Featured Image

Παραδοσιακά η τελευταία εβδομάδα πριν τα Χριστούγεννα ήταν η εβδομάδα πληρωμών για τους αγρότες. Εξοφλείτο η βασική ενίσχυση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τους παραγωγούς να γνωρίζουν ποιο είναι το ποσό που αναμένεται να εισπράξουν. Είχαν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι και είχε πληρωθεί εμπρόθεσμα και όπως προβλέπεται από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η προκαταβολή των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων. Είχε ανακοινωθεί η ημέρα, το ποσό και το ποσοστό πληρωμής των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ. Φέτος, η ΝΔ πιστή στην πολιτική του ξεχαρβαλώματος των πάντων, αλλά και του αγροτικού τομέα ειδικότερα, 5 εργάσιμες ημέρες, πριν τα Χριστούγεννα, το μόνο που κάνει σωστά, είναι να εύχεται «χρόνια πολλά και καλές γιορτές». «Χρόνια πολλά με άδεια κοιλιά», όπως τραγουδούσαν οι πειρατές σε γνωστό κόμικ. Μόνο που η κατάσταση που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές της κυβέρνησης στον αγροτικό χώρο δεν θυμίζουν κόμικ, αλλά αρχαίο ελληνικό δράμα. Και χωρίς να διαφαίνεται «κάθαρση».

Καταρχάς, στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για πολλοστή φορά, υπάρχουν αιφνιδιαστικές αλλαγές στη Διοίκηση μέσα στο Σαββατοκύριακο, με την τοποθέτηση Αντιπροέδρου «μεταβατικά» (ενώ εκκρεμεί η σχετική πλήρωση της θέσης από τον ΑΣΕΠ) και αντικατάσταση του νυν Γενική Διευθυντή. Εάν ήμασταν κακοπροαίρετοι θα συσχετίζαμε αυτές τις αλλαγές με την επικείμενη υπογραφή της σύμβαση για την απευθείας ανάθεση για την παροχή του λογισμικού (πηγαίου κώδικα) της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης του 2022 (μετά την “εξαντλητική” διαπραγμάτευση της 3μελούς Επιτροπής) και την εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης… Όσον αφορά μάλιστα στην εξόφληση της Βασικής Ενίσχυσης αναμένεται να ακολουθήσει την «τραγωδία», των Προκαταβολών. Το περιβόητο cloud (σύννεφο), της πλατφόρμας των δηλώσεων ΟΣΔΕ, έφερε ¨καταιγίδα¨ για τους αγρότες. Και δεν είναι και ασφαλίσιμο αίτιο από τον ΕΛΓΑ. Αλλά ακόμα και να ήταν με τι λεφτά θα πληρώνονταν οι παραγωγοί; Από το Σεπτέμβριο περιμένουν τις εξοφλήσεις των ζημιών του 2021, οι οποίες τη μία μέρα ανακοινώθηκαν και μετά ξεχάστηκαν για 3 σχεδόν μήνες. Βρήκαν βλέπετε καινούργιο παιχνίδι.

Featured Image

Τις αποζημιώσεις των ζημιών του 2022. Σαράντα εκατ. €, υποσχέθηκε ο υπουργός από βήματος της Βουλής, όμως μέχρι αυτή τη στιγμή ανακοίνωση του ΕΛΓΑ δεν υπάρχει. Όμως, ο κος Γεωργαντάς, δεν έχει απαντήσει σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, στη Βουλή για την εκτίμηση των ζημιών του 2022, για το ύψος των αποζημιώσεων, για το εάν φτάνουν τα χρήματα του ΕΛΓΑ για όλες τις πληρωμές του 2022, για τα χρήματα που υπολείπονται από την κρατική επιχορήγηση, πόσα είναι, πότε θα δοθούν, φτάνουν να καλύψουν όλες τις ζημιές του 2022; Και εάν όχι, για να είναι δίκαιη η πληρωμή, θα πρέπει να γίνει σε ποσοστό επί της αποζημίωσης. Για να πληρωθούν όλοι οι αγρότες. Δυστυχώς από το ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, δεν υπάρχει καμία απάντηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν έκανε καμία αλλαγή για να μην χρεοκοπήσει ο ΕΛΓΑ, αλλά μέχρι την τελευταία μέρα της θητείας της συνεχίζει να τον απαξιώνει και να τον καταστρέφει. Ελπίζουμε ότι θα δώσουν τη δυνατότητα στους αγρότες να περάσουν αξιοπρεπώς τις γιορτές των Χριστουγέννων. Όμως η καταστροφή του διοικητικού μηχανισμού είναι τέτοια που θα πρέπει σύντομα να γίνουν οι πολυπόθητες εκλογές, μήπως τυχόν και σωθεί κάτι από την επόμενη μέρα.