Featured Image

Η ρομποτική ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο στη σκηνή στον κόσμο των φρούτων και των λαχανικών και τα επόμενα χρόνια άνδρες και ρομπότ πιθανότατα θα συνεργάζονται δίπλα-δίπλα. Στο μεταξύ, ωστόσο, η τεχνική πρέπει να προχωρήσει και υπάρχουν σκεπτικιστές για να πειστούν: τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα των νέων συστημάτων όσο και ως προς τον κοινωνικό λόγο. Μάλιστα, πολλοί φοβούνται ότι αυτές οι αυτοματοποιημένες λύσεις θα καταλήξουν να «κλέβουν» θέσεις εργασίας.

Όμως, η αυτοματοποίηση των εργασιών πεδίου ανοίγει νέες προοπτικές, όπως αποδεικνύεται από το έργο της 12 Steps, μιας ιταλο-ελβετικής εταιρείας που στοχεύει να εισαγάγει βιώσιμη προστασία των καλλιεργειών με ρομπότ. Η εταιρεία παρουσίασε το Orio και έδειξε πώς μπορεί να δράσει στο ξεβοτάνισμα του σκόρδου.

«Το Orio είναι ένα αυτόνομο ρομπότ ικανό να εφαρμόζει ακριβή ζιζανιοκτονία, ικανό να εργάζεται σε εκτεταμένες κηπευτικές καλλιέργειες στο ανοιχτό πεδίο. Ο οδηγός με το σύστημα GPS RTK και μια κάμερα RGB του επιτρέπουν να είναι ακριβής στο εκατοστό ». Έτσι περιγράφει τα χαρακτηριστικά της μηχανής ο Marco Tassinari, Τεχνικός Πωλήσεων της 12 Steps.
Πλήρως αυτόνομο ρομπότ, έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί μηχανικά βοτάνισμα με ακρίβεια σε διαφορετικούς τύπους καλλιεργειών όπως σκόρδο, καρότα, μαρούλι, σπανάκι, λάχανο, πράσα. Κατασκευάστηκε ειδικά για κηπευτικές καλλιέργειες σε ανοιχτό πεδίο και η δυνατότητα εφαρμογής πρόσθετων εργαλείων καθιστά το ρομπότ ευέλικτο ακόμη και για διαφορετικές γεωπονικές πρακτικές.

Featured Image

«Κάναμε δοκιμές στο σκόρδο – λέει ο Τασινάρη – χρησιμοποιήσαμε το αυτοκινούμενο ρομπότ για ξεβοτάνισμα, η ιδιαιτερότητα του μηχανήματος είναι το ξεβοτάνισμα ανάμεσα στις σειρές. Εκτός από την ακρίβεια των εργασιών, πρέπει να τονιστεί η απόδοση του μηχανήματος. Όντας ηλεκτρικό, έχει αυτονομία μεταξύ 8-10 ωρών και ταχύτητα κίνησης 5 km/h και μπορεί να καλύψει περιοχές 4-5 εκταρίων ανά κύκλο μπαταρίας. Το μηχάνημα λειτουργεί με πλήρη αυτονομία επιτρέποντας σημαντική οικονομική εξοικονόμηση, ανταποκρινόμενη έτσι στην αυξανόμενη ανάγκη για μια πιο βιώσιμη προστασία των καλλιεργειών. Τις τελευταίες παραγωγικές περιόδους – προσθέτει ο γεωπόνος – μεταξύ των βασικών προβλημάτων που εγείρουν οι παραγωγοί είναι η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Τα ρομπότ μπορούν να μειώσουν το πρόβλημα της έλλειψης εργαζομένων».

Η χρήση ρομπότ σίγουρα δεν είναι εύκολο να υιοθετηθεί, απαιτεί επενδύσεις και αλλαγή προσέγγισης, αλλά είναι ένα βήμα που πρέπει να κάνει η γεωργία για να ανταπεξέλθει σε έναν δρόμο που στοχεύει στην κερδοφόρα και βιώσιμη παραγωγή.

Πηγή: italiafruit