Το ηλιέλαιο έχει μεγάλη ζήτηση στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς είναι υγιεινό και φθηνότερο από τα περισσότερα αντίστοιχά του.

Η αυξανόμενη κατανάλωση ηλιελαίου αντισταθμίζει τις μειώσεις για το φοινικέλαιο, το βαμβακόσπορο και το κραμβέλαιο, παγκοσμίως.

Η Ευρώπη, ως ο μεγαλύτερος παραγωγός, εισάγει σημαντικό όγκο ηλιελαίου για να καλύψει την υπέρβαση ζήτησης προϊόντων. Μεγάλο μερίδιο περίπου 85% των συνολικών ευρωπαϊκών εισαγωγών προέρχεται από το ενδοευρωπαϊκό εμπόριο, με κύριους προμηθευτές τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.

Η εφαρμογή του ηλιελαίου παρατηρείται ιδιαίτερα στον τομέα της προσωπικής φροντίδας. Οι γίγαντες παίκτες της αγοράς που μελετήθηκαν ενσωματώνουν ηλιέλαιο στα καθαρά και βιώσιμα προϊόντα τους. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο του 2019, η L’Oreal λάνσαρε μια μάρκα βιώσιμης ομορφιάς, το Seed Phytonutrients, που αποτελείται από ηλιέλαιο.

Βασικές τάσεις της αγοράς

Οι κυμαινόμενες τιμές άλλων φυτικών ελαίων αυξάνουν τη ζήτηση

Το ηλιέλαιο σημειώνει άνοδο στην παγκόσμια αγορά, κυρίως λόγω των κυμαινόμενων τιμών άλλων φυτικών ελαίων, όπως το φοινικέλαιο, το σογιέλαιο και άλλα. Οι κυμαινόμενες τιμές συχνά επηρεάζουν τις συνολικές πωλήσεις των προϊόντων τελικού χρήστη. Έτσι, οι εταιρείες τείνουν προς επιλογές σε σταθερές τιμές όπως το ηλιέλαιο για να τις χρησιμοποιήσουν για διάφορους σκοπούς, γράφει το businesswire.

Οι κατασκευαστές σνακ επιλέγουν εύκολα το ηλιέλαιο λόγω της ικανότητάς του να προσδίδει καλές ιδιότητες στα προϊόντα με συγκριτικά χαμηλότερο κόστος από το ελαιόλαδο. Επιπλέον, οι βιομηχανίες σνακ επιλέγουν το ηλιέλαιο ως μια βολική εναλλακτική λύση για το φαλμολεϊνέλαιο, καθώς δεν απαιτεί κανένα είδος πρόσθετης θέρμανσης σε συνθήκες χαμηλών θερμοκρασιών, μειώνοντας έτσι το κόστος που απαιτείται για την τοποθέτηση πρόσθετης ρύθμισης θέρμανσης, σε αντίθεση με το λάδι φαλμολεΐνης, το οποίο έχει υψηλότερο σημείο πήξης.

Το ηλιέλαιο παρέχει οικονομικές λύσεις και σε άλλους κλάδους. Το ηλιέλαιο είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα και βοηθά στην ενυδάτωση, την ανάπλαση και την περιποίηση του δέρματος. Έτσι, θεωρείται για μια ποικιλία προϊόντων περιποίησης δέρματος λόγω της χαμηλότερης τιμής του σε σύγκριση με άλλα θρεπτικά έλαια, όπως το έλαιο αργκάν, το αμυγδαλέλαιο και το ελαιόλαδο. Επιπλέον, χρησιμοποιείται επίσης ως το κύριο φυτικό έλαιο σε σκευάσματα λαδιού μπάνιου και μασάζ.

Featured Image

Αυξανόμενη εφαρμογή και ζήτηση ηλιελαίου στη Ρωσία

Στη Ρωσία, η βιομηχανία λαδιού και λίπους είναι ένας από τους κορυφαίους υποτομείς της βιομηχανίας επεξεργασίας τροφίμων και η παραγωγή ηλιελαίου αυξήθηκε με εκθετικό ρυθμό την τελευταία δεκαετία.

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ηλιόσπορων και ηλιελαίου στον κόσμο, μετά την Ουκρανία. Σύμφωνα με την Oil World, συνολικά 11,4 εκατομμύρια μετρικοί τόνοι ηλιόσπορου παρήχθησαν κατά τη διάρκεια του 2018-19, που ήταν ο υψηλότερος ποτέ, λόγω της υψηλότερης ζήτησης από τον εγχώριο μεταποιητικό τομέα.

Επιπλέον, η χώρα εξακολουθεί να επεκτείνει συνεχώς την παραγωγή της σε ηλιέλαιο. Το 2019, η Ρωσία αύξησε την παραγωγή ηλιέλαιου κατά 23%, γεγονός που οδηγεί απίστευτα τη συνολική ευρωπαϊκή αγορά.

Η Ρωσία είναι καθαρός εξαγωγέας ελαίων και λιπών, με τις εξαγωγές ηλιελαίου να αυξάνονται σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο μετρικούς τόνους, και η χώρα σταδιακά γίνεται σημαντικός παίκτης στο εμπόριο ηλιελαίου.

Ανταγωνιστικό τοπίο

Οι σημαντικότεροι παίκτες της αγοράς ηλιελαίου όπως η Archer Daniels, η Midland Company και η Bunge Limited Cargill Incorporated έχουν ευρεία γεωγραφική παρουσία και εκτεταμένα χαρτοφυλάκια προϊόντων για να καλύψουν πολλές απαιτήσεις των καταναλωτών. Αυτός ο παράγοντας βοηθά τις εταιρείες να διατηρήσουν ισχυρή βάση στην αγορά.

Οι καινοτομίες προϊόντων είναι από τις στρατηγικές που έχουν υιοθετηθεί περισσότερο από τους βασικούς παράγοντες της αγοράς που μελετήθηκαν, ακολουθούμενες από συνεργασίες, με στόχο την κάλυψη της ζήτησης και την αντίσταση στον ανταγωνισμό στην αγορά με επικεφαλής τους παγκόσμιους παίκτες.

Οι πρωταρχικοί παράγοντες που καθορίζουν τους παράγοντες της αγοράς και τις θέσεις τους στη σχετική αγορά είναι τα υψηλής ποιότητας συστατικά που χρησιμοποιούνται χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών για την παράδοση εντελώς φυσικών προϊόντων, παγκοσμίως.