Οι παγκόσμιοι όγκοι σίτου παραμένουν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2014/15. Όμως τον περασμένο χρόνο, ο κόσμος έχει προσαρμοστεί ώστε να υπάρχει στον στενό χώρο εφοδιασμού.

Στο νότιο ημισφαίριο, οι ζημιές της Αργεντινής από την ξηρασία πιθανότατα θα αντισταθμιστούν από μια συγκομιδή που τροφοδοτείται από άφθονες βροχές στην Αυστραλία. Στο βόρειο αντίστοιχο, οι εξαγωγές σιταριού της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον Ιούλιο έως τα μέσα Δεκεμβρίου 2022 αναφέρθηκαν κατά 5,5% υψηλότερες από πέρυσι στα 577 εκατομμύρια μπουσέλ, καθώς οι αγοραστές αναζήτησαν τις καλύτερες ευκαιρίες τιμολόγησης μετά τη συγκομιδή του περασμένου καλοκαιριού.

Και οι αγοραστές βρίσκουν επιτέλους κάποιες αλλαγές στις τιμές στις αγορές σιταριού. Οι όγκοι εξαγωγών ρωσικού σιταριού φλέρταραν με υψηλά ρεκόρ τον Δεκέμβριο του 2022, υποδηλώνοντας ότι περισσότεροι αγοραστές μπορεί να επιλέξουν να αποδεχθούν πρόσθετους οικονομικούς κινδύνους για να επωφεληθούν από τη συγκομιδή της Ρωσίας το περασμένο φθινόπωρο, καθώς οι προμήθειες σιταριού της Ρωσίας συνεχίζουν να διατίθενται σε μειωμένο επιτόκιο σε σχέση με άλλες χώρες «προσφορές.

Όχι μόνο η Ρωσία είναι πιθανό να μεταφέρει τη μερίδα του λέοντος της τεράστιας σοδειάς της τους επόμενους μήνες, αλλά η Ουκρανία εξακολουθεί να αγωνίζεται για να απελευθερώσει τα εξαγώγιμα αποθέματα σιταριού της, τα οποία είχαν παγιδευτεί τον περασμένο χρόνο. Οι αποστολές σιταριού της Ουκρανίας κατά το πρώτο εξάμηνο της περιόδου εμπορίας 2022/23 ήταν 47% χαμηλότερες από το προηγούμενο έτος, υποδηλώνοντας ότι οι δύο χώρες δεν θα συνεχίσουν να μάχονται μόνο στο πεδίο της μάχης, αλλά και στη διεθνή αγορά εξαγωγών.

Η συνεχιζόμενη αναταραχή στη Μαύρη Θάλασσα θα συνεχίσει να προσφέρει κάποιες ευκαιρίες τιμολόγησης, αν και αυτές οι διακοπές είναι πιθανό να είναι βραχύβιες και δεν είναι πιθανό να προκαλέσουν υψηλά τιμών που θα ταιριάζουν με το περσινό, εκτός και αν ξεσπάσουν έντονες μάχες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του σιταριού στο Σικάγο έκλεισαν το 2022 στα 7,92 $/μπουσέλ, μειωμένα κατά 44% από τα υψηλά του Μαρτίου 2022 για τη μεγαθήρια ρωσική καλλιέργεια. Τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (που διαπραγματεύονται στο Παρίσι) έκλεισαν το 2022 με πτώση 29% από τα υψηλά του Μαΐου 2022.

Οι μειώσεις των τιμών και των δύο συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης αντιπροσωπεύουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό μεταξύ των μεταβιβαστών εν μέσω αυτών των περιορισμένων προμηθειών. Αλλά η ζήτηση έπαιξε επίσης έναν παράγοντα και εδώ – τα παγκόσμια εγχώρια ποσοστά κατανάλωσης σιταριού είναι 1% χαμηλότερα από πέρυσι, καθώς οι αγοραστές ανταποκρίνονται σε υψηλότερες τιμές. Οι εξαγωγικοί ρυθμοί είναι πιθανό να αντισταθμίσουν αυτή τη μείωση του συνολικού παγκόσμιου όγκου κατανάλωσης σιταριού, υποδηλώνοντας ότι οι αγορές ομαλοποιούν αυτό που εμείς στη σφαίρα της γενικής οικονομίας έχουμε ονομάσει «ένα σφιχτό περιβάλλον προσφοράς».

Η μεγαλύτερη ευκαιρία για κίνηση τιμών ενόψει των εκθέσεων του USDA της Πέμπτης είναι πιθανό να προέλθει από τυχόν αψιμαχίες στη Μαύρη Θάλασσα. Οι ρωσικές επιθέσεις στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο απείλησαν να επιβραδύνουν τους ρυθμούς ναυτιλίας της Ουκρανίας καθώς ολοκληρώθηκε το 2022, προσθέτοντας την πιο ανοδική ενέργεια στις τιμές του σίτου στις ΗΠΑ από τότε που οι ανησυχίες για την ξηρασία έριξαν ένα τσίμπημα στις αξιολογήσεις για την κατάσταση του χειμερινού σίτου το περασμένο φθινόπωρο.

Ανησυχίες για τον καιρό
Οι καιρικές συνθήκες πιθανότατα θα συνεχίσουν να παρέχουν τη μεγαλύτερη δραστηριότητα τιμών για τις τιμές του σιταριού μέχρι τους πρώτους χειμερινούς μήνες, καλώς ή κακώς. Οι καλλιέργειες που εκτέθηκαν σε μια ξαφνική έκρηξη στην Αρκτική στα τέλη Δεκεμβρίου είχαν λίγη μόνωση από το χιόνι για την προστασία τους από ζημιές από τον παγετό, αν και η έκταση της ζημιάς δεν ήταν ακόμη γνωστή εκείνη την εποχή.

Featured Image

Επιπλέον, το 91,75% των High Plains επέμενε πεισματικά σε κάποιο είδος αξιολόγησης της ξηρασίας καθώς τελείωσε το 2022. Οι χειμώνες της La Niña δεν είναι γνωστοί για την παροχή πολλής υγρασίας στις πεδιάδες, επομένως οι αγρότες θα πρέπει να συνεχίσουν να επιτυγχάνουν τη λεπτή ισορροπία της πρόβλεψης μιας δυνητικά μικρότερης συγκομιδής και να μην κάνουν υπερκράτηση οποιασδήποτε προπώλησης τους επόμενους μήνες.

Ενώ οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μια αιώνια εξαγωγική δύναμη σιταριού, οι πλεονάζουσες προμήθειες εξακολουθούν να βοηθούν να κρατούν τους παγκόσμιους αγοραστές ικανοποιημένους, εφόσον είναι μια προσιτή επιλογή. Ένα ισχυρότερο δολάριο περιόρισε μέρος του εξαγωγικού δυναμικού των ΗΠΑ τον περασμένο χρόνο

Οικονομική ανατροπή

Οι προοπτικές για τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές και τις αγορές βασικών εμπορευμάτων με την έναρξη του 2023 έμοιαζαν να είναι πιο αβέβαιες από ποτέ. Οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο είναι πιθανό να συνεχίσουν να εφαρμόζουν αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες για να μειώσουν τον πληθωρισμό. Τα υψηλότερα επιτόκια θα επιβραδύνουν τελικά την παγκόσμια οικονομία – κάτι που αποτελεί πτωτικό οιωνό για τη χρήση και τις τιμές του σιταριού.

Επιπλέον, το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται μόλις η ύφεση εισχωρήσει στη Wall Street, καθιστώντας το σιτάρι λιγότερο προσιτή επιλογή στην παγκόσμια αγορά. Οι ρυθμοί εξαγωγών σιταριού στις ΗΠΑ συνεχίζουν να δυσκολεύονται στο περιβάλλον υψηλού δολαρίου, με τις αποστολές από το έτος μάρκετινγκ έως την ημερομηνία να υστερούν κατά 3% σε σχέση με τον όγκο του προηγούμενου έτους.

Το 2023 θα είναι μια ασταθής χρονιά. Οι σιτοκαλλιεργητές των ΗΠΑ μπορεί να προσπαθήσουν να μετριάσουν τους κινδύνους τιμών νωρίτερα από αργότερα φέτος για να εξασφαλίσουν κέρδη και επίσης ηρεμία.

farmprogress.com