Featured Image

Σύμφωνα με πληροφορίες από το πρακτορείο Reuters, σήμερα, 4/3/22, η Μόσχα καλεί τους παραγωγούς να σταματήσουν την εξαγωγή λιπασμάτων, ως αντίποινα στη Δύση.

Σταματήστε την εξαγωγή λιπασμάτων, και βλέπουμε ποιές κυρώσεις “πονάνε” περισσότερο, λένε οι Ρώσοι στους παραγωγούς τους

Το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ρωσίας σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters συνέστησε στους παραγωγούς λιπασμάτων της χώρας να σταματήσουν προσωρινά τις εξαγωγές, ανέφερε το υπουργείο την Παρασκευή, σε ένδειξη ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα μπορούσαν να έχουν παγκόσμιο αντίκτυπο.

Ωστόσο, η πλήρης δήλωση του ρωσικού υπουργείου Εμπορίου ανέφερε, «το υπουργείο έπρεπε να συστήσει στους Ρώσους παραγωγούς να αναστείλουν προσωρινά τις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων μέχρι οι μεταφορείς να ξαναρχίσουν τη ρυθμική εργασία και να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων θα ολοκληρωθούν πλήρως».

Featured Image

Η απαγόρευση εξαγωγής νιτρικού αμμωνίου ένα μήνα πριν

Η Ρωσία απαγόρευσε την εξαγωγή νιτρικού αμμωνίου (AN) από τις 2 Φεβρουαρίου έως την 1η Απριλίου, σε μια ευρέως αναμενόμενη κίνηση της κυβέρνησης, καθώς επιδιώκει να εγγυηθεί προσιτές προμήθειες για τους εγχώριους αγρότες μετά την άνοδο των τιμών των λιπασμάτων παγκοσμίως.

Η Ρωσία αντιπροσωπεύει περίπου τα δύο τρίτα της παγκόσμιας ετήσιας παραγωγής νιτρικού αμμωνίου 20 εκατομμυρίων mt, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας χρησιμοποιείται σε λιπάσματα για τη βελτίωση των αποδόσεων για καλλιέργειες όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι και το σιτάρι. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών αναμένει ότι η συνολική παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων θα είναι περίπου 190 εκατομμύρια τόνοι το 2022, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη προοπτική της αγοράς που δημοσιεύτηκε το 2019. Σημειώνεται δε ότι τα μη αζωτούχα λιπάσματα μπορούν επίσης να παραχθούν από φωσφορικό οξύ και ποτάσα και ενώ η συνολική παραγωγή αυτών των δύο ουσιών ανέρχεται σε 64 εκατομμύρια τόνους και 65 εκατομμύρια τόνους, αντίστοιχα.