Το γεγονός ότι όλες οι καλλιέργειες έχουν γίνει υποβρύχιες οφείλεται στην αδράνεια των αρμοδίων να καθαρίσουν την κεντρική αποστραγγιστική τάφρο, όσο και τους παράπλευρους αύλακες. Όπως λένε οι αγρότες το κανονικό βάθος αυτών είναι 5 μέτρα και σήμερα δεν φθάνει ούτε καν τα 2 μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι το νερό δεν βρίσκει διέξοδο και καταλήγει στις καλλιέργειες. Οι απελπισμένοι και συνάμα αγανακτισμένοι αγρότες απευθύνουν για μια ακόμη φορά έκκληση προς τον ΤΟΕΒ, τον ΓΟΕΒ την Περιφέρεια, αλλά κυρίως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να σκύψουν στο πρόβλημά τους και να δρομολογηθεί έργο συντήρησης των υποδομών αποστράγγισης.

Τα έργα αυτά κατασκευάστηκαν επί Δικτατορίας, αλλά από τότε μέχρι σήμερα, παρά τις συνεχείς οχλήσεις των αγροτών προς τους αρμοδίους, δεν έγινε καμία ουσιαστική παρέμβαση. Οι αφοί Σύρρου, έχουν καταθέσει αίτημα προς όλους τους αρμοδίους από το 2017 για τον καθαρισμό της κεντρικής αποστραγγιστικής τάφρου, όμως κανείς δεν ενδιαφέρθηκε. Οι ίδιοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν αντλία για την αποστράγγιση των ελαιοστασίων τους για να προστατεύσουν μόνοι τους τα εκατοντάδες ελαιόδεντρά τους. Και πάλι όμως αυτό δεν είναι αρκετό όταν οι κεντρικοί αύλακες υπερχειλίζουν.

Αν δεν εκσυγχρονιστεί το δίκτυο, ο κάμπος του Νεοχωρίου θα εγκαταλειφθεί. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη του το Υπουργείο και γενικότερα η Πολιτεία προκειμένου να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους και να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Κάτω από τέτοιες συνθήκες όμως απογοητεύονται και φεύγουν.

Featured Image

Αρκετοί αγρότες πάνω στην απελπισία τους επικοινώνησαν με τον καταγόμενο από το Μεσολόγγι υπουργό Σπήλιο Λιβανό, ώστε να του εκθέσουν την κατάσταση και να του ζητήσουν βοήθεια. Όπως ισχυρίστηκαν οι ίδιοι, ο Υπουργός είπε ότι θα στείλει την συνεργάτιδά του που βρίσκεται στο γραφείο του στο Μεσολόγγι προκειμένου να επισκεφθεί τον κάμπο για να δει την κατάσταση. Από αυτό καταλαβαίνει ο καθένας ότι η αντιμετώπιση δεν είναι σοβαρή, διότι δεν μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος της καταστροφής και να προτείνει λύσεις ένας άνθρωπος που απασχολείται στην γραμματειακή υποστήριξη ενός γραφείου!! Είναι τουλάχιστον κοροϊδία απέναντι σε ανθρώπους που παλεύουν νυχθημερόν με τα στοιχεία της φύσης και με την αδράνεια των ιθυνόντων. Οι παραγωγοί του κάμπου πάντως δεν βλέπουν άλλη λύση πλην ενός σοβαρού και ολοκληρωμένου έργου εκσυγχρονισμού των υποδομών. Οι πλημμύρες στον κάμπο είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο όπως διαχρονικές είναι και οι υποσχέσεις που δεν υλοποιούνται.

Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Μεσολογγίου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τον Μάρτιο του 2022, λόγω του ότι έχει πληγεί κατ’ επανάληψη και στο πρόσφατο παρελθόν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Εν τω μεταξύ σήμερα ανακοινώθηκαν μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα που εντάχθηκαν στο ταμείο Ανάκαμψης. Και πάλι η περιοχή μας μένει εκτός, δείγμα της ανικανότητας των αιρετών κάθε βαθμίδας να προετοιμάζουν και μελετήσουν έργα για τον τόπο που εκπροσωπούν.

Πηγή Εφημερίδα Αιχμή