Featured Image

Υπό πίεση είναι οι τιμές παραγωγού στην ελιά Καλαμών, παρά το γεγονός μάλιστα ότι οι εξαγωγές διεξάγονται χωρίς κανένα πρόβλημα, το αντίθετο μάλιστα καθώς πάνε εκπληκτικά.

Ο λόγος της πίεσης είναι γνωστός. Οφείλεται στην τραγελαφική απόφαση Γεωργαντά κατά το πρότυπο της απόφασης Αποστόλου που εξομοιώνει το δέντρο της ελιάς Καλαμών, με τον εμπορικό τύπο Kalamata Olives, δίνοντας σε όλη την υφήλιο τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί τον εμπορικό τύπο, προσποριζόμενη όλα τα ωφελήματα. Σοβαρές χώρες της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες, δεν θα σκέφτονταν καν ποτέ να προχωρήσουν σε μια τέτοια απόφαση εναντίον ενός ΠΟΠ προϊόντος. Επειδή όμως στην Ελλάδα είμαστε και οι παραγωγοί έχουν τον τελευταίο λόγο όλα γίνονται. Ενδεικτική του πόσο επιζήμια για τους Έλληνες παραγωγούς ήταν η απόφαση Αποστόλου, ήταν η κατάσταση στις τιμές παραγωγού όσο ίσχυε η απόφαση, αλλά και η απόφαση – κόλαφος του ΣτΕ να την καταργήσει.

Ο ΥΠΑΑΤ Γ. Γεωργαντάς όμως με το πρόσχημα του εθνικού συμφέροντος φρόντισε να την ενεργοποιήσει και πάλι. Και άμεσα οι τιμές κατέρρρευσαν. Η δικαιολογία από το εμπόριο είναι η… “υπερπαραγωγή”, η οποία δεν υπάρχει απλά, για τον απλό λόγο ότι οι περισσότερες ελιές ήταν ψιλές σε μέγεθος φέτος, αλλά και γιατί ένα μεγάλο μέρος του καρπού κατέληξε στο ελαιοτριβείο.

Featured Image

Ένα ακόμα επεισόδιο στο σήριαλ της ελιάς αναμένεται να παιχτεί την Τρίτη στο ΣτΕ. Εκεί αν επικρατήσει η λογική και ληφθεί και πάλι απορριπτική απόφαση για την απόφαση Γεωργαντά, τότε άμεσα αναμένεται άνοδος τιμών. Η ενδεχόμενη αυτή άνοδος θα επιταχυνθεί, αν η εικόνα των δέντρων στην ανθοφορία και την καρπόδεση, είναι τέτοια που δείχνει μικρή παραγωγή για τη νέα χρονιά. Το εμπόριο πάντως περιμένει μια πτώση στη νέα χρονιά της παραγωγής άνω του 50% ήδη.

Newsroom Agronewsbomb