Εντός Φεβρουαρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό και κυρωτικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Μάλιστα, ο οργανισμός προκειμένου να αντιμετωπίσει τη “μάστιγα” των ελληνοποιήσεων, σκοπεύει να εντάξει άμεσα και άλλα προϊόντα, στο ελεγκτικό σύστημα “ΑΡΤΕΜΙΣ” με τα αβγά και το μέλι να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Τόσο ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θεωρεί τις ελληνοποιήσεις μεγάλη πληγή για τα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς εάν δεν υπάρξει αποτελεσματικός έλεγχος στα σύνορα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Χαρουτουνιάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχουν στα τελωνεία ελεγκτές, γεωπόνοι και κτηνίατροι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων στο γάλα αλλά και στο κρέας, προϊόντα που είναι ευρείας κατανάλωσης θα πρέπει να υπάρξει και επαρκής αριθμός ελεγκτών, τόνισε.

Featured Image

Σχετικά με τα προγράμματα κατάρτισης των νέων αγροτών ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ -ΔΗΜΗΤΡΑ είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι ο οργανισμός και το τμήμα κατάρτισης κάνει “αγώνα δρόμου” προκειμένου να ολοκληρωθούν μέχρι τον Ιούνιο. Τα εν λόγω προγράμματα αφορούν 14.667 νέους αγρότες που έχουν ενταχθεί στο σχετικό επιδοτούμενο πρόγραμμα και το οποίο έχει και την υποχρεωτική κατάρτιση 150 ωρών.

“Τα τρεισήμισι τελευταία χρόνια τα προγράμματα έχουν καθυστερήσει” υποστηρίζει ο ίδιος κρούοντας τον “κώδωνα του κινδύνου” πως εάν δεν υλοποιηθούν έως τις αρχές του καλοκαιριού τότε η χώρα μας κινδυνεύει να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση κονδύλια τα οποία ανέρχονται σε 240 εκατ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό της καθυστέρησης, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ, είναι ότι μέχρι τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού είχαν καταρτιστεί περί τα 350 άτομα, ενώ σήμερα ο αριθμός τους ανέρχεται περίπου σε 9.800.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ