Οι ζημιές από τις βροχοπτώσεις έχουν ανεβάσει στα ύψη την τιμή στο ράφι για το πολύ ποιοτικό προϊόν.

Το ρεπορτάζ του Αgronewsbomb από την Αθήνα, δείχνει ότι κεράσια υπάρχουν στην αγορά για όλα τα βαλάντια. Όμως για τα ποιοτικά κεράσια χωρίς υποβάθμιση οι τιμές στα μανάβικα τα καλά, κινούνται μεταξύ 10 και 20 ευρώ το κιλό. Στη λαϊκή αγορά οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες, στα 2, 2,5, 3, 4 και 5 ευρώ το κιλό, ενώ στο εξωτερικό ακόμα και οι πιο δεύτερες ποιότητες έχουν στο ράφι 14 και 15 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί από την άλλη είναι σε απόγνωση καθώς δεν πήραν ούτε de minimis, ενώ προσβλέπουν μόνο σε αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για εισόδημα, λόγω των σκασιμάτων στους καρπούς.

Τι γίνεται στο Παγκράτι

Άρχισε να μειώνεται η τιμή των κερασιών, ενώ ήταν απλησίαστη τις πρώτες ημέρες που μπήκαν στην αγορά. Στα 11 ευρώ το κιλό πωλούνται σήμερα σε οπωροπωλείο στο Παγκράτι τα κεράσια Λαμίας.

Η τιμή παραμένει υψηλή γιατί είναι ακόμη μικρή η προσφερόμενη παραγωγή είπε στην ΕΡΤ ο ιδιοκτήτης του μανάβικου Μάριος Καραγκιόζης. Όταν θα αρχίσουν να έρχονται στην Αθήνα κεράσια από Έδεσσα κι από Νάουσα, προς τις αρχές Ιουνίου, θα πέσει η τιμή.

Featured Image

Ειδικά στην Πέλλα η παραγωγή κερασιών καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς από την πρόσφατη κακοκαιρία.

Αναφερόμενος στον τρόπο που ψωνίζει πλέον ο καταναλωτής είπε πως ο κόσμος, λόγω της ακρίβειας, ψωνίζει πλέον μόνο τα απαραίτητα και αυτά σε μειωμένες ποσότητες. Αντί να πάρει ένα κιλό κεράσια ή μισό κιλό κεράσια, τώρα θα αγοράσει μόνο 200 γραμμάρια, είπε.

  • Έρχονται άνθρωποι που αγοράζουν μία ή δύο μπανάνες μόνο, τόνισε.

Η τιμή της φράουλας κυμαίνεται στα 6,80 ευρώ το κιλό, αλλά επειδή κι η τιμή του φρούτου αυτού επηρεάζεται από τον καιρό, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να μειωθεί αισθητά, τόνισε.

https://www.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-vod.php?f=2023/tv/news-themata-maios/20230512-SYNDESEIS-KERASIA.mp4&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2023/05/

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από ΕΡΤ