Featured Image

Μαζική η συγκέντρωση των παραγωγών της Ομοσπονδίας στην Αγιά από όπου και η φωτογραφία.

«Την Δευτέρα 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πιο μαζική σύσκεψη αγροτών της Αγιάς τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά φυσικό αποτέλεσμα της απόγνωσης στην οποία έχουν οδηγηθεί εκατοντάδες μηλοπαραγωγοί στην Αγιά βλέποντας τον ιδρώτα και τον κόπο τους να πάνε χαμένα, την σοδειά τους απούλητη ή να πωλείται σε τιμές κάτω από το τεράστιο κόστος παραγωγής. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά, να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας ενώ δουλεύουμε σκληρά και παράγουμε, να εγκαταλείψουμε τα χωράφια και τον τόπο μας που αγαπάμε, όλοι οι αγρότες της Αγιάς, ενωμένοι σε μια γροθιά, λέμε ότι δεν πάει άλλο, φτάνει ως εδώ!

Απαιτούμε να γίνει σεβαστός ο κόπος, ο ιδρώτας, τα χρήματα που επενδύουμε στην παραγωγή κάθε χρόνο! Απαιτούμε το αυτονόητο, να πουλάμε τα μήλα, τα κεράσια, τα κάστανα, τα άλλα προϊόντα που παράγουμε, σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουμε ένα μεροκάματο ώστε να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα χωράφια μας.

Τα κεράσια πουλήθηκαν σε τιμές από 0.90-1.25€ κάτω από το κόστος παραγωγής, άσχετα αν στην κατανάλωση φτάνανε πανάκριβα.

Τα μήλα GALA με το γνωστό πρόβλημα που προέκυψε στις εξαγωγές στην Αίγυπτο, χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο στήριξης από την Κυβέρνηση, έμειναν αδιάθετα, είναι στα ψυγεία, πουλήθηκαν είτε με το αίσχος των ανοιχτών τιμών που δεν ξέρουμε αν, πόσο, πότε θα πληρωθούμε, είτε κοψοχρονιά σε τιμές πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Το πετρέλαιο είναι στο 1.85€/λίτρο και η επιστροφή-κοροϊδία των 70εκ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση δεν είναι ούτε ψίχουλα σε σχέση με την τεράστια κατανάλωση που κάναμε. Όταν το 2016 που κόπηκε η ΕΦΚ το ποσό ήταν 180εκ ευρώ και το πετρέλαιο κόστιζε 0.90€/λίτρο. Το αγροτικό ρεύμα ήταν 0,07 λεπτά/κιλοβατώρα και με την ρήτρα αναπροσαρμογής με την οποία μας κοροϊδεύουν και δεν την μείωσαν 90% όπως δήλωσε το υπουργείο για τους αγρότες, στους λογαριασμούς που ήρθαν πληρώνουμε 0,21 λεπτά, δηλαδή το τριπλάσιο ρεύμα σε ένα χρόνο.

Με το εμπάργκο στην Ρωσία χάσαμε μια τεράστια αγορά για τα μήλα αλλά και άλλα φρούτα (Ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα κλπ) με αποτέλεσμα να μην εξάγονται τα προϊόντα.

Δυστυχώς δεν απορροφούνται ούτε στην εγχώρια λαϊκή κατανάλωση εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής ικανότητας του λαού καθώς οι μισθοί, οι συντάξεις, το εισόδημα παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα. Τα φρούτα έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας για την ελληνική οικογένεια. Όλα αυτά δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση σε μια χρονιά που πετρέλαιο, ρεύμα, μέσα και εφόδια, το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και πουλάμε φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι ή μένουν απούλητα.

Η μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε εξέφρασε μια και μόνο άποψη, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξεκληριστούμε, να γίνουμε ζητιάνοι, να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις στοιχειώδης υποχρεώσεις μας και να ζήσουμε τις οικογένειες μας!

Featured Image

Χρήματα υπάρχουν, και είναι πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης αν θα συνεχίσει να μπουκώνει με δις τους επιχειρηματίες όπως συμβαίνει τώρα ή θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα!

Έχουμε εμπειρία, θέληση και την δύναμη να επιβάλλουμε λύσεις. Ξέρουμε τον δρόμο. Τον έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν και είχαμε θετικά αποτελέσματα, αποσπάσαμε κατακτήσεις, ανακόψαμε την επίθεση στην ζωή και στο εισόδημα μας, τον ίδιο δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά ενωμένοι! Την Τετάρτη 31 Αυγούστου, έναρξη της Γιορτής Μήλου στην Αγιά, εμείς που παράγουμε τα μήλα, εμείς που στηρίζουμε την οικονομική και κοινωνική συνοχή της Αγιάς, στις 6 το απόγευμα θα παρατάξουμε τα τρακτέρ μας στην είσοδο της Αγιάς, στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας – Αγιάς-Αγιοκάμπου διατρανώνοντας την θέληση μας να σώσουμε τα μήλα και τις ζωές μας. Στην διάρκεια των χαιρετισμών για την Γιορτή Μήλου θα βρισκόμαστε παραταγμένοι με πανό και σημαίες στην συγκέντρωση στην οποία θα απευθύνουμε χαιρετισμό αναδείχνοντας το πρόβλημα και θα διαβαστεί το ψήφισμα της σύσκεψης των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς.

Διεκδικούμε και δεν κάνουμε βήμα πίσω:

Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αγιάς που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.

Η Κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την διακίνηση και απορρόφηση των μήλων. Να σταματήσει το εμπάργκο στην Ρωσία και να ανοίξει η αγορά για τα προϊόντα μας.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, ένα μεροκάματο που να εξασφαλίζει την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν στην τιμή ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.

Να μην λείψει κανείς! Είναι ώρα ευθύνης για τον κάθε μηλοπαραγωγό της Αγιάς! Είναι ώρα ευθύνης απέναντι στις οικογένειες και τα παιδιά μας. Είναι ώρα ευθύνης απέναντι στον τόπο μας! Θα νικήσουμε!»