Καταστροφή πριν τις σπορές για πολλούς παραγωγούς.

Στο πλαίσιο εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (2023-2027), σύμφωνα με τον Καν.(ΕΕ) 2116/2021, εισάγονται υποχρεωτικά οι έλεγχοι με τη μέθοδο τεχνικών παρακολούθησης γης (monitoring) για το σύνολο των ενισχύσεων. Οι έλεγχοι αυτοί πρέπει να πραγματοποιούνται καθολικά για το σύνολο των δηλωθέντων αγροτεμαχίων και τα αποτελέσματα προκύπτουν από την επεξεργασία δορυφορικών εικόνων Sentinel σε χρονοσειρά. Όπου κρίνεται σκόπιμο ζητούνται διορθωτικές ενέργειες ή συμπληρωματικά στοιχεία από τους γεωργούς.

Στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2022, θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι με τη μέθοδο τεχνικών παρακολούθησης γης για τα καθεστώτα Βασικής Ενίσχυσης και Ειδικής Καλλιέργειας Βάμβακος στις ΠΕ Ημαθίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Όσον αφορά στις δεσμεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί με τον κωδικό 97144 στο πλαίσιο της ΕΑΕ 2021 για την Ειδική Ενίσχυση Βάμβακος, σας ενημερώνουμε για τα εξής:

Featured Image

Πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι με τη μέθοδο «Τεχνικές Παρακολούθησης Γης» σε γεωργούς των ΠΕ Τρικάλων, Καρδίτσας & Ημαθίας για την επιβεβαίωση ή μη της δηλούμενης καλλιέργειας και την ανάπτυξη της μεθοδολογίας διενέργειας των ελέγχων.

Από τους ελέγχους αυτούς προέκυψαν ευρήματα σε αγροτεμάχια που έχουν δηλωθεί στην ΕΑΕ 2021 με καλλιέργεια βάμβακος. Δεσμεύτηκαν οι γεωργοί των οποίων υπήρχε εύρημα σε τουλάχιστον ένα από τα αγροτεμάχιά τους δηλωμένα με καλλιέργεια βάμβακος που αιτούνταν την σχετική ειδική ενίσχυση, προκειμένου να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έλεγχοι.

Ενδεικτικά αναφέρονται τα κάτωθι ευρήματα:

  • Μη ορθή ανάπτυξη της καλλιέργειας
  • Μη επιβεβαίωση καλλιέργειας (αφορά είτε σε άλλη καλλιέργεια είτε σε μη επιλέξιμη γη)
  • Εντοπισμός ετερογένειας αγροτεμαχίου (εντός του δηλωμένου αγροτεμαχίου εντοπίζονται περισσότερες της μίας καλλιέργειες)
  • Μη επιβεβαίωση σποράς έως τις 30/5 ( Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 2 της υπ’ αριθ. 178/27361 ΥΑ [ΦΕΚ 430/Β/24-3-2015] “Ως καταληκτική ημερομηνία σποράς ορίζεται η 31η Μαΐου κάθε έτους, εκτός περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά.”)

Οι γεωργοί θα ενημερωθούν το επόμενο διάστημα αναλυτικά με τα αποτελέσματα ανά αγροτεμάχιο ή και για τυχόν ενέργειές τους.