Συνολικά 1.150 τόνοι παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων κατασχέθηκαν στην Ευρώπη σε μεγάλη συντονισμένη επιχείρηση της Europol. Έγιναν επίσης δέκα συλλήψεις.

Με την ονομασία Silver Axe, η Europol συντονίζει ετησίως τους ελέγχους για την εισαγωγή και το εμπόριο παράνομων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην Ευρώπη. Αυτό αφορά κυρίως τις απομιμήσεις, γράφει η οργάνωση συμφερόντων CropLife NL σε δελτίο τύπου. Φέτος από την επιχείρηση κατασχέθηκαν 1.150 τόνοι παράνομων ουσιών. Πέρυσι ήταν επίσης 1.200 τόνοι.

Οι οργανισμοί που συμμετέχουν στον έλεγχο βλέπουν αυξανόμενες κατασχέσεις εξοπλισμού παραγωγής και πρώτων υλών που αποστέλλονται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το CropLife NL, αυτό δείχνει περισσότερες δραστηριότητες παραποίησης και απομίμησης στην Ευρώπη. Η ετήσια επιχείρηση ελέγχου ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στα τέλη Απριλίου.

Έλεγχος σε 31 ευρωπαϊκές χώρες

Featured Image

Ήταν η έβδομη φορά που η δράση έλαβε χώρα σε είκοσι πέντε κράτη μέλη της ΕΕ και έξι τρίτες χώρες. Στη δράση συμμετείχαν, εκτός από το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Ευρωπαϊκό Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης, τη ΓΔ Sante της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το CropLife Europe και το CropLife International, καθώς και φορείς από τις σχετικές ευρωπαϊκές χώρες. Η Europol αναφέρει ένα αυξανόμενο εμπόριο παραποιημένων φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη νότια Ευρώπη και στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Επιπλέον, η Κίνα παραμένει η σημαντικότερη χώρα προέλευσης των παράνομων ουσιών. Επίσης, όλο και περισσότερες μικρότερες αποστολές, βάρους έως και 10 κιλών, αναχαιτίζονται. Αυτό μάλλον οφείλεται στην αυξημένη επιτήρηση των ηλεκτρονικών καταστημάτων από τις αρχές.

Σε μια απάντηση, ο γενικός διευθυντής Olivier de Matos της CropLife Europe δηλώνει ότι τα παράνομα φυτοπροστατευτικά προϊόντα είναι επιβλαβή για τη βιωσιμότητα της γεωργίας και τους καταναλωτές.

«Το Silver Axe είναι μια σημαντική πρωτοβουλία και είναι καλό να συνεχίσουμε να εφιστούμε την προσοχή σε αυτή τη μορφή εγκλήματος που θέτει σε κίνδυνο τη βιώσιμη παραγωγή τροφίμων».