Featured Image

Ο Ben Riensche, ο οποίος καλλιεργεί 16.000 στρέμματα στην Αϊόβα, θα ήταν εκστασιασμένος αν έπαιρνε 80 δολάρια ανά στρέμμα πουλώντας το καλαμπόκι του. Αλλά θα του κοστίσει 240 δολάρια το στρέμμα για να ταΐσει τα φυτά με άζωτο, τριπλάσιο από αυτό που έχει συνηθίσει να πληρώνει. Και αυτό δεν υπολογίζει τι θα ξοδέψει για δύο άλλα σημαντικά λιπάσματα, το φωσφορικό άλας και την ποτάσα, τα οποία, όπως λέει, έχουν διπλασιαστεί σε τιμή από τότε που αγόρασε προμήθειες για τις καλλιέργειές του το 2021.

Τα σημεία συμφόρησης στον εφοδιασμό που προκαλούνται από την πανδημία και το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου, μια βασική εισροή παραγωγής, είναι μεταξύ των παραγόντων που εκτοξεύουν τις τιμές των λιπασμάτων στα ύψη. Προσθέστε τις διακοπές που προκύπτουν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι καταναλωτές θα πληρώνουν περισσότερα για σχεδόν κάθε πιάτο φαγητού. «Πιστεύετε ότι κραυγάζουν ότι το φυσικό αέριο πάει από τρία σε τέσσερα δολάρια το γαλόνι;» λέει ο Riensche. “Περιμένετε έως ότου ο λογαριασμός του παντοπωλείου είναι 1.000 $ το μήνα.”

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας χαμηλού κόστους πολλών ειδών θρεπτικών συστατικών των καλλιεργειών. «Κανένα άλλο έθνος δεν έχει το ίδιο εύρος προμήθειας λιπασμάτων εύκολα προς εξαγωγή», λέει ο Alexis Maxwell, αναλυτής στην ανάλυση λιπασμάτων του Bloomberg και στο ειδησεογραφικό έντυπο Green Markets.

«Τα λιπάσματα τους μετακινούνται σε όλες τις ηπείρους»

Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί η σημασία του λιπάσματος. Η έλευση των συνθετικών λιπασμάτων αμμωνίας πριν από περίπου έναν αιώνα πιστώνεται ευρέως ότι βοήθησε την παραγωγή τροφίμων να συμβαδίζει με την παγκόσμια πληθυσμιακή αύξηση, απελευθερώνοντας την ανθρωπότητα από τον περιορισμό της Μαλθουσιανής. Σε αυτό το διάστημα, ο πληθυσμός του πλανήτη μειώθηκε από 1,7 δισεκατομμύρια σε 7,7 δισεκατομμύρια, κυρίως χάρη στην τεράστια αύξηση των αποδόσεων των καλλιεργειών. Μερικοί ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός μπορεί να είναι ο μισός από αυτόν που είναι σήμερα χωρίς αζωτούχο λίπασμα.

Εάν το παγκόσμιο εμπόριο λιπασμάτων διαταραχθεί περαιτέρω, θα σημάνει υψηλότερο κόστος για τους αγρότες σε όλο τον κόσμο και με τη σειρά του περισσότερο πληθωρισμό τροφίμων σε μια εποχή που οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων έχουν ήδη φτάσει σε υψηλά ρεκόρ. Οι τιμές για το ευρέως χρησιμοποιούμενο αζωτούχο λίπασμα ουρία στη Νέα Ορλεάνη αυξήθηκαν κατά 29% από την προηγούμενη εβδομάδα – ρεκόρ για τον δείκτη Πράσινων Αγορών 45 ετών – μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Featured Image

Ήταν ήδη στα ύψη, χάρη σε μια κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη που ανάγκασε ορισμένους παραγωγούς να επιστρέψουν την παραγωγή ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, να κλείσουν. Αυτό είναι πέραν των αυξημένων ναύλων, των αυξημένων δασμών, των ακραίων καιρικών συνθηκών και των κυρώσεων στη Λευκορωσία, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς εξορυσσόμενης θρεπτικής ποτάσας.

«Θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τις προμήθειες λιπασμάτων ενόψει της καλλιεργητικής περιόδου της Βόρειας Αμερικής και αυτό θα επηρεάσει την παγκόσμια παραγωγή ενός ολόκληρου έτους», λέει ο Arlan Suderman, επικεφαλής οικονομολόγος εμπορευμάτων στο δίκτυο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών StoneX.

Οι μεγάλοι αγοραστές των άφθονων προμηθειών λιπασμάτων της Ρωσίας αγωνίζονται για το προϊόν. Στη Βραζιλία, τον κορυφαίο εισαγωγέα λιπασμάτων στον κόσμο, ο συνεταιρισμός καφέ Minasul σημείωσε πωλήσεις που ισοδυναμούν με 20 εκατομμύρια ρεάλ (4 εκατομμύρια δολάρια) μια μέρα αμέσως μετά την εισβολή, λέει ο πρόεδρός του, Jose Marcos Magalhaes. Συνήθως πουλάει από 2 έως 3 εκατομμύρια ρεάλ σε γεωργικές εισροές, όπως λιπάσματα και φυτοφάρμακα, καθημερινά.

Στις ΗΠΑ, ο γενικός εισαγγελέας της Αϊόβα ανέθεσε μια μελέτη αγοράς σχετικά με την «άνευ προηγουμένου» αύξηση των τιμών των λιπασμάτων, ενώ ο Υπουργός Γεωργίας των ΗΠΑ Τομ Βίλσακ προειδοποίησε τις εταιρείες λιπασμάτων και άλλους προμηθευτές γεωργικών εκμεταλλεύσεων να μην εκμεταλλευτούν «άδικα» τη σύγκρουση στην Ουκρανία για να επιδοθούν. στην εκτίναξη των τιμών.

Ο Riensche, ο αγρότης στην Αϊόβα, λέει ότι είναι θέμα χρόνου η υπόλοιπη Αμερική να εξοικειωθεί στενά με τη δυναμική των τιμών ενός εμπορεύματος που προηγουμένως θεωρούνταν δεδομένο. «Θα έχετε μια εκπληκτική πραγματικότητα», λέει στο Bloomberg.