Soleta®: Δημιουργός Cita de Aragon. Αυτογόνιμη ποικιλία. Είχε υψηλή παραγωγή στη Νάουσα και τους Βαρδάτες καθώς και σε κτήμα που βρισκόταν σε ημιορεινή περιοχή της Κρήτης, στο νομό Ηρακλείου (υψόμετρο 450 μ). Πρόκειται για σκληροκέλυφη ποικιλία, με καρπό σχήματος επιμήκους, ποσοστό ψίχας 33- 35%, με ενδιάμεση σε γλυκύτητα γεύση και μονόσπερμα αμύγδαλα.

Belona®: Δημιουργός Cita de Aragon. Αυτογόνιμη και παραγωγική ποικιλία με καλά καρπολογικά χαρακτηριστικά. Είναι σκληροκέλυφη, ο καρπός έχει σχήμα στρογγυλό, παρουσιάζει ποσοστό ψίχας 32-34%, με ενδιάμεση σε γλυκύτητα γεύση και μονόσπερμα αμύγδαλα.

Marta®: Δημιουργός CEBAS. Αυτογόνιμη ποικιλία. Το δένδρο έχει ορθόκλαδη ανάπτυξη. Καρπός με σκληρό κέλυφος, σχήμα επίμηκες, με ποσοστό ψίχας 32% και με ενδιάμεση προς πικρή γεύση. Οι καρποί έχουν μια πολύ καλή εμφάνιση και καλό μέγεθος χωρίς διπλούς πυρήνες. Είναι περισσότερο ευπαθής στο ευρύτομο σε σύγκριση με Antonetta, Soleta και

BelonaAntonetta®: Δημιουργός CEBAS. Αυτογόνιμη ποικιλία. Σκηροκέλυφη, ο καρπός έχει σχήμα ωοειδές με ποσοστό ψίχας περίπου 35% και γλυκιά γεύση. Οι καρποί έχουν πολύ καλή εμφάνιση και καλό μέγεθος χωρίς διπλούς πυρήνες.

Vairo®: Δημιουργός IRTA. Δημιουργήθηκε από διασταύρωση των «4-665» x «Lauranne» το 1991. Είναι όψιμη ποικιλία, αυτογόνιμη και πολύ παραγωγική. Ο καρπός έχει σχήμα ωοειδές με ποσοστό ψίχας περίπου 28% και με ενδιάμεση σε γλυκύτητα γεύση. Οι καρποί έχουν πολύ καλή εμφάνιση, καλό μέγεθος και μονόσπερμα αμύγδαλα.

Marinada®: Δημιουργός IRTA. Αυτογόνιμη ποικιλία. Δημιουργήθηκε από διασταύρωση των «Lauranne» x «Glorieta» το 1994. Ο καρπός έχει σχήμα ωοειδές με ποσοστό ψίχας περίπου 34,7% και με ενδιάμεση σε γλυκύτητα γεύση. Οι καρποί έχουν πολύ καλή εμφάνιση, καλό μέγεθος και μονόσπερμα αμύγδαλα.

Featured Image

Lauranne: Δημιουργός INRA (1978). Αυτογόνιμη ποικιλία. Δημιουργήθηκε από διασταύρωση των «Ferragnès» × «Tuono». Ο καρπός έχει σχήμα επίμηκες, παρουσιάζει ποσοστό ψίχας περίπου 32,4%, με ενδιάμεση σε γλυκύτητα γεύση και μονόσπερμα αμύγδαλα. Tuono: Παλαιά ιταλική ποικιλία. Είναι αυτογόνιμη ποικιλία, ο καρπός είναι ημίσκληρος, έχει σχήμα ωοειδές με ποσοστό ψίχας περίπου 42% και με ενδιάμεση προς πικρή γεύση. Χαρακτηρίζεται από μεγάλο ποσοστό διπλών αμυγδάλων.

Texas: Παλαιά αμερικάνικης προέλευσης ποικιλία. Ο καρπός της είναι ημίσκληρος, έχει σχήμα ωοειδές, με μεγάλο ποσοστό ψίχας 44-46% και γλυκιά γεύση. Στις αποφλοιωτικές μηχανές αποφλοιώνεται καλά, εκτός αν αφεθεί να ξεραθεί και κολλήσει το περικάρπιο πάνω στον καρπό. Σημαντικά μειονεκτήματα αυτής της ποικιλίας είναι ότι α) παρουσιάζει υψηλό ποσοστό διπλών σπερμάτων (έως και 21,5%) και β) παρουσιάζει ευαισθησία στην ασθένεια μη παρασιτική νέκρωση των πλάγιων οφθαλμών, που δυστυχώς βρίσκεται συχνά στους σημερινούς αμυγδαλεώνες στην Ελλάδα. Καλοί επικονιαστές της Texas θεωρούνται οι Ρέτσου, Truoito και Νούλα.

Ρέτσου: Ελληνική ποικιλία. Παράγει τα γνωστά απαλοκέλυφα αμύγδαλα (τσιπάτα) και πωλείται με το κόκαλο. Είναι πολύ ευαίσθητη σε ασθένειες πέραν από τη μονίλια και το ευρύτομο και δεν αποφλοιώνεται εύκολα. Είναι ανθεκτική για ξηρά μέρη γενικότερα και καλύπτει ανάγκες για συγκεκριμένη μερίδα της αγοράς.

Ferragnès: Γαλλικής προέλευσης ποικιλία, η οποία εξακολουθεί να παραμένει μία σημαντική ποικιλία για τη χώρα μας. Ανθίζει όψιμα, μπαίνει γρήγορα στην παραγωγή και έχει μεγάλη παραγωγικότητα. Πρόκειται για ημίσκληρη ποικιλία, ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές μακρύ, με καλή ποιότητα ψίχας και αναλογία 34,2% και γλυκιά γεύση. Παράγει μονόσπερμα αμύγδαλα και είναι ανθεκτική σε ορισμένες ασθένειες, όπως το πολύστιγμα. Επικονιάστρια ποικιλία συνιστάται η ποικιλία Ferraduel που παρουσιάζει όμως σοβαρά μειονεκτήματα όπως η χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ψίχα (μικρότερο κατά 7%) και κυρίως η παρενιαυτοφορία της (καλό κλάδεμα τη μειώνει).

Ferraduel: Πρόκειται για σκληροκέλυφη ποικιλία, ο καρπός της έχει σχήμα ωοειδές κοντό, με ποσοστό ψίχας 26-28% και γλυκιά προς ενδιάμεση γεύση, παράγει μονόσπερμα αμύγδαλα και είναι ανθεκτική στη μονίλια και το κλαδοσπόριο.