Featured Image

Έως το τέλος του χρόνου θα έχουν οριστικοποιηθεί οι κατηγορίες προϊόντων που θα ενισχυθούν εκτάκτως με το 7χίλιαρο, έπειτα από απόφαση της Κομισιόν και φυσικά της ελληνικής κυβέρνησης.

Οι πληρωμές θα πρέπει να γίνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2021.

Πάμε όμως στα πιο σημαντικά, που είναι το συνολικό ποσό που θα διαθέσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μετά ποια προϊόντα θα πάρουν ενίσχυση.

Στα προϊόντα που ΔΕΝ θα ενισχυθούν περιλαμβάνονται όσα έλαβαν κάποιου είδους ενίσχυση, όπως de minimis για παράδειγμα το προηγούμενο διάστημα. Ας δούμε ποιοι κλάδοι ενισχύονται με άλλο τρόπο και ΔΕΝ θα μπουν στο 7χίλιαρο:

-τευτλοπαραγωγοί

-θερμοκήπια Κρήτης

-βαμβακοπαραγωγοί Έβρου

-παραγωγοί σιτηρών Έβρου

-ανθοπαραγωγοί

-παράκτιοι αλιείς

Featured Image

-παραγωγοί λαϊκών αγορών

-αιγοπροβατοτρόφοι

-παραγωγοί σπαραγγιών

-παραγωγοί με γουνοφόρα

Ποιοι μπαίνουν στο 7χίλιαρο

Βάσει του σχεδιασμού το μεγαλύτερο μέρος από τα 100 εκατ. ευρώ που θα μοιράσει το υπουργείο τα περισσότερα θα πάρουν οι αγρότες με επιτραπέζια Καλαμών. Η ενίσχυση θα δοθεί με το νέο έτος βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ.

Επίσης στο 7χίλιαρο θα μπουν τα σύκα Μαρκοπούλου, η πτηνοτροφία, κάποια κηπευτικά θερμοκηπίου, οι πατάτες και πιθανώς τα καρπούζια αν και οι εξαγωγές έχουν πάει καλά.

Εκτός επίσης 7χίλιαρου μένουν τα εσπεριδοειδή που έχουν καλές τιμές, τα πυρηνόκαρπα, το βαμβάκι, η αγελαδοτροφία κ.λπ.

Για να είναι πιο σύντομες οι διαδικασίες οι ενισχύσεις θα δοθούν βάσει της δήλωσης ΟΣΔΕ του 2020, αλλά οι αγρότες όταν προκηρυχθεί το μέτρο θα πρέπει να κάνουν πάλι μια ηλεκτρονική δήλωση στην πύλη ΟΣΔΕ.