστήρια, 4 κλωστήρια συμβατικής κλώσης και 1 κλωστήριο Ο/Ε. Οι πωλήσεις του κλωστοϋφαντουργικού τομέα στο εξωτερικό φτάνει το 71,24%.

Επίσης ο όμιλος έχει και την ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Ε. η οποία διαπραγματεύεται στην αγορά των Νεοαναπτυσσόμενων Εταιρειών, του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και δραστηριοποιείται στη λειτουργία μονάδων παραγωγής φωτοβολταϊκών, στην παραγωγή και διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή μη και τη συμπαραγωγή ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης. Μιλάμε για μια εταιρεία πράσινης ενέργειας που για τη χρήση 2019-2020 ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 6,997 εκατ. ευρώ έναντι 4,820 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης προηγούμενης χρήσης, σημειώνοντας αύξηση κατά 45,17%. 

Η αξία κτήσης του ενσώματου παγίου ενεργητικού του ομίλου μη συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων χρήσης ανέρχεται σε 181,908 εκατ. ευρώ, με τον συνολικό δανεισμό στο τέλος του 2020 να ανέρχεται σε 66,291 εκατ. ευρώ έναντι 69,346 εκατ. ευρώ την 30.06.2019, με ελεύθερες ταμειακές ροές 3,719 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από τα 14 εκατ. ευρώ. Η τιμή της μετοχής πέριξ των 0,30 ευρώ αντικατοπτρίζει κατά ένα μεγάλο ποσοστό το παρελθόν του ομίλου. Αυτό που δεν αντικατοπτρίζει είναι το παρόν και το μέλλον του, όπου διαφαίνεται κερδοφόρο με την ενίσχυση της τιμής του βαμβακιού και των αυξημένων ρυθμών ανάπτυξης και πωλήσεων τόσο στο κλωστοϋφαντουργικό κομμάτι όσο και στην πράσινη ενέργεια. Ήδη σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς στο πρώτο εξάμηνο του 2021 αναμένεται ο όμιλος να παρουσιάσει το πρώτο κερδοφόρο αποτέλεσμα μετά από πολλά χρόνια. Η δε διοίκηση φαίνεται να έχει μπει στον σωστό δρόμο φυγής προς τα εμπρός με το νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα να φωτίζει όλο και περισσότερο την ανάπτυξη και την επέκταση του ομίλου. 

Η μετοχή παρά το γενικό κλίμα ανοδικής αμφιβολίας έχει πραγματοποιήσει στις τελευταίες συνεδριάσεις τον σημαντικό όγκο συναλλαγών των 778 χιλ. τεμαχίων με τη διαγραμματική εικόνα να δείχνει έντονη τη διάθεση απόδρασης πάνω από τα 0,30 ευρώ, θέτοντας ως μεσομακροπρόθεσμο στόχο τον διπλασιασμό της, στα 0,60 ευρώ με ενδιάμεση στάση τα 0,46 ευρώ. Χαρακτηριστικός είναι ο κλειστός Bollinger ο οποίος για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια έχει τμηθεί ανοδικά από την τιμή της μετοχής. Μένει να δούμε το κατά πόσον η εμφανώς πλέον ενεργοποιημένη διοίκηση Δοντά θα επιτύχει τον στόχο. 

πιν


* Ο Απόστολος Μάνθος είναι υπεύθυνος τεχνικής ανάλυσης & επενδυτικής στρατηγικής