Οι δε συντάξεις που λαμβάνουν είναι πολλά περισσότερα ευρώ. Στην Ελλάδα, απλά, ο εμπαιγμός συνεχίζεται με πενιχρές συντάξεις της τάξης των 400 ευρώ. Στη Γερμανία επίσης υπάρχει επιδότηση εισφορών από το κράτος στους αγρότες και όριο ηλικίας στα 65, ενώ στην Ελλάδα στα 67. Επίσης στη Γερμανία υπάρχει δυνατότητα στους αγρότες να φύγουν με πρόωρη σύνταξη, ενώ αν δουλεύουν ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή τους, δεν χάνουν τη σύνταξη, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα.

Προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής βιοπορισμός στα γηρατειά, οι συντάξεις γήρατος των αγροτών πρέπει να συμπληρώνονται μεμονωμένα, για παράδειγμα με μερικές συνταξιοδοτικές παροχές, εισόδημα από ενοίκια, αξιώσεις έναντι της νόμιμης συνταξιοδοτικής ασφάλισης ή ιδιωτικών παροχών.

Η νομική βάση είναι ο νόμος για την ασφάλιση γήρατος των αγροτών.

Ποιος είναι ασφαλισμένος;

είναι υποχρεωτικά ασφαλισμένοι

  • Οι αγρότες των οποίων η χερσαία επιχείρηση υπερβαίνει το ελάχιστο μέγεθος που ορίζεται από το SVLFG,
  • τους συζύγους και τους συντρόφους τους,
  • μέλη της οικογένειας που εργάζονται για έναν αγρότη ή τη σύζυγο ή τη σύντροφο ζωής του, εάν εργάζονται με πλήρη απασχόληση στη γεωργική εταιρεία.

Η εθελοντική ασφάλιση είναι δυνατή υπό ορισμένες προϋποθέσεις κατόπιν αίτησης, για παράδειγμα να μπορεί να εκπληρώσει την περίοδο αναμονής για σύνταξη γήρατος μετά τη λήξη της υποχρεωτικής ασφάλισης.

Απαλλαγή από την υποχρεωτική ασφάλιση κατόπιν αίτησης είναι δυνατή, μεταξύ άλλων, εφόσον

  • ασκείται μη αγροτική απασχόληση ή δραστηριότητα από την οποία επιτυγχάνεται μισθός ή εισόδημα άνω των 6.240 ευρώ ετησίως. Αυτό αντιστοιχεί στο δωδεκαπλάσιο του τρέχοντος ορίου οριακών κερδών.
  • Υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στη νόμιμη συνταξιοδοτική ασφάλιση λόγω ανατροφής παιδιών ή φροντίδας κάποιου που χρειάζεται φροντίδα.

Ποιες παροχές δικαιούνται οι ασφαλισμένοι;

Όπως και στη νόμιμη ασφάλιση συνταξιοδότησης, υπάρχει αξίωση εάν πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις

  • Υπηρεσίες αποκατάστασης και πρόληψης
  • Συντάξεις λόγω μειωμένης εισοδηματικής ικανότητας
  • συντάξεις
  • Συντάξεις επιζώντων

Από τις 9 Αυγούστου 2018 ο φόρος στην αγροτική επιχείρηση δεν αποτελεί πλέον ένα από τα προαπαιτούμενα για τη λήψη σύνταξης από το καθεστώς γήρατος των αγροτών. Η αγροτική επιχείρηση μπορεί να συνεχιστεί ενώ λαμβάνει σύνταξη. Ωστόσο, υπάρχουν πρόσθετα όρια αποδοχών για τις συντάξεις λόγω μειωμένης ικανότητας εισοδήματος και πρόωρων συντάξεων.

Featured Image

Ποιες είναι οι εισφορές;

Σε αντίθεση με την υποχρεωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση, η ασφάλιση γήρατος των αγροτών επιβάλλει μια τυπική εισφορά που δεν σχετίζεται με το εισόδημα. Αντίστροφα, μέσω της μοναδιαίας εισφοράς αποκτάται δικαίωμα σε μοναδιαία παροχή, το ύψος της οποίας εξαρτάται μόνο από τη διάρκεια της καταβολής της εισφοράς. Η εξέλιξη της κατ’ αποκοπή εισφοράς συνδέεται με την εξέλιξη της εισφοράς και του μέσου μισθού στην υποχρεωτική συνταξιοδοτική ασφάλιση.

Στην ασφάλιση γήρατος των αγροτών υπάρχει και επιδότηση εισφορών για αγρότες με χαμηλό εισόδημα. Αυτοί θα επιβαρύνονταν οικονομικά σημαντικά με την καταβολή της ίδιας εισφοράς υψηλού επιπέδου για όλους τους ασφαλισμένους και επομένως υποστηρίζονται οικονομικά.

Το ποσό της επιδότησης της εισφοράς συνδέεται με το ποσό της εισφοράς που πρέπει να καταβληθεί. Το 2023, η μηνιαία συνεισφορά θα είναι 286 ευρώ στα παλιά ομοσπονδιακά κράτη και 279 ευρώ στα νέα ομοσπονδιακά κράτη. Από το 2025 θα υπάρχει ενιαία συνεισφορά για ολόκληρη την ομοσπονδιακή επικράτεια.

Οι εισφορές που ισχύουν για το 2023 βρίσκονται στην ανακοίνωση των εισφορών στην ασφάλεια γήρατος των αγροτών για το 2023 .

Το δικαίωμα επιδότησης εισφορών άλλαξε ως εξής με ισχύ από 1 Απριλίου 2021:

  • Για να μπορούν περισσότεροι αγρότες με χαμηλό εισόδημα να επωφεληθούν από το αποτέλεσμα οικονομικής ελάφρυνσης της επιδότησης εισφορών, τα εισοδηματικά όρια για το δικαίωμα επιδότησης εισφορών αυξήθηκαν σημαντικά και δομήθηκαν δυναμικά από την 1η Απριλίου 2021.
  • Χορηγείται πλέον επιδότηση εισφορών για ετήσιο εισόδημα μικρότερο από το 60 τοις εκατό του ετήσιου ποσού αναφοράς στην κοινωνική ασφάλιση (το 2023: 24.444 ευρώ στα παλιά και 23.688 ευρώ στα νέα ομοσπονδιακά κράτη). Με τη σύνδεση με την τιμή αναφοράς, το όριο εισοδήματος θα προσαρμόζεται αυτόματα ετησίως στο μέλλον, σύμφωνα με την εξέλιξη των μισθών και των ημερομισθίων.
  • Επιπλέον, η επιδότηση εισφοράς υπολογίζεται μεμονωμένα για κάθε δικαιούχο χρησιμοποιώντας τύπο. Η μέγιστη δυνατή επιδότηση εισφορών ανά μήνα είναι το 60% της εισφοράς (το 2023: 171 ευρώ στα παλιά και 167 ευρώ στα νέα ομοσπονδιακά κράτη). Οι προηγούμενες κατηγορίες επιδοτήσεων καταργήθηκαν.

Παραδείγματα του ποσού της επιχορήγησης και της αντίστοιχης καθαρής συνεισφοράς που θα καταβληθεί το 2023:

ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΠΟΣΟ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ (ΠΑΛΙΕΣ / ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ)ΚΑΘΑΡΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ (ΠΑΛΙΕΣ / ΝΕΕΣ ΧΩΡΕΣ)
8.000 ευρώ171 ευρώ / 167 ευρώ115 ευρώ / 112 ευρώ
15.000 ευρώ132 ευρώ / 122 ευρώ154 ευρώ / 157 ευρώ
20.000 ευρώ62 ευρώ / 52 ευρώ224 ευρώ / 227 ευρώ
24.000 ευρώ6 ευρώ / 0 ευρώ280 ευρώ / 279 ευρώ

Πώς είναι η χρηματοδότηση;

Η ασφάλεια γήρατος για τους αγρότες χρηματοδοτείται από τις εισφορές των ασφαλισμένων και τις επιδοτήσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση πληρώνει για τις δαπάνες που δεν καλύπτονται από έσοδα από εισφορές (η λεγόμενη κάλυψη του ελλείμματος). Συνεπώς, η μείωση του αριθμού των ασφαλισμένων ως αποτέλεσμα της διαρθρωτικής αλλαγής στη γεωργία δεν έχει καμία επίπτωση στο ποσό της εισφοράς. Το μερίδιο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη χρηματοδότηση των υπηρεσιών είναι επί του παρόντος περίπου 81 τοις εκατό.