Featured Image

Ανοδικά κινούνται τις τελευταίες ημέρες οι τιμές βάμβακος, αναπτερώνοντας έως ένα βαθμό την ψυχολογία των Ελλήνων βαμβακοπαραγωγών, που πέρσι τέτοια εποχή υπέγραφαν προσυμβόλαια με τιμές πολύ ανώτερες από τις τωρινές.

Το κλίμα γύρω από το βαμβάκι είναι ρευστό λένε στο Agronewsbomb κύκλοι της αγοράς σημειώνοντας τις εξελίξεις με τα δημοσιονομικά διεθνώς, μετά την έξοδο από το τούνελ του covid κι ενώ μεγάλη πρόκληση συνιστούν για το προϊόν και οι αστάθειες του καιρού, που ειδικά στη χώρα μας έχουν ήδη δημιουργήσει προβλήματα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το βαμβάκι σημείωσαν σταθεροποίηση των κερδών τους πάνω από τα 86 σεντς ανά λίβρα, φθάνοντας το όριο των 87 σεντς για πρώτη φορά από τις 7 Φεβρουαρίου, κυρίως λόγω των προσδοκιών της αγοράς για ελαφρά μείωση της παραγωγής βαμβακιού για το επόμενο καλλιεργητικό έτος.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση WASDE του Μαΐου από το USDA, προβλέπεται μείωση της παραγωγής βαμβακιού, ιδίως στην Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως η ξηρασία, και στην Τουρκία. Στις ΗΠΑ, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό βαμβακιού παγκοσμίως, οι αγρότες αναμένεται να φυτέψουν 18% λιγότερα στρέμματα βαμβακιού φέτος.

Αυτή η μείωση των στρεμμάτων βαμβακιού θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μειώσεις των στρεμμάτων βαμβακιού που παρατηρούνται σε αυτόν τον αιώνα. Από την πλευρά της ζήτησης, η έκθεση υποδεικνύει σημαντική αύξηση της παγκόσμιας χρήσης του βαμβακιού από ελαιοτριβεία, ιδίως σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα και το Πακιστάν. Επιπλέον, τόσο οι εισαγωγές όσο και οι εξαγωγές βαμβακιού αναμένεται να αυξηθούν, αντανακλώντας ένα ενεργό παγκόσμιο εμπόριο βαμβακιού.

Featured Image

Τα χαρακτηριστικά του βαμβακιού είναι διαθέσιμα στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης και στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο. Το μέγεθος κάθε συμβολαίου είναι 50.000 λίβρες. Οι μεγαλύτεροι παραγωγοί βαμβακιού είναι η Κίνα και η Ινδία, ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πακιστάν, τη Βραζιλία, την Αυστραλία και το Ουζμπεκιστάν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βαμβακιού (40% των συνολικών εξαγωγών). Το βαμβάκι είναι η πιο ευρέως χρησιμοποιούμενη φυσική ίνα στον κόσμο για την κατασκευή ενδυμάτων. Οι τιμές του βαμβακιού που εμφανίζονται στο Trading Economics βασίζονται σε εξωχρηματιστηριακά (OTC) και συμβόλαια επί της διαφοράς (CFD) χρηματοπιστωτικά μέσα. Οι τιμές μας στην αγορά βαμβακιού προορίζονται να σας παρέχουν μόνο μια αναφορά και όχι ως βάση για τη λήψη αποφάσεων διαπραγμάτευσης. Η Trading Economics δεν επαληθεύει κανένα δεδομένο και αποποιείται οποιασδήποτε υποχρέωσης να το πράξει.

Εκτιμήσεις για το άμεσο μέλλον

Το βαμβάκι αναμένεται να διαπραγματεύεται στα 80,67 USd/Lbs μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου, σύμφωνα με τα παγκόσμια μακροοικονομικά μοντέλα της Trading Economics και τις προσδοκίες των αναλυτών. Κοιτάζοντας μπροστά, εκτιμούμε ότι θα διαπραγματεύεται στα 71,71 σε 12 μήνες.

Newsroom Agronewsbomb με πληροφορίες από Trading Economics