Με την Κυβερνητική κατεύθυνση προς τους μεταποιητές να συμπιέζουν όσο μπορούν τις τιμές παραγωγού, όπως άλλωστε έγινε και στο αιγοπρόβειο γάλα, ώστε να πέσουν οι τιμές στο ράφι, ετοιμάζεται να ξεκινήσει η φετινή συγκομιδή της Καλαμών. Τα δεδομένα της χρονιάς είναι τα ακόλουθα: Πρώτον, οι άδειες αποθήκες ως απόρροια της αύξησης των εξαγωγών πέρσι που συνοδεύτηκαν από χρυσά συμβόλαια και τιμές στο ράφι, δεύτερον η ψιλοκαρπία, τρίτον η ξηρασία που έχει βγάλει off μεγάλες ποσότητες ήδη, τέταρτον, η έλλειψη εργατών και πέμπτον, η αυξημένη τιμή στο λάδι, που ξεπέρασε ήδη τα 5 ευρώ το κιλό (5,07 στην Λακωνία και 5,75 στην Ιταλία) λόγω της καταστροφικής χρονιάς στην Ισπανία εξαιτίας της ξηρασίας.

Οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν πως έγιναν πωλήσεις στο Μεσολόγγι ελιάς αποθηκευμένης περσινής σοδειάς στην τιμή των 2,5 ευρώ για όλα τα κομμάτια. Παράλληλα, ήδη το εμπόριο έχει αρχίσει και προσφέρει σε μεγαλοπαραγωγούς της Φθιώτιδας τιμή εκκίνησης στα 1,50 ευρώ για τα 200 τεμάχια. Η τιμή αυτή θεωρείται οριακή από τους παραγωγούς και είναι σίγουρο πως θα οδηγήσει την ελιά στην αποθήκη. Έτσι το εμπόριο που έχει κλείσει χρυσά συμβόλαια στο εξωτερικό, θα πρέπει να βγει στην αγορά και να βρει τις απαραίτητες ποσότητες. Και ένας τρόπος υπάρχει να γίνει αυτό: Να πληρώσει μια τιμή κοντά στα 2 ευρώ για τα 200 κομμάτια ώστε οι παραγωγοί να μην μπουν στον κόπο να κάνουν αποθήκευση.

Featured Image

Το αρνητικό στην υπόθεση είναι πως συνολικά η Κυβέρνηση έχει ταχθεί ανοικτά κατά των συμφερόντων των παραγωγών, συντασσόμενη με εκείνη των… μεταποιητών!

Newsroom Agronewsbomb