Οι βροχές στην Ισπανία καλυτέρευσαν το τοπίο, όμως οι ποιότητες πέφτουν όσο περνά ο καιρός το ίδιο και οι τιμές.

Τι αναφέρει ο ΣΕΔΗΚ

Κάποια σημάδια κάμψης της κινητικότητας της αγοράς και ελαφρές μειωτικές τάσεις στις τιμές παραγωγού σημειώθηκαν αυτές τις μέρες στην Κρήτη και Πελοπόννησο, προκαλώντας ως είναι φυσικό αρκετές ανησυχίες στους παραγωγούς και εύλογες απορίες στους διακινητές και ενδιάμεσους αγοραστές.1

   Πράγματι, σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 20-12-2022 (βλέπε www.sedik.gr), πρόσφατα παρατηρήθηκαν ελαφρές πτώσεις των τιμών (10-20 λεπτών/κιλό),   αλλά και κάποιοι διαγωνισμοί όπως των Α.Σ. Τουρλωτής και Καβουσίου απεβησαν άγονοι.

Και όπως είναι φυσικό πολλοί διερωτώνται αν η εξέλιξη αυτή αποτελεί κάποια απλή γιορτινή κόπωση της αγοράς η   απαρχή κάποιας αλλαγής πορείας των τιμών, προσωρινή ή μόνιμη !

     Άλλοι βέβαια, μάλλον πιο σωστά υποθέτουν ότι η κίνηση είναι συντονισμένη από πλευράς μεγάλων αγοραστών προκειμένου να κάμψουν τις τιμές σε μια περίοδο που λόγω των εορταστικών αναγκών, θα   υπάρξει κάποια αναγκαστική προσφορά των παραγωγών.

    Έτσι, οι προσδοκίες των παραγωγών για μεγαλύτερες τιμές, μετατράπηκαν σε ανησυχίες «αν θα κατέβουν και άλλο»! 

   Διάχυτες όμως είναι και οι αγωνίες των μεγάλων αγοραστών οι οποίες εκδηλώνονται με νόμιμες η και παράτυπες κινήσεις, προτίμηση υποδεέστερων του έξτρα ποιοτήτων η και αναζήτηση προιόντος απο τρίτες χωρες !

Featured Image

     Οι τιμές κατά χώρες

     Τελικα, στην πράξη , σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 20-12-22 (www.sedik.gr) οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές παραγωγού κατά χώρα διαμορφώθηκαν  ως έξης (Πιν.1)

Στην Ελλάδα οι τιμές για το έξτρα  κυμαίνονται ως έξης:

-Στην Κρήτη κυμαίνονται από 5,20 – 4,60 €/κ με τις μέγιστες να αφορούν τις πωλήσεις με διαγωνισμούς που διενεργούνται από Συν/σμους κυρίως στην Ανατολική Κρήτη όπου ο Α.Σ. Κριτσάς πέτυχε 5,20€/κ,

– Στην Πελοπόννησο οι τιμές του εξτρά κυμαίνονται από 5,15-4,50 €/κ και στα Νησιά από 5,20-4,50€/κ    

   Στην Ισπανία, ενώ   οι μέγιστες τιμές του έξτρα αυξηθήκαν ελαφρά στα από τα 5,85€/κ, στα 5,90€/κ, οι μέσες διατηρηθήκαν στα 5,43 και οι ελάχιστες στα 5,13€/κ

     Στην Ιταλία οι μέγιστες τιμές του έξτρα διατηρούνται στα 7,50€/κ (Ragusa) ενώ η μέση τιμή χώρας έπεσε ελαφρά από 6,03 στα 5,92 €/κ.

   Στην Τυνησία οι τιμές του έξτρα αυξήθηκαν από 4,83€/κ στα 5.13€/κ και του λαμπάντε ( οξ. >2ο ) από 4,55€/κ στα 4,65€/κ