Να λάβει ουσιαστικά μέτρα αποτροπής της εισόδου της πανώλης των χοίρων με «καραντίνα» στις εισαγόμενες ζωοτροφές –κυρίως καλαμπόκι- που λόγω χαμηλότερου κόστους μπορεί να προτιμούν οι κτηνοτρόφοι, ζητά ο Μάξιμος Χαρακόπουλος από το Μάκη Βορίδη.

Στην ερώτησή του ο Θεσσαλός πολιτικός τονίζει ότι η «η επέκταση της πανώλης των χοίρων λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις στις βαλκανικές χώρες και ιδιαιτέρως στη γειτονική μας Βουλγαρία. Ο έλεγχος της νόσου είναι δύσκολος, καθώς εκτός της επαφής με μολυσμένα ζώα, η μετάδοσή της μπορεί να προκληθεί και από επαφή με μολυσμένα μηχανήματα, εξοπλισμό, ρουχισμό, ζωοτροφές κ.α.

«Υπ’ αυτό το πρίσμα, αγροτικά προϊόντα που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφές για τους χοίρους -κυρίως ο αραβόσιτος– και οι οποίες εισάγονται από χώρες όπου υπάρχουν διαπιστωμένα κρούσματα πανώλης θα πρέπει να μπουν σε καθεστώς “καραντίνας”. Η μετάδοση της ιογενούς νόσου τόσο με τα μεταφορικά μέσα όσο και με το ίδιο το προϊόν είναι πιθανή, ειδικά στις περιπτώσεις όπου η μεταφορά καταλήγει απευθείας σε εγκαταστάσεις της χοιροτροφικής μονάδας και δεν έχει υπάρξει κανένας έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες», σημειώνει.

«Εφόσον, λοιπόν, γνωρίζουμε ότι στη γειτονιά μας υπάρχει μόλυνση, ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα για την αποτροπή εισόδου της νόσου στη χώρα είναι η ιχνηλασιμότητα των ζωοτροφών. Ο έλεγχος των εισαγόμενων ζωοτροφών και αγροτικών προϊόντων από χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα, άλλα και η υπόμνηση των κινδύνων στους κτηνοτρόφους, που λόγω χαμηλότερων τιμών μπορεί να καταφεύγουν σε αυτά, είναι επιβεβλημένοι», υπογραμμίζει.

Featured Image

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό: 

-Προτίθεστε να λάβετε άμεσα μέτρα ελέγχου στα σύνορα, ώστε να αποσοβηθεί ο κίνδυνος μετάδοσης της πανώλης με την εισαγωγή ζωοτροφών ή αγροτικών προϊόντων;

-Δεδομένου ότι ελλοχεύουν κίνδυνοι ελληνοποιήσεων ζωοτροφών, όπως τα “βαφτίσια” σε γάλα και φέτα, προτίθεστε να διερευνήσετε τη δυνατότητα ιχνηλασιμότητας, ώστε να παρακολουθείται η πορεία των αγροτικών προϊόντων που προορίζονται για τη διατροφή των χοίρων;