Η Πράσινη Συμφωνία, σε συνδυασμό με τις αυξήσεις τιμών στις εισροές των αγροτικών προϊόντων, όπως τα λιπάσματα, το ρεύμα κ.λπ., αλλά και η κλιματική αλλαγή διαμορφώνουν ένα νέο τοπίο στην πρωτογενή παραγωγή.

Οι αλλαγές εδράζονται στην ανάγκη για εξασφάλιση πρώτης ύλης από τη μεταποιητική βιομηχανία, είτε μιλάμε για τις γαλακτοβιομηχανίες, είτε την τυποποίηση ελιάς, είτε κομπόστας κ.λπ.

Featured Image

Όπως όλα δείχνουν και αναφέρουν και οι πληροφορίες του Agronewsbomb, εταιρείες από το χώρο του γάλακτος αλλά και μεταποιητικές ελιάς κινούνται για τη σύναψη πολυετών συμβολαίων με αγρότες και κτηνοτρόφους, διαπιστώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να μην έχουν πρώτη ύλη να δουλέψουν τα επόμενα χρόνια, γιατί και τα μεταφορικά έχουν πάει στα ύψη.

Όλη αυτή η κατάσταση αποτυπώνεται ήδη στις τιμές των προϊόντων, με τις πληροφορίες να δείχνουν τιμές στο πρόβειο γάλα ακόμα και στα 1,40 ευρώ το κιλό, τιμές στην ελιά Καλαμών στα 2,5 ευρώ και στα βαμβάκια πολύ ψηλά. Στο βαμβάκι οι προπωλήσεις άρχισαν να εφαρμόζονται ευρέως στην Ελλάδα από φέτος.