ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ ΣΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM – ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

Για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα: Ότι έχει δοθεί μέχρι σήμερα και αυτά τα 60 εκ. για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης είναι από εθνικούς πόρους, είναι με βάση το περιθώριο το δημοσιονομικό το οποίο υπάρχει χωρίς βεβαίως να έχουμε κανέναν εκτροχιασμό. Υπάρχει αυτή τη στιγμή η  δυνατότητα από την ευρωπαϊκή επιτροπή ένα ποσό έως 5% από το δεύτερο πυλώνα των ενισχύσεων να μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε για την ενίσχυση του πρωτογενή τομέα και σε αυτό μπορεί να προστεθούν και 26 εκ. από  το λεγόμενο Ταμείο Κρίσεων της ευρωπαϊκής επιτροπής. Αυτό είναι ένα συνολικό ποσό περίπου 100 εκατομμύρια, θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες  ή σε πολύ λίγες εβδομάδες που στοχευμένα θα βοηθήσει στον πρωτογενή τομέα  σημειώνοντας εδώ ότι κατανοούμε όλοι τη μεγάλη ανάγκη που έχει η κτηνοτροφία μας αυτή τη στιγμή. Άρα αρχές Ιουλίου το αργότερο θα ανακοινωθούνε και στη συνέχεια θα υλοποιηθούνε οι στοχευμένες παρεμβάσεις για τα 100 εκατομμύρια που είναι ουσιαστικά ευρωπαϊκά χρήματα. Είναι τα πρώτα ευρωπαϊκά χρήματα που δίνονται σε αυτή την προσπάθεια της χώρας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Θα κοιτάξουμε να είναι όσο πιο στοχευμένα γίνεται, έχουμε τη γνώση για να μπορέσουν να  πάνε πραγματικά σε αυτούς που τα έχουν ανάγκη. Αναφέρομαι στην κτηνοτροφία για έναν επιπλέον λόγο, η όποια αδυναμία κάποιων κτηνοτρόφων να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες μπορεί να  οδηγήσει σε απώλεια ζωικού κεφαλαίου και καταλαβαίνουν όλοι ότι ανάκτηση χαμένου ζωικού κεφαλαίου δεν μπορεί να γίνει εύκολα οπότε πρέπει να στηρίξουμε την κτηνοτροφία όπως στηρίζεται σε όλη την Ευρώπη και βεβαίως να δούμε και τι μπορούμε να κάνουμε και για τους αγρότες . 

Γιατί δεν μειώνεται ο ΦΠΑ στα τρόφιμα: Η αρμοδιότητα  επί των συγκεκριμένων προϊόντων δεν είναι του υπουργείου μας βεβαίως έχουν δοθεί απαντήσεις από τον αρμόδιο υπουργό  σε σχέση με το δημοσιονομικό κόστος μιας τέτοιας επιλογής με ταυτόχρονο μη βέβαιο αποτέλεσμα επί της τιμής των προϊόντων. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν αρμοδιότεροι  εμού για τον συγκεκριμένο τομέα να το δούμε εμείς όμως στον τομέα των ζωοτροφών, στον τομέα των αγροτοεφοδίων νωρίτερα εδώ και αρκετούς μήνες με απόφαση των συναρμόδιων υπουργείων έχουμε προχωρήσει σε μια μείωση του ΦΠΑ στο 6%  που βοηθάει θεωρούμε τους αγρότες αλλά η αλήθεια  είναι ότι και σε αυτές τις παρεμβάσεις που κάναμε  το αποτέλεσμα όπως  θέλαμε να έχουμε δεν το έχουμε συνολικά επί της συγκράτησης των τιμών. 

Για το αν ισχύει ότι θα φτάσει τα 50 λεπτά το σκληρό σιτάρι: Ισχύει, οι πρώτες τιμές και τα πρώτα συμβόλαια που ακούω και εγώ είναι περίπου εκεί αλλά και για το μαλακό σιτάρι είναι πολύ καλές οι τιμές. Καταλαβαίνουμε ότι όλη αυτή η κρίση όπως έχει εξελιχθεί και η ενεργειακή αλλά και η κλιματική γιατί για παράδειγμα η Ινδία που είναι μια μεγάλη χώρα εξαγωγής σιτηρών απαγόρευσε τις εξαγωγές της γιατί λόγω του μεγάλου καύσωνα έχει πάθει μεγάλες απώλειες στην παραγωγή της. Καταλαβαίνετε τα κλιματικά  φαινόμενα πόσο επηρεάζουν τελικά και τις τιμές των προϊόντων σε συνάρτηση βεβαίως με την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου  έχουν οδηγήσει σε πολύ υψηλές τιμές. Η αλήθεια είναι ότι σε κάποια άλλα προϊόντα υπάρχει μια σταθεροποίηση προς αποκλιμάκωση έστω μικρή, ας ελπίσουμε ότι αυτό θα το δούμε πιο ορατό το επόμενο διάστημα.   

Featured Image

Για τις αποζημιώσεις για τα εσπεριδοειδή και τις προκαταβολές: Ο παγετός του τέλος Ιανουαρίου του ’22 που κατά βάση ήταν στο Αργος και στη Λακωνία ήταν ένα πραγματικό υπόδειγμα αντιμετώπισης από τον ΕΛΓΑ η πολύ μεγάλη ζημία αυτών των ανθρώπων. Με νομοθετική διάταξη που φέραμε πληρώσαμε με προκαταβολή τους παραγωγούς μας στο Άργος και αυτές τις ημέρες θα πληρωθούν και αυτοί στη Λακωνία. Είναι η πρώτη φορά που πληρώνεται μια ζημία 4,5 μήνες αφότου έγινε, αυτό δείχνει τη μεγάλη ετοιμότητα  και το μεγάλο  ενδιαφέρον των ανθρώπων του ΕΛΓΑ. Να σημειώσω ότι δυστυχώς λόγω των πολλών ζημιών πέρυσι καταβλήθηκαν συνολικά για τις ζημίες του ’21 350 εκατομμύρια, αν εκτιμήσουμε ότι τα έσοδα του ΕΛΓΑ από τις εισφορές είναι περίπου 170 καταλαβαίνετε πόσο έχει επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τις ζημίες των αγροτών μας.

Για τις τελευταίες χαλαζοπτώσεις: Ήδη τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ  βρίσκονται και κάνουν τις καταγραφές για να βγουν τα πορίσματα  και όσο γρηγορότερα μπορουμε θα καταβάλουμε τις αποζημιώσεις στους αγρότες.   

Για τις διαπιστεύσεις στα ελληνικά τρόφιμα: Είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που πρέπει να παρέμβουμε. Η Ελλάδα δεν φημίζεται  για τις μεγάλες ποσότητες προϊόντων, σε ελάχιστα προϊόντα έχουμε μεγάλες ποσότητες  κατά βάση είναι για την ποιότητα των προϊόντων της για την οποία φημίζεται, το πολύ καλό προϊόν της το οποίο  βεβαίως έχει μια ιδιαίτερη αξία και έχει μια ιδιαίτερη τιμή στα ευρωπαϊκά ράφια. Είμαστε υποχρεωμένοι τα ΠΟΠ προϊόντα μας να τα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο οπότε οι διαπιστευμένοι φορείς οι οποίοι έχουν ως υποχρέωση τον έλεγχο των συγκεκριμένων προϊόντων βεβαίως πρέπει να ενισχυθούν ώστε να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν καλύτερα και εμείς να λειτουργήσουμε εκείνο το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα διευκολύνει τη δουλειά όλων όσων σχετίζονται με αυτο το αντικείμενο καθώς αυτή είναι η προστιθέμενη αξία των ελληνικών αγροτικών προϊόντωνΟπότε το επόμενο χρονικό διάστημα και με ένα νομοθέτημα που θα φέρω το επόμενο διάστημα σε σχέση με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αλλά και άλλες συναφείς διατάξεις θα προσπαθήσω να ενισχύσω αυτή την προσπάθεια.

Για τις ελιές καλαμών:  Υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ η οποία μελετάται από τη νομική μου υπηρεσία, εγώ ήδη έχω κάνει έναν πρώτο κύκλο επαφών και αύριο έχω ένα δεύτερο κύκλο με όλους τους σχετιζόμενους φορείς και από τη Μεσσηνία και από όπου αλλού νομίζουν ότι χρειάζεται να ακουστεί η γνώμη τους. Προσπαθούμε να λύσουμε ένα πρόβλημα, θα το λύσουμε, ένα πρόβλημα το οποίο έχει να κάνει με ένα εμβληματικό προϊόν και με την εξαγωγική του δύναμη. Αυτή η οποία ακυρώθηκε είναι μια προηγούμενη υπουργική απόφαση πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο το υπουργείο, βεβαίως πάντα συμμορφούμενο με την απόφαση του ΣτΕ, θα μπορέσει να κατοχυρώσει και την μεγάλη αξία του συγκεκριμένου προϊόντος.