Featured Image

Προβλήματα με την ενίσχυση ζωοτροφών καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι

Για ακόμη μία φορά οι Σύλλογοι απευθύνονται στο ΥΠΑΑΤ

Για ακόμη μία φορά απευθύνονται με αναλυτική επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, αυτή τη φορά με αφορμή προβλήματα και βελτιώσεις για τις πληρωμές του Μέτρου 22, δηλαδή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές και τη διαδικασία αιτήσεων των νεοεισερχόμενων κτηνοτρόφων του 2021.

Featured Image

«Διαπιστώνουμε όμως ότι το σύστημα των αιτήσεων αποκλείει όσους νεοεισερχόμενους κτηνοτρόφους δήλωσαν ζωικό κεφάλαιο για πρώτη φορά το 2021 αλλά τα προηγούμενα έτη έκαναν δήλωση ΟΣΔΕ με άλλο αντικείμενο εκτός της κτηνοτροφίας» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι πάντως αναγνωρίζουν ότι τα προβλήματα στην επιλεξιμότητα των κτηνοτρόφων για την είσπραξη της ενίσχυσης, με βάση την ΚΥΑ για το Μέτρο 22, ξεπεράστηκαν σε ένα βαθμό. Ωστόσο, όπως συνεχίζουν στην ίδια επιστολή, «υπάρχουν ακόμα πολλοί κτηνοτρόφοι που πληρούν τους όρους της ΚΥΑ και μένουν ακόμα απλήρωτοι λόγω ΚΑΔ, παρά του ότι με τους ΚΑΔ αυτούς κάνουν νόμιμα όλες τις πωλήσεις των προϊόντων της κτηνοτροφικής τους εκμετάλλευσης». Γι’ αυτό ζητούν από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να προβεί άμεσα στις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις.

Ενίσχυση εποχής κορωνοϊού
Στην ίδια επιστολή οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι ΑΜΘ ζητούν την ολοκλήρωση της πληρωμής του κορωνο-βοηθήματος 2020 στους δικαιούχους «τους οποίους αδικαιολόγητα δεν έχετε πληρώσει μέχρι σήμερα και να πληρώσετε τους δικαιούχους της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές που αδικαιολόγητα δεν πληρώθηκαν την άνοιξη του 2022, με το 2% επί του τζίρου των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων». Η ανακοίνωση κλείνει με καρφί προς τον υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, για τον οποίο οι Σύλλογοι αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής: «Επ’ ευκαιρία αυτής μας της επιστολής, σας παρακαλούμε να παρέμβετε και να βρείτε άλλο παιχνίδι για να παίξει, εν’ όψει Πάσχα, ο γνωστός υπουργός Άδωνις και ν’ αφήσει την αγορά των αμνοεριφίων. Με τα σοβαρά θέματα χρειάζεται ν’ ασχολούνται σοβαροί άνθρωποι!».