Featured Image

Ανοδικές τάσεις για τις εξαγωγές της Ισπανίας και τις τιμές πανευρωπαϊκά.

Οι τιμές του αρνιού κινήθηκαν αυτή την εβδομάδα μεταξύ επαναλήψεων και ελαφρών αυξήσεων καθώς αυτή η αγορά ευνοήθηκε από την επανενεργοποίηση της εγχώριας ζήτησης (η οποία ήταν πολύ στάσιμη τους τελευταίους δύο μήνες) και από τις παραγγελίες για εξαγωγές πριν από το Ραμαζάνι.

Με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνονται τα ριμπάουντ στις τιμές, κάτι που οι φορείς είχαν ήδη προβλέψει την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτές οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν τώρα τη σημαντική ζήτηση για πλοία με προορισμό τη Λιβύη.

Μεγαλωμένο σε μεγάλα ζώα στη Σαλαμάνκα και στο Lonja del Ebro
Αυτή η τάση έχει προκαλέσει αυξήσεις σε αγορές όπως αυτή της Σαλαμάνκα και της Λόντζα ντελ Έμπρο, οι οποίες συγκέντρωσαν αυξήσεις 5 λεπτών του ευρώ στα μεγάλα ζώα και επανάληψη σε μικρά στα αρνιά.

Η γιορτή της 5ης Μαρτίου στην πρωτεύουσα της Σαραγόσα ενθάρρυνε τη ζήτηση και άφησε το γήπεδο με σχεδόν καθόλου μεγάλα ζώα, τα οποία ήταν τα πιο περιζήτητα αυτήν την ημερομηνία. Η κατάσταση στο χωράφι κρατάει πιεσμένη την αγορά, με ελάχιστο βάρος αρνιού, αλλά καταφθάνουν μικρά ζώα που αναμένεται να είναι βαριά μέχρι το Πάσχα, όταν οι πάγκοι είναι πιο ζωντανοί. μέχρι τότε θα μείνει αρνάκι.

Βραχυπρόθεσμα, αναμένεται περισσότερη δραστηριότητα στο λιμάνι λόγω της εγγύτητας του Ραμαζανιού και των αγορών του την τελευταία στιγμή, και τώρα φαίνεται ότι η Γαλλία έχει αποφασίσει και αρχίζει να ζητά περισσότερα ζώα για να διαθέσει στη ζήτηση ο μουσουλμανικός πληθυσμός της.

Αυξήσεις 3 λεπτών στο Lonja de Binéfar
Από την πλευρά της, η Lonja de Binéfar σημείωσε γραμμική άνοδο 3 σεντς σε όλες τις κατηγορίες και τα βάρη. Ο λόγος της αύξησης -ή πρακτικά της αναπροσαρμογής- έρχεται γιατί υπάρχει ελάχιστη προσφορά αρνιών 24 κιλών και το πρόβλημα είναι ότι ούτε οι πωλήσεις είναι καλές, αναφέρουν πηγές από αυτή την αγορά.

Βελτίωση αναμενόταν και στις εξαγωγές στην Ευρώπη, γιατί πωλείται λίγο περισσότερο, αλλά είναι αδύνατο να αυξηθούν οι τιμές με τον τρέχοντα ανταγωνισμό, αφού όλοι οι φορείς επιζητούν την ευρωπαϊκή αγορά και ο ανταγωνισμός προέρχεται από εθνικούς φορείς, αλλά και από αγορές όπως Ιρλανδία, με φθηνότερες τιμές από τη δική μας, αν και η ποιότητα είναι επίσης χαμηλότερη.

Featured Image

Ομοίως, από την Binéfar επισημαίνουν ότι οι πωλήσεις σε τρίτες χώρες είναι πολύ σημαντικές, με την Jordan να είναι στην πρώτη γραμμή ως ο κύριος αγοραστής του αρνιού μας. Αυτές οι πωλήσεις είναι που δίνουν ευελιξία στον τομέα των προβάτων.

Τέλος, στον πίνακα τιμών των προβάτων στο Lonja de Extremadura -που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου-, οι αυξήσεις ήταν πιο σημαντικές: οι αυξήσεις κυμάνθηκαν μεταξύ 7 και 13 λεπτών του ευρώ ανά κιλό , ανάλογα με την κατηγορία.

εθνικές μέσες τιμές
Σύμφωνα με την τελευταία εβδομαδιαία Έκθεση Κατάστασης του Υπουργείου Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων για την εβδομάδα 8, που διαρκεί από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου 2023, σημειώθηκε αμελητέα κίνηση στη μέση εβδομαδιαία τιμή των σφαγίων αρνιού της τάξης του 0,01%.

Σε άνοδο οι μέσες ευρωπαϊκές τιμές
Η μέση σταθμική τιμή των ισπανικών αρνιών διαμορφώθηκε στα 703,15 ευρώ/100 κιλά την εβδομάδα 9 (η οποία διαρκεί από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 5 Μαρτίου), με 0,1% υψηλότερη την περασμένη εβδομάδα και 2 7% υψηλότερη από πέρυσι.

Η μέση τιμή των βαρέων αρνιών στην Ευρώπη την εβδομάδα 9 έφτασε τα 702,98 ευρώ/100 κιλά, 1,2% περισσότερο από το 2022, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όσον αφορά τα ελαφριά αρνιά , η Ισπανία έκλεισε την εβδομάδα 9 με τιμή 719,42 ευρώ/100 κιλά, σημειώνοντας αύξηση 2,7% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα του 2022.

Η μέση τιμή στην ΕΕ έφτασε τα 685,20 ευρώ/100 κιλά. που σημαίνει ελαφρά εβδομαδιαία μείωση 0,2%, αλλά αύξηση 0,4% μηνιαία και 5,8% ετησίως.