Ο στρατηγικός σχεδιασμός της ΕΘΕΑΣ για την ουσιαστική αναβάθμιση του αγροτικού χώρου, τη στήριξη των παραγωγών, που δοκιμάζονται απ’ την ενεργειακή -και όχι μόνο- κρίση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των Συνεταιρισμών και των συνεταιριστικών προϊόντων αποτέλεσαν τους κύριους άξονες της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου.

Η συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος με τις επισημάνσεις του έθεσε το πλαίσιο τις περαιτέρω συνεργασίας, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τον θεσμικό ρόλο της ΕΘΕΑΣ, αλλά και τις προκλήσεις που από κοινού με την πολιτεία πρέπει να αντιμετωπίσει.

Με έμφαση, ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ κ. Παύλος Σατολιάς, ανέδειξε τα μείζονα ζητήματα που αυτή την περίοδο έντονα απασχολούν τον γεωργοκτηνοτροφικό κόσμο της χώρας, τονίζοντας ότι οι λύσεις επείγουν και πρέπει να είναι αποτελεσματικές, καθώς δεν υπάρχει το περιθώριο για ημίμετρα και μη ουσιαστικές παρεμβάσεις που θα απαντούν στην καρδιά των προβλημάτων.

Ιεραρχώντας τα, στην κορυφή έθεσε το δυσβάσταχτο κόστος παραγωγής, με τους κινδύνους που πλέον προβάλουν εφιαλτικά, για αυτή καθεαυτή την παραγωγή.

Επίσης, το Διοικητικό Συμβούλιο έθεσε μία σειρά από παράλληλα θέματα, που έχουν να κάνουν με θεσμικές βελτιώσεις που θα ενισχύσουν την αγροτική επιχειρηματικότητα, την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των προγραμμάτων του ΠΑΑ, την ανταγωνιστικότητα των συνεταιριστικών προϊόντων, τον προσανατολισμό σε ένα σύγχρονο μοντέλο που θα καλύπτει τις ανάγκες της αγοράς σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο και θα απαντά τα μεγάλα ερωτήματα της εποχής σε σχέση με την μεταποίηση, την προώθηση – εφοδιαστική αλυσίδα.

Featured Image

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη να εξασφαλιστούν περισσότερες συνέργειες και να αναδειχτούν μέσω των Συνεταιρισμών, υγιή ανταγωνιστικά σχήματα, που θα διεκδικήσουν μεγαλύτερο μερίδιο προστιθέμενης αξίας στην αλυσίδα αξίας.

Συζητήθηκαν και επιμέρους ζητήματα, που άλλα έχουν πρακτικό αντίκτυπο, όπως αυτό των εργατών γης ή θεσμικού χαρακτήρα όπως η εκπροσώπηση της ΕΘΕΑΣ στην Copa Cogeca.

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε για την συνολική προσπάθεια που καταβάλει το υπουργείο σε όλα τα επίπεδα, επαναλαμβάνοντας, ότι προσβλέπει στην θεσμική συνεργασία με την ΕΘΕΑΣ, σε θεμέλια φερεγγυότητας και σε πλαίσιο καθορισμένο με συγκεκριμένους κανόνες.

Να σημειωθεί, ότι βούληση του κ. Γεωργαντά και του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ είναι να υπάρξουν σε επόμενες κοινές συνεδριάσεις, με συγκεκριμένη θεματολογία, έτσι ώστε να προωθούνται πολιτικές προς επίλυση των προβλημάτων του αγροτικού χώρου.