Οι μισοί από τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες που ασφαλίζονται στο ενιαίο ταμείο μένουν από σήμερα χωρίς ασφαλιστική κάλυψη

Χωρίς ασφαλιστική κάλυψη και κυρίως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έμειναν περίπου 300.000 μη μισθωτοί που έχουν οφειλές στον ΕΚΦΑ και δεν έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση.

 Η προθεσμία να ρυθμίσουν τα χρέη τους έληξε χθες και από τους συνολικά 750.000, μόλις 200.000 εκτιμάται ότι έχουν ήδη καταφύγει στον ΕΦΚΑ για ρύθμιση, ενώ πηγές του υπουργείου Εργασίας και του ενιαίου ασφαλιστικού ταμείου εκτιμούν ότι περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες είναι κακοπληρωτές.

Συνολικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μόλις 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες προχώρησαν σε ρύθμιση των οφειλών τους, έστω και εν μέρει, ενώ άλλοι 250.000 με 300.000 υπολογίζεται ότι δεν έκαναν καμία ρύθμιση και από σήμερα θεωρούνται ανασφάλιστοι.

Συνολικά, από τον ΕΦΚΑ υπολογίζεται ότι περίπου 750.000 μη μισθωτοί ήταν αυτοί που δεν είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους μέσω των 72 δόσεων ή της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων στις αρχές Μαρτίου, κάτι που ανάγκασε την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να θεσμοθετήσει μόνο για φέτος τη δυνατότητα πληρωμής μόνο των ποσών που αντιστοιχούν στις εισφορές του κλάδου Υγείας.

Featured Image

Τι αναφέρει ο ΕΦΚΑ

Να σημειωθεί ότι η ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας δόθηκε κατ’ εξαίρεση το 2021 σε όλους τους ασφαλισμένους λόγω των εκτάκτων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Επιπλέον ο ΕΦΚΑ μέχρι τώρα αντιμετώπιζε το πρόβλημα των μη μισθωτώ ν- οφειλετών με συνεχείς παρατάσεις της ασφαλιστικής ικανότητας, λόγω σοβαρών προβλημάτων που ο ίδιος αντιμετώπιζε. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ είχαν πληρώσει εμπρόθεσμα, δεν εμφανίστηκε η πληρωμή στο σύστημα λόγω … «έλλειψης διαλειτουργικότητας των συστημάτων του ΕΦΚΑ και του ΚΕΑΟ», όπως είχε παραδεχτεί με καθυστέρηση το υπουργείο Εργασίας μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε.

Με χθεσινή ανακοίνωση υπενθυμίζει πως χθες (31.5.2022) έληξε η καθολική απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας στους μη μισθωτούς (ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενους και αγρότες). Από 1η Ιουνίου ασφαλιστική ικανότητα θα συνεχίσουν να έχουν όσοι μη μισθωτοί α) δεν έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ, β) όσοι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους προς το ΚΕΑΟ και γ) όσοι έχουν οφειλές αλλά έχουν καταβάλει εντός του 2022, αναδρομικά για το έτος 2021, το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2021.

Τέλος, επισημαίνεται ότι από την 1η Ιουνίου 2022 όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά -χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα- στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ.