«Οι ιταλικές αγροτικές συντάξεις είναι οι χαμηλότερες στην Ευρώπη». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του INPS Pasquale Tridico με αφορμή το 9ο οικονομικό συνέδριο που προωθεί η CIA στη Ρώμη, τονίζοντας: «Είναι παράδοξο, γιατί η παραγωγικότητα του κλάδου είναι πολύ υψηλή. Ο κλάδος είναι εξαιρετικής σημασίας, με προστιθέμενη αξία άνω των 33 δισ. ευρώ και με τη βιομηχανία τροφίμων που καταλαμβάνει πάνω από το 14% του ΑΕΠ». Ο Ιταλός μάλλον δεν έχει γνώση για τα ποσά των συντάξεων που παίρνουν οι Έλληνες αγρότες και αγρότισσες, γι’ αυτό και τα λέει αυτά. Τα ποσά στην Ελλάδα για αγρότες είναι 400-600 ευρώ το πολύ μετά και τις τελευταίες αυξήσεις.

«Οι αγρότες – συνέχισε – θα έπρεπε να έχουν διαφορετική αξία. Οι 156 ημέρες το χρόνο που αποτιμώνται αντικατοπτρίζονται στις χαμηλές συντάξεις. Έχουμε μηνιαίο ποσοστό σύνταξης για τους άνδρες ίσο με 890 ευρώ και για τις γυναίκες ίσο με 553 ευρώ. Ο νομοθέτης θα μπορούσε ή θα έπρεπε να παρέμβει.

Featured Image

Ως εκ τούτου, ο πρόεδρος του INPS υποστήριξε την ανάγκη να αναγνωριστεί μια αύξηση στις ελάχιστες συντάξεις των αγροτών, υποστηρίζοντας το έργο της CIA “Agricolture al centro”, το οποίο στοχεύει επίσης να υποστηρίξει μια διαδικασία αναδιοργάνωσης των προσωπικών υπηρεσιών που είναι αφιερωμένες στους συνταξιούχους και να επιταχύνει τη διαδικασία διασφάλισης και αναπροσαρμογή των χαμηλών συντάξεων.

PNA-Cia, συντάξεις: «Φέρνουμε τις ελάχιστες επιταγές στα 780 ευρώ»
Η Εθνική Ένωση Συνταξιούχων CIA-Ιταλών Αγροτών ( Anp ) ζητά ισχυρότερες διαρθρωτικές παρεμβάσεις που λαμβάνουν πραγματικά υπόψη την εκτεταμένη κοινωνική έκτακτη ανάγκη στη χώρα. Κατ’ αρχάς, για την ΠΝΑ είναι επείγον να φτάσουν οι ελάχιστες επιταγές στα 780 ευρώ, το επίπεδο της σύνταξης του πολίτη. αλλά και τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των συντάξεων που φορολογούνται περισσότερο στην Ευρώπη· να επεκτείνει το δέκατο τέταρτο στο τριπλάσιο του τρέχοντος ελάχιστου και να εισαγάγει έναν μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής κατάλληλο για τη διασφάλιση της προστασίας της αγοραστικής δύναμης. Επιπλέον, ο Σύλλογος υπογραμμίζει την ανάγκη να διασφαλιστεί μεγαλύτερη προστασία για τις γυναίκες και τους νέους, που σήμερα τιμωρούνται σοβαρά.