Υπερβολική παρουσία των φυτοφαρμάκων Chlorpyrifos, Lambda-cyhalothrin, Etropofos και Buprofecin εντοπίστηκε στις πιπεριές σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στην αγορά. Η ειδοποίηση εκδόθηκε με καθυστέρηση και οι πιπεριές έχουν ήδη αγοραστεί από τους καταναλωτές.

Οι αρχές της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας έχουν κοινοποιήσει προειδοποίηση στους καταναλωτές σχετικά με την υπερβολική παρουσία τεσσάρων φυτοφαρμάκων σε πιπεριές που εισάγονται από την Τουρκία, οι οποίες πωλούνται σε σούπερ μάρκετ της χώρας αυτής.

Η Hortoinfo έχει ενημερωθεί για αυτήν την ειδοποίηση μέσω του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF). Σύμφωνα με την κοινοποίηση RASFF 2022.6321, πλεονάζοντα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων Chlorpyrifos, Lambda-cyhalothrin, Etropofos και Buprofecin βρέθηκαν στις τουρκικές πιπεριές.

Οι πιπεριές έχουν ήδη αγοραστεί από τους καταναλωτές και δεν βρίσκονται πλέον στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Η ουσία Chlorpyrifos υπήρχε στις τουρκικές πιπεριές σε αναλογία 0,093 +/- 0,047 mg/kg – ppm, υπολείμματα λάμδα-κυαλοθρίνης βρέθηκαν σε αναλογία 0,30 +/- 0,15 mg/kg – ppm, αυτές του Etropofos έδειξαν στοιχεία 0,12 +/- 0,06 mg/kg – ppm και η βουπροφεκίνη ήταν παρούσα στις πιπεριές σε αναλογία 0,24 +/- 0,12 mg/kg – ppm.

Chlorpyrifos

Είναι οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο, με μεγάλο βαθμό ελέγχου και υψηλή διεισδυτική ισχύ, που δρα στα έντομα με επαφή, κατάποση και εισπνοή. Ελέγχει ένα ευρύ φάσμα μυζητικών και μασητικών εντόμων.
Στις 6 Δεκεμβρίου 2019, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε πλήρως τη χρήση του Chlorpyrifos λόγω της επικινδυνότητάς του.
Μετά τη μείωση των MRL για αυτή την ουσία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Υπουργείο Γεωργίας, ενέκρινε την απόσυρση των σκευασμάτων με βάση το Chlorpyrifos (αιθυλ), για χρήση σε ντομάτα, πιπεριά, πεπόνι, καρπούζι, πατάτα, λάχανο , αγκινάρα, μήλο, αχλάδι, ροδάκινο, επιτραπέζιο σταφύλι, βατόμουρο κ.α.

Lambda-cyhalothrina

Featured Image

Το Lambda-cyhalotrhina είναι ένα εντομοκτόνο που ανήκει στην οικογένεια των πυρεθροειδών, με δράση στο νευρικό σύστημα του εντόμου, αποτελώντας αποτελεσματικό προϊόν για την καταπολέμηση των μασητικών, δαγκωτών και μυζητικών εντόμων σε εκτεταμένες και εντατικές καλλιέργειες. Έχει δράση με επαφή, κατάποση και απωθητικότητα.
Ερεθίζει το δέρμα και τα μάτια. Τα συμπτώματα ξεκινούν 30 λεπτά έως 1 ώρα μετά την έκθεση και μπορεί να διαρκέσουν έως και 2 ημέρες. Γενικά επηρεάζει την περιοχή του προσώπου προκαλώντας μυρμήγκιασμα, κάψιμο ή μούδιασμα. Μπορεί να υπάρχουν αλλεργικές αντιδράσεις, πόνος και επιληπτικές κρίσεις, καθώς και υπνηλία.

Ηθόπροφος

Το Etoprofos είναι οργανοφωσφορικό εντομοκτόνο και νηματοκτόνο, που χρησιμοποιείται κυρίως κατά των σκουληκιών του εδάφους και των νηματωδών. Εφαρμόζεται στο έδαφος χρησιμοποιώντας τοπικές εγκαταστάσεις άρδευσης. Η υπολειπόμενη δραστηριότητα του μπορεί να διαρκέσει έως και 2 μήνες. Είναι ένα οξεία τοξικό φυτοφάρμακο, που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο από τον ΠΟΥ

Βουπροφαίνη

Είναι εντομοκτόνο και ακαρεοκτόνο ρυθμιστής ανάπτυξης, ανθεκτικό, με δράση κατά την κατάποση, την επαφή και την εισπνοή. Δεν είναι συστηματικό, αλλά είναι μέτρια κυτταρότροπο. Κανονικά η δράση του γίνεται αισθητή κατά την κατάσταση της νύμφης. Ακόμη και όταν δεν έχει έντονη δραστηριότητα στους ενήλικες, εμποδίζει την ωοτοκία. Η υπολειμματική του δράση μπορεί να διαρκέσει έως και 30 ημέρες. Δρα πιο αργά σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Τα συμπτώματα της δηλητηρίασης είναι ερεθισμός του δέρματος και του βλεννογόνου. Πονοκέφαλος, εφίδρωση, ζάλη, αδυναμία, σιελόρροια, δακρύρροια, θολή όραση, συσπάσεις. Ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, διάρροια, επιληπτικές κρίσεις.